Flueline

Det finnes tusenvis av flueliner på markedet, men om en skal dele de helt grovt, er det to forskjellige typer om gjelder, nemlig flyteline og synkeline. Navnene er selvforklarende, flytelinen flyter og synkelinen synker. De aller fleste fluefiskere bruker flyteliner, men i en del situasjoner fungerer synkeline klart best, for eksempel når en skal fiske dypt eller strømmen er stri.

Flyteline

En flyteline er i klartekst en flueline som flyter. Det vil si at den blir liggende på vannflaten etter at du har kastet ut snøret. Med et flytesnøre vil du alltid fiske helt i overflaten eller i umiddelbar nærhet av denne.

Synkeline

En synkeline er derimot en flueline som synker. Hvor fort den synker og hvor dypt den havner er varierende, men det finnes synkesnører for alle anledninger. Synkeliner er spesielt godt egnet til fiske litt nedover i sjøen/elven, og når det er sterk strøm.

Tapering

Tapering er et begrep som raskt dukker opp når du skal velge fluesnøre. Tapering betyr i praksis bare vektfordeling, altså hvilken del av hovedlinen som er tyngst. De vanligste taperingene er weight forward (WT), der hovedvekten er i fremre del av fluesnøret og double tapering, der hovedvekten er lagt til midten av snøret.

Lengde

Et fluesnøre varierer veldig i lengde, avhengig av hvor langt en har tenkt å kaste. Vanlige enhåndsstenger har gjerne 25-30 meter med hovedline, mens et tohåndssnøre gjerne er dobbelt så langt. Backingen kan gjerne være flere hundre meter, mens en standars fortom er fra en halv til to fulle stanglengder.

Skyteklumper

En skyteklump er en ekstra snøredel med tyngde, som monteres mellom hovedlinen og fortommen. Skyteklumpen sin funksjon er å få snøret, og dermed også fluen, lengre utover vannet.

Knyte flueline til backing/fortom

Snøret skjøter en sammen ved hjelp av skikkelige knuter. Fra backing til hovedline kan en for eksempel bruke en nåleknute eller en åttetallsknute dersom snøret kommer med løkker i endene. De samme knutene er også fine til skjøting mellom hovedline og fortom, men også andre knuter fungerer bra, for eksempel uniknuten.