More

  Denne kjempelysingen fra Smøla er større enn verdensrekorden

  Paul Hanke (20) fikk litt å stri med da en lysing på over 14 kilo tok den egnede pilken han fisket med i Edøyfjorden ved Smøla nylig. Fisken er større enn gjeldende verdensrekord.

  Av: Endre Hopland

  Hver sensommer siger lysingen inn for å gyte i Edøyfjorden ved Smøla lengst nord i Møre og Romsdal. Fisk på mellom åtte og tolv kilo er ikke uvanlige fangster for gjestene ved Smøla Feriesenter, men kjempen som tok pilken til 20 år gamle Paul Hanke fra Tyskland tidlig i juli skiller seg likevel ut i mengden. Den er nemlig større enn både norges- og verdensrekorden på arten.

  Utstyr med en Sportex Black Pearl-stang med en Penn Slammer 460-snelle påspolt 0,23-multifilament, sendte Hanke en 300-grams sølvpilk og en gummimakk-opphenger ned på 100 meters dyp. Pilken var også egnet med makrell, og dette ble en litt for fristende kombinasjon for en av de virkelig digre lysingene i farvannet.

  Les også: – Lysingen er den nye torsken

  – Kampen var veldig moro, og blodtrykket var nok over normalen. Adrenalinet jobbet på høygir, og det tok litt over et kvarter å få fisken opp i båten, sier en strålende fornøyd fisker til Hooked.

  Vel i land ble kjempelysingen veid til 14,01 kilo, og målt til 122 centimeter. Dette er 770 gram mer enn Judith Brommeland sin norgesrekord fra 2014, en fisk som også er gjeldende verdensrekord i det offisielle IGFA-registeret.

  – Vi synes selvsagt at dette er veldig moro, og det er jo ekstra kjekt at fisken ble tatt av en av gjestene ved vårt anlegg på Smøla. Vi gleder oss over alle som får sine fiskedrømmer oppfylt, men det gjør oss jo litt ekstra stolte og lykkelige når en gjest får en verdensrekord, sier Odd Inge Gribbestad, som eier og driver Smøla Feriesenter sammen med sin kone Ljilja Reccius, til Hooked.

  Les også: Lysingen frem i lyset – slik fisker du kaldtvannsbarracudaen (Hooked+)

  Smøla Feriesenter leier ut både husrom og sjøsterke Kaasbøll- og Kvernø-båter, og årlig innlosjerer de massevis av fiskesugne turister. Hav- og fjordområdene rundt campen er kjent for sitt fantastiske fiske og mangfold, og utenom lysingen er det stor lange, torsk og lyr som trekker mest folk. I tillegg til den flotte naturen, selvsagt.

  Gribbestad og Reccius lever og ånder for fiskingen, og bidrar året igjennom med tips, råd og guiding til sine likesinnede gjester. På sensommer og høst er det lysingen som har hovedfokus hos mange av de besøkende, og i år ble det altså fullklaff for en 20-åring fra Tyskland.

  Les også: Med fireball og haspel etter storlysingen

  – Nå jobber vi med å registrere fangsten som hos IGFA (International Game Fish Association). Dette innebærer blant annet at vi må sende inn deler av utstyret som ble brukt, men det skal vi gjøre. Vi vil også sende inn et norgesrekordkrav, sier Gribbestad til Hooked.

  KJEMPEFISK: Lysingen fra Smøla var 122 centimeter lang og 14,01 kilo. Det er større enn både norges- og verdensrekorden. (Foto: Smøla Feriesenter)

  Tradisjonelt sett er ikke lysing en art som har vært særlig utbredt i Norge, men de siste årene har den etablert seg i stadig større grad langs store deler av kysten. I tiden fremover kommer den ifølge forskerne også til å bli enda mer vanlig, da bestanden nærmest har eksplodert i Nordsjøen.

  Se video: Lysingfiske i Havfiskeskolen

  For ordens skyld kjenner Hooked-redaksjonen til flere andre stangfangede lysinger på 14-tallet som aldri har blitt registrert noe sted, men det tar ingenting bort fra den fantastiske fisken til Paul Hanke, som altså kan titulere seg som både norges- og verdensmester dersom registreringene går igjennom.

  Har du fått en fangst utenom det vanlige i sommer? Ikke nøl med å gi oss et hint om saken på e-post: endre@hooked.no.

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles