More

  Stamfiske i Drammenselva: En båt fikk 15 laks på fem timer

  I helgen gikk det tradisjonsrike stamfisket i Drammenselva av stabelen, og frivillige fisket mellom 130 og 150 laks i løpet av noen hektiske dager.

  Av: Endre Hopland

  Stamfisket, som skjer i regi av Østsiden jeger- og fiskerforening, er både viktig for laksestammen i elven, og en sosial happening for både unge og gamle fiskere med hjerte for laksen i Drammen. Lørdag var ungdom opp til 18 år i aksjon i Hokksund, og de unge fiskerne fikk til sammen 40 laks som nå skal strykes og være med på å gjøre bestanden god også i fremtiden.  Les også: Her får lakseyngelen sitt første møte med Loneelva (Hooked+)

  Søndag var det de voksne som slapp til, og Tom Viktor Høgseth fra vår samarbeidspartner Team Propell var så heldig å få være med selveste kongen av Drammenselva, Bjørn Bjølgerud og den ivrige laksefiskeren Ann-Kristin Vie ut etter gytefisk.

  – Tidlig morgen satte jeg kursen mot Hokksund med håp om en storlaks, og for en dag det skulle bli. Det var noen minusgrader på morgenen, men sola skinte og det var fullt av blide fiskere da jeg kom opp til Hellefossen, forteller Høgseth.

  Klokken 09.00 gikk startskuddet, og fem-seks båter la ut på Drammenselva. En god del fiskere tok også oppstilling langs elvebredden.

  – Vi fisket med tre stenger etter båten, og i enden på snørene hang det wobblere i oransje og gult. Det tok maks ti minutter før Ann-Kristin og fiskesnella hennes ga klar beskjed om at det var laks på, og etter kort tid hadde vi seks laks i tanken og måtte inn og legge dem varsomt i kummene på land. Hunnlaksen gikk i en kum, hannlaksen i en annen. Vekten ble bare anslått, men varierte nok fra tre til åtte kilo, forteller Høgseth.

  Les også: Her sikres fremtidens laksestamme (Hooked+)

  Etter lunsj gikk ting litt tregere for trioen, men så løsnet det plutselig, og ettermiddagsøkten resulterte i hele ni laks. En totalfangst på 15 laks i løpet av fem timer med fiske må kunne kalles godkjent og vel så det.

  – Jeg var heldig og fikk en fisk som var åtte-ti kilo. Dette er sannsynligvis ny lakserekord for meg, selv om den ikke ble veid. Ann-Kristin fikk også en fisk i samme størrelse, men den største fikk selvfølgelig laksekongen Bjølgerud selv. Det var en flott hannlaks som muligens bikket de magiske ti kiloene, forteller Høgseth.

  FLOTT FISK: Ann-Kristin Vie med flott stamfisk fra Drammenselva. I bakgrunnen ser vi skipper og laksekonge, Bjørn Bjølgerud. (Foto: Tom Viktor Høgseth)

  Til og med den ellers noe fåmælte Bjølgerud, som har mer enn 50 år som laksefisker på nakken og som allerede 10. august i år hadde landet 25 laks på til sammen 196,6 kilo i 2017-sesongen, lot seg imponere av helgens aktivitet.

  – Dette var bra fiske konkluderte han, med et stort smil om munnen.

  Les også: Laksefiske med lykt og håv (Hooked+)

  Ifølge Jon Fiskum som leder stamfisket i Østsiden jeger- og fiskerforening ble det tatt mellom 130 og 150 laks i Drammenselva i helgen. Rundt 20 av disse ble landet på Langskjæret, mens åtte tok under fiske på Midtskjæret. I tillegg fikk altså båtene som var ut mye fisk.

  Du kan lese mer om stamfisket i Drammenselva og hvorfor dette er så viktig på bloggen til Team Propell.

  Endre Hoplandhttp://fiskogrask.blogspot.com
  Hooked-redaktør, sportsfisker, skribent og fotograf fra det regntunge, men glade Vestland. Trives best ved eller på sjøen, men er ikke veldig kresen så lenge det handler om fisk og fiske.

  Latest articles

  Her er årets deltagere i Jaktlaget!

  Snart starter innspillingen for årets oppfølger til Jaktlaget. Seks deltagere skal stifte ett nytt Jaktlag og vi får bli med på deres...

  Vi lager pølser og kjøttdeig – Bernt gjør ting han ikke kan Ep20

  Nysgjerrig på å lage pølser eller lage kjøttdeig? Det var jeg og - så ringte jeg Jesper som blei med å lagde...

  5 TIPS til hagleskytinga – Bernt gjør ting han ikke kan EP19

  Her er 5 tips til hagleskytinga før jakta starter. Jeg tok turen opp til Løvenskioldbanen for å...

  Predatorfiske i Østersjøen med Raymarine Element

  Tidligere i sommer ble jeg invitert til Finland av Raymarine for å sjekke ut nye Raymarine Element. Da jeg aldri har...

  Related articles