More

  Abbor

  Abbor – Perca fluviatilis

  Abboren er en av våre vanligste fiskearter som er tilgjengelig både sommer og vinter. For mange på østlandet er fisken synomymt med fiskeopplevelser som barn og det er ikke uten grunn. Samtidig er målrettet fiske etter stor abbor en trend som har bredt om seg de siste 20 årene og dermed gjort «tryta» til en ettertraktet fisk for både store og små.

  Abboren er umulig å forveksle med noen annen art i vår fauna. Fargene går oftest i brun, grønn og svart, hvor den som regel har 5-7 langsgående svarte striper fra ryggen og ned mot buken. En flott høy finne med pigger dominerer ryggen, som alle en eller annen gang har stukket seg på. Bryst og gattfinne er ofte, og spesielt i skogsvann, farget knall oransje, og noen ganger nesten helt røde. Rett og slett en vakker fisk!

  Abborens størrelse varierer mye, fra lokasjon til lokasjon. Fra såkalte «tusenbrødre» på 20-25 gram til flotte individer på 1kg+. Abbor på over 2kg er meget sjelden og er vel den magiske grensen for mange sportsfiskere. Fang og slipp på stor abbor har blitt «reglen» innen sportsfiske, da individene er sjeldne og hjelpe å holde bestanden av småfallen abbor og annen byttefisk nede.

  I Norge finner du abbor på Østlandet og i deler av Troms og Finmark. Den er primært en ferskvannsfiske, men finnes også i brakkvannsområder, eksempelvis Glommavassdraget i Østfold.

  Slik fisker du abbor

  Abboren er en glupsk art som er medgjørlig til å spise det aller meste. Maggot, mark, jigg, softbaits, balansepilk, pimpel mm. Men det kan være så enkelt som en flytebrygge, håndsnøre og en krok med mark eller maggot. Men du kommer kanskje aller lengst med litt vanlig fiskeutstyr.

  Spør eksperten

  Vår fiskeekspert Cato Bekkevold står klar til å svar på spørsmål om abborfiske: https://www.hooked.no/ferskvannsfiske/spor-eksperten-ferskvann/spor-ferskvannseskperten-cato-bekkevold

  Andre artikler/videoer om abbor

  Fakta om abbor 

  Kilde: www.fiskipedia.no

   

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Her er årets deltagere i Jaktlaget!

  Snart starter innspillingen for årets oppfølger til Jaktlaget. Seks deltagere skal stifte ett nytt Jaktlag og vi får bli med på deres...

  Vi lager pølser og kjøttdeig – Bernt gjør ting han ikke kan Ep20

  Nysgjerrig på å lage pølser eller lage kjøttdeig? Det var jeg og - så ringte jeg Jesper som blei med å lagde...

  5 TIPS til hagleskytinga – Bernt gjør ting han ikke kan EP19

  Her er 5 tips til hagleskytinga før jakta starter. Jeg tok turen opp til Løvenskioldbanen for å...

  Predatorfiske i Østersjøen med Raymarine Element

  Tidligere i sommer ble jeg invitert til Finland av Raymarine for å sjekke ut nye Raymarine Element. Da jeg aldri har...

  Related articles