More

  Gjedde

  Gjedde er en langstrakt fisk med en flat og bred snute. Ryggfinnen og gattfinnen sitter langt bak på kroppen og er like lange. Hanngjedda oppnår sjelden en vekt på mer enn 8 kg, mens hunngjedda kan komme opp i mer enn 30 kg.

  Gjeddene holder ofte til på steder med mye vegetasjon som blekjer (vannliljeblader) og siv. Den er en glupsk rovfisk med skarpe tenner som spiser det meste den kommer over av andre fisker, frosker, vannrotter og mindre vadefugler. Gjedda er en svært hurtig fisk som kan gjøre lynraske utfall mot byttedyr. Den er derimot ikke en særlig utholdende svømmer og står derfor ofte rolig i vegetasjonen og venter på at et passende bytte skal komme forbi. Om vinteren trekker gjeddene ofte ut på dypere vann. Gytetiden er i periode april-mai hvor de trekker inn på grunnere vann, for mange er dagene og ukene rett etter gyting favoritttiden å komme i kontakt med de på.

  Slik fisker du gjedde på isen

  Spør eksperten

  Vår fiskeekspert Cato Bekkevold står klar til å svar på spørsmål om gjedde: https://www.hooked.no/ferskvannsfiske/spor-eksperten-ferskvann/spor-ferskvannseskperten-cato-bekkevold

  Gjedderekorder

  Norgesrekorden er på 18,74 kg og var 126,5 cm lang. Fanget og sluppet ut av Petter Støttum,  en av landets dyktigste gjeddefiskere som og har et stort antall gjedder på over 10 kg på samvittigheten. De fanges stort sett i Øyeren, og alle settes naturligvis tilbake.

  Verdensrekorden (IFGA) på stang er på ca. 24,8 kg og innehas av Lothar Louis. Rekordgjedda ble tatt i innsjøen Grefeern i Tyskland den 16. oktober i 1986.

  Kilder www.wikipedia.no, NM Sportsfiske, Pikewallis og Fiskipedia

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Her er årets deltagere i Jaktlaget!

  Snart starter innspillingen for årets oppfølger til Jaktlaget. Seks deltagere skal stifte ett nytt Jaktlag og vi får bli med på deres...

  Vi lager pølser og kjøttdeig – Bernt gjør ting han ikke kan Ep20

  Nysgjerrig på å lage pølser eller lage kjøttdeig? Det var jeg og - så ringte jeg Jesper som blei med å lagde...

  5 TIPS til hagleskytinga – Bernt gjør ting han ikke kan EP19

  Her er 5 tips til hagleskytinga før jakta starter. Jeg tok turen opp til Løvenskioldbanen for å...

  Predatorfiske i Østersjøen med Raymarine Element

  Tidligere i sommer ble jeg invitert til Finland av Raymarine for å sjekke ut nye Raymarine Element. Da jeg aldri har...
  Previous articleAbbor
  Next articleGjørs

  Related articles