More

  Kokte reker er det perfekte allroundagnet (Hooked+)

  Agnfiske i sjøen er effektivt, og det finnes mange herligheter som lokker fisken til hugg. En pose kokte reker bør du alltid ha med deg på tur.

  Av: Endre Hopland

  Tidligere har vi tatt for oss både slukslep, paternostertakkel og glidende rigger til agnfiske fra land. Alle disse taklene fungerer ypperlig til sitt bruk, men det som er avgjørende for om du får fisk eller ikke er like fullt agnet du fester på kroken. I denne artikkelen skal det handle om det kanskje beste og lettest tilgjengelige allroundagnet vi har i Norge, nemlig kokte reker.

  Det høres kanskje merkelig ut å skulle servere fisken agn som er varmebehandlet. Tross alt består en vanlig fiskediett utelukkende av råvarer som aldri har vært i nærheten av en komfyr eller et kokekar. Det betyr ikke at fisken takker nei til varmebehandlet mat. Den har nemlig ikke noe begrep om hva de vil si at noe er kokt eller steikt. Finner den noe spiselig vil den i de fleste tilfeller spise dette, og kokte reker er i aller høyeste grad spiselig.

  Både kokte og rå reker fisker veldig bra, men det er flere fordeler knyttet til å bruke de kokte. For det første er de langt mer tilgjengelig enn de rå. Kokte, frosne reker selges i nesten alle dagligvarebutikker, og de er ikke spesielt dyre heller. Råreker får en omtrent bare tak i om en går på kaiene og handler over rekken hos en rekefisker.

  De kokte rekene sitter også mye bedre på kroken enn de rå. Dette er selvsagt en klar fordel for oss som fisker. Kokte reker skiller også ut mer olje og lukt under vann enn sine ubehandlede artsfrender, og siden nesten alle fiskeslag bruker luktesansen i jakten på mat, sier det seg selv at dette er en fordel.

  EN VINNER: Kokte reker bør du alltid ha med deg når du skal på fisketur. (Foto: Endre Hopland)

  Grunnen til at vi bruker reke som agn i sjøen er at nesten alle arter har reke på menyen, uansett hvilket dyp fiskene lever på. Helt oppe i fjæresteinene er strandreker viktig føde for alt fra sjøørret og torsk til flyndrer og kutlinger. På dypere vann lokker de store rekestimene til seg alt fra brosme og sei til kolmule og skolest. Og ser du at fisken du har fått gulper på reker, kan du være nokså sikker på at fiskekjøttet kommer til å smake godt. Fisk som beiter på skalldyr er nemlig jevnt over klart å foretrekke på middagsbordet kontra reine fiskespisere.

  De kokte rekene kan du servere i alle former, fra knøttsmå fragmenter til hele dyret, med skall og hode og hele kostebinderiet. Agnstørrelsen tilpasser du targetarten. Er du på jakt etter arter med liten kjeft, er det små kroker og rekebiter som gjelder. Er du på jakt etter større rovdyr, kan en hel reke være tingen. Ofte er det smart å fjerne skallet på hodet på reken, da hodeinnholdet i seg selv genererer mye lukt.

  Som med alt annet agnfiske tilpasser en alltid krok- og agnstørrelse etter hva en er på jakt etter, men bli ikke overrasket om det går på stor fisk på små agn, også. Ofte velger faktisk de store rovfiskene små agn, og dette handler antagelig om at de går og beiter på for eksempel reker.

  EFFEKTIVT: Kokte reker fanger det meste i sjøen. Her er det en sandflyndre som har latt seg lure. (Foto: Endre Hopland)

  Til de fleste arter vil en hel, skrellet reke være et suverent agn. Dette gjelder både nede i stein og tare der gyltene regjerer, og ute på sandbunnen der flyndre og knurr ofte er i flertall. Du må heller ikke være engstelig for å tre en reke på en krok under en dupp. Kokte reker er i det hele tatt en vinner til det aller meste. Den eneste bakdelen er at en rett som det er tar seg selv i å forsyne seg av agnposen. Gi det hele et forsøk, du også. Du kommer ikke til å angre.

  I videoen under kan du i levende bilder se hvordan en egner en krok med en kokt reke:

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles