More

  – Lysingen er den nye torsken

  De siste årene har Nordsjøen nærmest blitt invadert av lysing. Samtidig trekker flere av de artene som fiskes kommersielt i Norge mot nordøst.

  Av: Endre Hopland

  – Lysingen er i ferd med å bli den nye torsken i Nordsjøen, og bestanden er i rask vekst, sier havforsker Svein Sundby i en artikkel publisert av Havforskningsinstituttet (HI).  Nylig offentliggjorde instituttet den såkalte Kino-rapporten (kunnskapsInnhenting i Nordsjøen). Denne ble i utgangspunktet laget for øke kunnskapen om gyteområdene til ulike arter i Nordsjøen. Her kommer det frem mye interessant.

  – Fiskemengden i Nordsjøen har minket jevnt og trutt de siste 50 årene. Samtidig har de lokale fiskebestandene flyttet seg nord- og østover. Det har også kommet inn nye arter. Alt dette har ført til at en økende del av de kommersielle fiskeartene nå oppholder seg i den norske delen av Nordsjøen, sier Sundby.

  Les også: Lysingen frem i lyset (Hooked+)

  Arbeidet med Kino-rapporten har gitt forskerne mange flere detaljer om gytefelt i Nordsjøen, i tillegg til bedre oversikt over utbredelsen til de forskjelligeartene. Til sammen finnes det rundt 140 fiskearter i Nordsjøen, men nesten 80 prosent av den kommersielle fangsten består av tobis, sild, brisling, makrell, torsk, hyse, sei, hvitting, øyepål og rådspette. De siste 20 prosentene er fordelt på de resterende artene.

  Blant nykommerene i Nordsjøen finner vi altså den nevnte lysingen, i tillegg til sardiner og ansjos. Disse har ifølge Sundby kommet inn i Nordsjøen via to innganger. I sør har sardiner og ansjos entret Nordsjøen via Den engelske kanal, og fra områdene vest av Irland har både sardiner og lysing funnet veien inn på nordsiden av De britiske øyer.

  Les også: Med fireball og haspel etter storlysingen

  Lysingen er en fantastisk sports- og matfisk, og langs Vestlandskysten og oppover til Trøndelag har arten blitt fisket målrettet med stang i flere år allerede. Nå tyder altså mye på at dette er en art vi kommer til å ha glede av også i årene som kommer.

  Du kan lese mer om Kino-rapporten på Havforskningsinstituttet sine nettsider.

   

  Endre Hoplandhttp://fiskogrask.blogspot.com
  Hooked-redaktør, sportsfisker, skribent og fotograf fra det regntunge, men glade Vestland. Trives best ved eller på sjøen, men er ikke veldig kresen så lenge det handler om fisk og fiske.

  Latest articles

  Her er årets deltagere i Jaktlaget!

  Snart starter innspillingen for årets oppfølger til Jaktlaget. Seks deltagere skal stifte ett nytt Jaktlag og vi får bli med på deres...

  Vi lager pølser og kjøttdeig – Bernt gjør ting han ikke kan Ep20

  Nysgjerrig på å lage pølser eller lage kjøttdeig? Det var jeg og - så ringte jeg Jesper som blei med å lagde...

  5 TIPS til hagleskytinga – Bernt gjør ting han ikke kan EP19

  Her er 5 tips til hagleskytinga før jakta starter. Jeg tok turen opp til Løvenskioldbanen for å...

  Predatorfiske i Østersjøen med Raymarine Element

  Tidligere i sommer ble jeg invitert til Finland av Raymarine for å sjekke ut nye Raymarine Element. Da jeg aldri har...

  Related articles