More

  Tore Jan sin kjempelysing er større enn både norges- og verdensrekorden

  Det var egentlig lange Tore Jan Skeie var på jakt etter da han fisket i Boknafjorden i helgen. I stedet endte han opp med verdens største, stangfangede lysing.

  Av: Endre Hopland

  – Jeg trodde jo først det var en stor lange, for den dro skikkelig på der nede. Det er første gang jeg får lysing på denne plassen, så overraskelsen var ganske stor da fisken kom til syne, både over arten og ikke minst størrelsen, sier Tore Jan Skeie til Hooked.

  Les også: Lysingfiske med Lightjigger og fireball

  Lysingen blir mer og mer vanlig langs kysten vår, og fiskene blir også større og større. Sommeren 2014 knuste Judith Brommeland den gjeldende norgesrekorden på arten med en kjempefisk på 13,23 kilo fra Sotra. Denne ble senere godkjent som offisiell verdensrekord hos IGFA, og denne rekorden står fremdeles.

  I fjor sommer ble rekordfisken slått av den tyske fisketuristen Paul Hanke, som dro opp en lysing på 14,02 kilo utenfor Smøla. Storfisken til Hanke ble dessverre ikke registrert som hverken ny norges- eller verdensrekord. Lysingen på 14,0 kilo som havforsker og fiskeekspert Otte Bjelland fikk i Hordaland samme sommer, ble derimot meldt inn som norsk rekord. Denne fisken er i dag offisiell norgesrekord på arten, men i helgen ble den altså slått.

  Lysingen til Tore Jan Skeie, som for øvrig ble fisket med seifilet helt på bunnen på 250 meters dyp, veide nemlig hele 14,55 kilo, fordelt på solide 124 centimeter. Fisken hadde bare rundt en halv kilo rogn i buken, så rett før gyting om to-tre måneder hadde den nok fint hatt potensial til å bikke både 15 og 16 kilo. Likevel var det langt fra noen slank fisk som hadde rotet seg ned på Boknafjordens dyp denne helgen.

  KJEMPEFISK: Tore Jan Skeie med lysingen på hele 14,55 kilo, godt over både gjeldende norges- og verdensrekord. (Foto: Privat)

  – Vi fikk en del lysing vest av Karmøy i fjor høst, men ikke noe i nærheten av denne størrelsen. Opp til rundt åtte kilo eller noe. Denne her var enorm, og det ble jo ekstra moro siden jeg forventet lange eller diger brosme, sier Skeie, som kommer til å sende norgesrekordkrav til Villmarkslivs offisielle rekordregister.

  Les også: Møt kaldtvannsbaracudaen – lysingen frem i lyset (Hooked+)

  Tore Jan Skeie, som for øvrig har fisking som både hobby og jobb i Chr.Baardsen Fiske og Båt, er slett ikke ukjent med store fisker. Tilbake i 2002 kroket han for eksempel en diger håkjerring i Boknafjordens dyp, også dette under langefiske. Med tanke på at fisken, som ble estimert til rundt fire meters lengde og 500 kilo, ble tatt uten noen form for wire eller egnet utstyr for arten, var dette virkelig en prestasjon.

  – Jeg fisker mye, og 95 prosent av fisket mitt foregår nok på havet, både lokalt og nordover etter blant annet kveite. Stor fisk er alltid stas, sier Avaldsnes-karen til Hooked.

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles