More

  Abbor fra grunnen

  Hils på Abborkongen André Olsen, vår nye spaltist som vil guide deg i abborfiske denne sommeren. Første artikkel ut er om utstyr – hva trenger du og hvorfor!

  [divider]

  Abbor
  Artikkelforfatteren med en abbor

  Abbor er en av de artene som finnes i flest vann i norge. I tillegg er det en spennende sportfisk som er tilgjengelig for veldig mange. Det er også en takknemlig art og starte en sportsfiskekarriere da man ikke trenger veldig mye utstyr for å komme igang med fisket. Man trenger stang og snelle, god sene og gode svirvler og hemper. Det finnes utallige modeller av stenger og sneller. Personlig liker jeg stenger på 7-8 fot med kastevekter mellom 7-25 gram. Med en stang i denne kategorien får man fisket med jigg, spinner, sluk og wobblere beregnet på abbor.

  Et av mange alternativer til abborfiske.
  Et av mange alternativer til abborfiske.

  Det finnes jo stenger i alle prisklasser så der må man bare avgjøre hva man vil bruke. En stang med en følsom tupp er en god ide, da man vil kjenne nappene lettere. Ikke alltid abboren gyver løs på agnet.   Av sneller anbefaler jeg en vanlig åpen haspel som er balansert til stangen. Normalt er det i størrelsen 1500 eller 2500. Har man stang ta den med i butikken og prøv litt sneller. Balansert utstyr gjør at man får en mer behagelig fisketur.

  Bakbrems
  Bakbrems
  Frontbrems
  Frontbrems

  Snellene over er eksempler på de forskjellige variantene av bremsesystemer som haspelsneller har. Normalt sett er frontbrems jevnere og med mindre startmoment, men noen synes det er enklere å betjene bakbremsen. Også når det gjelder sneller er det sneller i absolutt alle prisklasser, så nok en gang får man la lommeboka bestemme. En ting jeg vil anbefale er å bruke litt penger på bra sene og svirvler. Det er jo tross alt det som avgjør om man for fisken på land eller ikke, hjelper ikke med dyre sneller og stenger hvis sena ikke holder. Anbefaler multisene på rundt 0,15, men mono på rundt 0,22 funker også. Vil også anbefale en fortom av fluorcarbon hvis man bruker multifilament. Det er også lurt og kjøpe svirvler og hemper av anerkjente produsenter.

  Gode svirvler
  Gode svirvler

  Investerer man da i noen spinnere, jigger og wobblere så er man klar til å fiske abbor. Neste artikkel blir om meite etter abbor, da det også er er svært effektiv metode etter abbor.  Takk til Gero sportfiske for lån av utstyr til bildene.

   

  André Olsen

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles