More

  Piggskate

  Piggskate – Raja clavata

   

  Piggskater er utrolig flotte fisker. For mange en ukjent kuriositet. Flate som flyndrer, og kan vel minne mer om en tropiske arter som man ser på TV. Piggskater trives i ulike biotoper, fra innestengte fjordsystemer med mudderbunn til strømutsatte sandbanker ute ved kysten, som regel fra 10-100 meters dyp, enkelte plasser også dypere. Derfor kreves det ofte en solid båt, med mulighet for oppankring eller GPS-motorer for å holde skuta stille nok for skatene til å lukte seg frem til agnet på bunn. Men vinterstid åpner det seg nye muligheter, da man kan fiske disse piggskatene på isen enkelte steder i landet.

  Slik fisker du piggskate på isen

  Se denne artikkelen av Nidaros Kystmeitelag  som tar for seg utstyr, agn og tips & triks for fiske av piggskate

  Andre artikler/videoer om skate:

  Fakta om Piggskate

  Kilde:  www.Fiskipedia.no

  Bjørn med flott piggskate i skumringslyset. (Foto: Vegar Seljestokken)
  Bjørn med flott piggskate i skumringslyset. (Foto: Vegar Seljestokken)

  På piggskate er oversiden, og enkelte ganger undersiden, er dekket av små hudtenner. På oversiden har piggskata 30-50 torner i en rekke fra første halefinne til bak øynene. Halen er dekt med tre rekker med pigger, og har karakteristiske lyse tverrbånd. Ryggsiden er som regel brungrå med sjatteringer i hvitt og svart. Buksiden er hvit. Vingene har en vinkel på rundt 90 grader.

  Utbredelse

  Mest piggskate blir fisket på Vestlandet og i Midt-Norge.  Ellers finnes den i Svartehavet, Middelhavet og Øst-Atlanteren fra Sør-Afrika og nord til Nordland i Norge. Spredte observasjoner nord til Finnmark. En av våre vanligste skatearter.

  Sportsfiske

  Piggskata er en utfordrende sportsfisk, som fiskes som nevnt med agn på bunnen. Den største sportsfiskefanga piggskata veide 10,75 kg, tatt på Lygnin-fjorden av Vilhelm Skilhagen i 2013. 

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles