More

  Kombinasjonsagn – for hvem takker vel nei til et koldtbord? (Hooked+)

  Ost med paprika, skinke med agurk, vaffel med syltetøy og burger med fries. Mat er best i kombinasjon med annen mat, og slik er det for fisken også.

  Av: Endre Hopland

  Vi har tidligere skrevet om hvor bra kokte reker og fisk i biter, strimler og fileter funker som agn i sjøen. At disse agnene gjør jobben hver for seg er udiskutabelt, men i mange tilfeller er faktisk en kombinasjon av de to, eller av en av de og et annet agn, det aller beste en kan tre på kroken. Så mye lukt som mulig er nemlig et strålende utgangspunkt nesten uansett hva en er på jakt etter.

  Les også: Kokte reker er det perfekte allroundagnet (Hooked+)

  De vanligste kombinasjonsagnene er fisk/kokt reke, fisk/råreke og reke/blåskjell, men det er egentlig bare fantasien som setter grenser for hva en kan tre på kroken. Siden både fisk og reker, kokte og rå, er rimelig lett å få tak i, er dette likevel et godt sted å begynne. Og fremgangsmåten er ingen heksekunst.

  Hvordan du velger å presentere agnet er helt opp til deg selv, men et glidende takkel, et paternostertakkel eller et slukslep er meget gode alternativer. Hvor stort kombinasjonsagnet skal være er også din egen sak, men som vanlig kommer du lengst med å rigge og egne etter det du faktisk prøver å få. Det vil si at en lomre med beskjeden kjeft gjerne foretrekker en liten rekebit surret i blåskjell, mens en torsk med stor kjeft gjerne tar en makrellfilet surret sammen med en hel reke eller to.

  Som vi tidligere har vært inne på spiser det aller meste i sjøen både fisk og reker, og med en kombinasjon er du stort sett dekket. Om det er fiskelukten eller rekelukten som lokker jegeren til agnet ditt spiller veldig liten rolle, men at en av de to gjør det er essensielt. Og en fisk som stort sett har annen fisk på menyen, lar ikke agnet ligge selv om middagen blir servert med en sideorder av reke. Det kan du være helt sikker på.

  Les også: Denne fisken spiser du ofte, men du er neppe klar over det (Hooked+)

  Å egne med kombinasjonsagn krever litt mer innsats enn å egne med et enkeltagn, men dette byr sjelden på store problemer. Det du må gjøre er å kutte litt ned på agnstørrelsen for å få plass til to agn i stedet for ett på en krok. Alternativt kan du gå opp i krokstørrelse dersom du fisker etter arter som har stor kjeft. Du bør også bruke elastisk surretråd for å få agnet til å henge skikkelig, og fremstå som en helhetlig presentasjon. Utover dette er opplegget det samme.

  GODT AGN: En makrell/reke-kombinasjon lokker det meste i sjøen til hugg.

  Så, hva kan en få med kombinasjonsagn? Alt som finnes i sjøen, egentlig. Fremgangsmåten funker like godt på en fem meter dyp sandstrand som i de frie vannmasser og på de store dyp. Husk at nesten all fisk spiser både reker og mindre fisk. Akkurat det kan faktisk ikke sies nok ganger, så vi sier det igjen: Nesten all fisk spiser både reker og mindre fisk.

  Personlig bruker jeg helst kombinasjonen fisk/reke under kystmeite etter diverse flyndrearter, hyse og knurr, samt under dypvannsfiske etter pelagiske jegere som kolmule og vassild. Et kombinasjonsagn på slepet lokker også arter som brosme og lange til hugg på dypt vann, mens torsk og hvitting gjerne dominerer på grunnere vann.

  Les også: Nå er langene i bettet – slik går du frem for å lykkes (Hooked+)

  Jeg fisker ofte med flere stenger om gangen, eller takler med fire-fem kroker. Disse egner jeg nesten alltid forskjellig, og det er vanligvis kombinasjonsagnene som gir mest fisk, både på dypet og inne på grunt vann. Prøv selv da. Du kommer ikke til å angre.

  I videoen under kan du i levende bilder se hvordan en egner en krok med et kombinasjonsagn:

  Endre Hoplandhttp://fiskogrask.blogspot.com
  Hooked-redaktør, sportsfisker, skribent og fotograf fra det regntunge, men glade Vestland. Trives best ved eller på sjøen, men er ikke veldig kresen så lenge det handler om fisk og fiske.

  Latest articles

  Her er årets deltagere i Jaktlaget!

  Snart starter innspillingen for årets oppfølger til Jaktlaget. Seks deltagere skal stifte ett nytt Jaktlag og vi får bli med på deres...

  Vi lager pølser og kjøttdeig – Bernt gjør ting han ikke kan Ep20

  Nysgjerrig på å lage pølser eller lage kjøttdeig? Det var jeg og - så ringte jeg Jesper som blei med å lagde...

  5 TIPS til hagleskytinga – Bernt gjør ting han ikke kan EP19

  Her er 5 tips til hagleskytinga før jakta starter. Jeg tok turen opp til Løvenskioldbanen for å...

  Predatorfiske i Østersjøen med Raymarine Element

  Tidligere i sommer ble jeg invitert til Finland av Raymarine for å sjekke ut nye Raymarine Element. Da jeg aldri har...

  Related articles