More

  Bjørn (72) er kongen av Drammenselva – har fått nesten 200 kilo laks i år

  Så langt i 2017-sesongen har Bjørn Bjølgerud (72) fått 25 laks med en snittstørrelse på 7,9 kilo. Her er triksene til kongen av Drammenselva.

  Av: Endre Hopland

  Pensjonisten fra Vikersund har fisket laks i snart 50 år, og hvor mange blanke han har på samvittigheten har han ingen anelse om. Bare i år viser tallene fra Laksebørsen imponerende 25 laks fra Drammenselva, med en totalvekt på 196,6 kilo og et gjennomsnitt på 7,9. Tolv av fiskene er tatt på wobbler, åtte på sluk, fire på spinner og en på flue.

  – Det aller viktigste under laksefiske er tålmodighet og god tid. Før eller senere biter laksen. I Drammenselva bruker jeg 0,55-snøre når jeg fisker med wobblere og 0,60 under slukfiske tidlig på våren. Du trenger så tykt snøre når laksen er stor, og kan gå mot bunnen og slite seg, sier Bjølgerud ifølge bloggen til Team Propell, som først skev om Bjølgerud sitt fantastiske laksefiske.

  Tilpasningsevne og vilje til å variere redskapen en fisker med er ofte utslagsgivende for om en fisker har suksess. Slik er det også for Bjølgerud.

  – Fra båt fisker jeg stort sett med wobblere, men jeg veksler på med sluker, også. Jeg bruker mye Bomber i gull og oransje, men slukene som får henge ute stort sett er blanke. Favoritten er Kuusamo-slukene, men de tror jeg har gått ut av produksjon, forteller han.

  Under fiske fra land er det stort sett sluk det går i, og også her er det en klassiker som er den foretrukne redskapen i enden av snøret.

  – En stor 55-grams Møresilda i oransje er en sikker vinner på stor vannføring. Med mindre vann bruker jeg mindre sluker. Før brukte jeg også mye søkke og tubeflue, sier 72-åringen.

  Den største laksen Bjølgerud har fått i år var på 15,1 kilo, men med 47 år som laksefisker på nakken, har det havnet langt større fisk enn denne på land tidligere.

  – Jeg begynte laksefisket mitt i Aurlandselva i 1970. I Drammenselva har jeg fisket siden de begynte å selge kort og grunneierne sluttet med drivgarn. Det må ha vært på 70-tallet en gang. Den største laksen jeg har fått tok i gul sone i Drammenselva 26. juni 2013. Denne veide 20,4 kilo. Det var litt spesielt det året, for et par dager før fikk jeg en på 18,2, forteller storfiskeren.

  Hvor mange lakser han har landet i Drammenselva har han for lengst mistet tellingen på, men han husker godt en sesong på slutten av 80-tallet.

  – Da fikk jeg 79 lakser med en gjennomsnittsvekt på 7,1 kilo. Dette var mitt beste år som laksefisker, og jeg fikk stort sett alle på blå sone opp mot Hellefossen, sier Bjølgerud.

  Fra 15. mai har 72-åringen båten sin liggende i Drammenselva, og her bor han mer eller mindre hele sesongen. Han fisker hele året, men innrømmer gladelig at det begynner å krible ekstra mye i kroppen når gresset blir grønt og våren melder sin ankomst.

  – Det er veldig spennende å fiske i Drammenselva siden det er så stor fisk der, men det er også mange dager uten napp, og det er helt greit, det også. Det er verdt å stå i elvaen uansett. Det er deilig å bare være der, sier kongen av Drammenselva, som på ingen måte omtaler seg selv som dette, men som har registrert at andre gjør det.

  Du kan lese mer om storfisker Bjørn Bjølgerud sine storfangster, blant annet en ørret på over elleve kilo, på bloggen til Team Propell.

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles