More

    Tackle for hvitting og mange andre arter i sjøen.

    En av de letteste fiskene å få inn i fjordene er hvitting. Den finner du ofte fra 20 meter og ganske dypt, men leter du mellom 20 og 70 meters dybde så finner du den som regel etter noen forsøk. Dette tacklet kan du lage i alle størrelser, lengder og tykkelser. Alt etter som hva du fisker etter. Dette eksemplet er typisk for Oslofjordens hvittinger, men andre steder der du treffer storsei og annen større fisk må dimensjoner på sena opp på både stammen og opphengere. Du kan ha lenger mellom hver krok og et langt tackle for å lete etter fisken i vannet, og du kan gå over til et kortere med mindre avstand mellom krokene om fisken står konsentrert på en dybde. Du kan bruke helt vanlig mono, og du kan bruke flourcarbon. Eller bruke vanlig mono på hovedstammen og flourcarbon på opphengerne.

    Hva trenger vi for å lage et 3 kroks tackle:

    1. Mellom 3,5 til 4 meter sene til hovedstammen. Dimensjon fra 0,70 til 0,80mm.

    2. Tre lengder av ca. 20-30 cm sene til opphengere. Dimensjon fra 0,40 til 0,50

    3. Tre svirvler til opphengere, 6 perler, 6 krimpehylser

    4. Alternativt kan man binde inn opphengere med kirurgknute rett på stammen, eller man kan og bruke krimpehylser deg svirvlen sitter på ferdig.

    5. En tønnesvirvel på toppen av stammen til å koble deg på snøre fra stanga.

    6. En svirvel med hempe til å henge søkke i bunn av hovedstammen.

    7. Tre kroker til opphengere. Her kan man variere litt med en litt mindre i bunn for flyndre og andre bunnfisker og litt større kroker til hvitting, sei, lyr og kolje på de to andre. Du kan bruke både sirkelkroker og vanlige kroker.

    Om du ønsker kan en og pynte opphengere med litt selvlysende slanger, spinnerblad, eller en og annen perle. Dette er ikke nødvendig, men noen ganger hjelper litt selvlysende duppeditter på fiskebettet.

    Hvordan lage paternoster tacklet:

    Steg 1

    Fest svirvlen med hempe til søkke i ene enden av stammen, om du har kan du tre over en slangebit for å beskytte knuten.

    Steg 2

    Tre på alt du trenger på stammen for å feste svirvlene til opphengere.

    1 krimpehylse, 1 perle, 1 svirvel, 1 perle og en krimpehylse.

    Dette gjentar du tre ganger til alle tre festeanordninger for opphengerne er på stammen.

    Det er viktig at det er samsvar i størrelse på perler og svirvler slik de blir låst og peker rett ut fra hovedstammen.

    Steg 3

    Da begynner vi å klemme faste første krimp nærmest søkke. Her kan du bruke en tang egnet til formålet, eller bruke en annen tang du får klemt med. Her må du være obs og ikke klemme for løst eller hardt. Avbiter kan og brukes å lage punktvise klemminger. Den aller ytterste millimeteren av krimpen skal ikke klemmes. Den første opphengeren velger jeg å ha nesten nede på søkke, og ha litt lenger sene på opphengeren slik at agnet blir liggende på bunn når søkke er på bunn.

    Steg 4

    Nå flytter vi neste opphenger ca. 1 meter oppover og gjør samme prosedyre her.

    Det samme med den siste opphengeren, 1 meter over den i midten. Da har vi en opphenger nesten nede ved søkket, og den andre ca. en meter over denne, og siste en meter over den i midten.

    Steg 5

    Da står vi igjen med en del av stammen som vi kan la være slik den er i lengde. Og vi fester en solid svirvel i toppen som vi skal feste lina fra stanga i. Du kan og tre på en slangebit for å beskytte knuten.

     

    Steg 6

    Nå fester vi alle opphengere med enten løkke mot svirvlen, eller en knute som holder, Uni eller dobbelblodknute. Fordelen med løkke er at du kan skifte eller variere opphengere på samme stammen. Eller kjapt sette på en ny om du ryker av. Knuter finner du oppskrift på fiskersiden.no og på flere apper.

    Vi velger ca. 15 cm lengde på opphengerne fra svirvlen og ut til krokene, og den nederste kan vi godt ha 20-30 cm lengde på. Skal du ha noe pynt på opphengeren trer du dette på føre du knyter kroken fast. 

    Nå sitter du med et flott tackle som fisker! Det er bare å løpe ut i båten eller på isen og fiske i vei. 

    Et tips er om du vil ha orden i tacklene. Lag eller kjøp noen egnede spoler å surre de opp på i ca. 10 cm i diameter. Du kan lage av celleplast, eller man få kjøpt spoler beregnet på dette.

    Bilde (tacklespole)

     

    Skrevet av Bjørn Berntzen – Oslo Havfiskeklubb

    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Previous article
    Next article

    Related articles