Backing, fortom og spiss

Backing

Backing er den delen av snøret som er innerst på snellen. Dette snøret brukes ikke under selve kastet, men er et backupsnøre dersom du får på en sterk fisk som tar mer snøre enn selve kastelinen. Backingen består gjerne av tynn, men sterk flettet line.

Fortom

Fortommen er ofte den fremste delen av snøret, altså der en knyter fluen. Denne varierer en selv i lengde og tykkelse etter hvor en fisker og hva en fisker etter. Backingen består av vanlig monosnøre eller fluorcarbon, og har gjerne forskjellig tykkelse fra innerst til ytterst. Fortommens lengde varierer veldig fra ulike fisketyper, sesong og lokale forhold. En klar solrik dag i en krustallklar elv, kan du trenge 3 stanglengder fortomm, mens på jakt etter sjøørret kan du kanskje nøye deg med én.

Spiss

For å ikke kutte lengden på fortommen hver gang man bytter flue, eller sliter i tuppen i bjørketoppen setter man ofte på en tynn sene i enden av fortommen, og fluen helt ytterst. Dette kaller vi spiss. Denne bør være så tynn som mulig, men må passe til tykkelsen på fortommen, type fluer og fiske.