More

    Fiske ørret med flue? Her er eksperttipsene til vårfisket (Hooked+)

    Utstyrsjungelen er ikke enkel å navigere gjennom for en fersk fluefisker, og det er heller ikke alltid like lett å vite når en skal fiske med tørrflue, nymfe eller streamer.

    Av: Endre Hopland

    Det er fremdeles is og beinkaldt over det meste av landet, men 1. mars er den første vårdagen, og det er ikke så veldig lenge til ørreten begynner å røre på seg. Tanken på dette er slikt som får det til å rykke i kastearmen til alle fluefiskere, både de erfarne og de helt ferske.

    Kai Finbråten fra Eidsvoll har fisket siden han kunne gå, og de siste 25 årene er det fluestangen som har vært hans faste følgesvenn. Den store hobbyen har også blitt levebrødet hans gjennom jobben som fluekasteinstruktør og key account manager i Loop Tackle. Vårfisket på hjemmebane synes han er noe helt spesielt, som egentlig bare må oppleves.

    – Helt i starten av sesongen er det beste rådet jeg kan gi å komme dere ut i skogen, finne et vann dere vet huser ørret og se hva som foregår på vannoverflaten. Er det mye overflateaktivitet kan du fiske tørt, og da aller helst med noe som ligner på insektene fisken vaker i. Skjer det ikke så mye i overflaten, kan du sette på en streamer eller en nymfe, og fiske litt dypere. Eller så kan du bare koke kaffe og nyte livet. Det er en viktig del av fisketurem, sier han til Hooked.

    Imitasjoner

    Hver årstid har sine egne særtrekk, og triks og teknikker som fungerer bedre enn andre. Under vårfisket har Finbråten sine soleklare favoritter.

    – Det er jo gjerne fjærmygg og steinfluer som viser seg aller først, så når det vaker er det imitasjoner av nevnte insekter jeg foretrekker. Det begynner å bli åpent vann de aller fleste steder nå, og er det vindstille, så klekker fjærmyggen gladelig. Når dette skjer blir ørreten fort vakevillig, forteller han.

    POPULÆR: Ørreten er en vakker fisk, og et yndet mål for veldig mange sportsfiskere. Vårfisket etter sulten ørret kan være veldig effektivt. (Foto: Kristian Solli)

    Fra gammelt av heter det seg gjerne at fisket er aller best grytidlig om morgenen eller i skumringen. Dette stemmer i en del tilfeller, men under tidligfisket med tørrflue har Finbråten helt andre erfaringer.

    – Ofte er det faktisk best fiske midt på dagen, når solen virkelig har fått tak. Lite vind er en forutsetning, men med god luftvarme og stille vann kan du fort få veldig godt fiske, sier han til Hooked.

    Fluefiskere som har vært i gamet en stund har gjerne en god ladning med fluebokser til forskjellige fiskeforhold, I mai måned inneholder boksene til Finbråten alltid myggimitasjoner, steinfluer, døgnfluer i størrelse 14-18, døgnfluenymfer og maurimitasjoner.

    – Det er greit å ha litt utvalg, for plutselig havner du midt i en klekking, og da kan fisken være veldig selektiv på akkurat det ene insektet som klekker, forteller han.

    Ferske fluefiskere og folk som kanskje går og leker med ideen om å kjøpe seg en fluestang, har lett for å gå seg fullstendig vill i utstyrsjungelen. Fluefisket er nemlig et fag som favner utrolig bredt, og dekker alt fra småørret på enerstang til tarpon på tolver. I tillegg har du både enhånds- og tohåndsstenger, et arsenal av sneller i alle prisklasser og ikke minst endeløse mengder snører tilpasset alle tenkelige forhold. Finbråten sitt råd til ferskinger er å gjøre ting så enkelt som mulig, i alle fall til du har blitt tørr bak ørene.

    – Gå til en lokal forretning, og kjøp fluer som kompetansepersonell anbefaler til det tidlige vårfisket i ditt eget område. Du kommer vanligvis langt med stenger og snører i klasse 3-5 og fortomstykkelser i 0,10-0,15 millimeter. Blir du hektet blir utstyrspakken kjapt nok utvidet, sier han til Hooked.

    – Finn ditt paradis

    Selv fisker Finbråten en del i noen fine skogsvann i nærområdet sitt nå i mai. Dette er vann som ligger i 200-400 meters høyde, og som huser fin ørret.

    – Disse har gitt meg mange fine opplevelser de siste årene, og slike små perler finnes over hele landet. Det er absolutt å anbefale å prøve seg frem, og lete etter sitt eget vesle paradis, sier han.

    DEN SATT: Kai Finbråten har fisket med flue i 25 år, og har mange svære ørreter på samvittigheten. (Foto: Kristian Solli)

    Dersom en ikke har snøring på hvor en skal begynne å lete etter et fint sted å fiske, finnes det råd mot dette, også. Og det behøver absolutt ikke å koste skjorten.

    – De fleste lokallag og foreninger har skogsvann og små elver tilgjengelig til en hyggelig pris, så ta kontakt med disse for å få deg en viss oversikt i nærområdet ditt. Man må ikke reise i timevis for å få fine fiskeopplevelser, sier Finbråten til Hooked.

    Du som er medlem av Hooked+ kan lese mer om ørret og ørretfiske i vår store Wiki. Trenger du ytterligere inspirasjon til å komme deg ut etter ørreten, anbefaler vi deg å ta en kikk på denne, denne, denne og denne videoen fra våre unge samarbeidspartnere i Team Gråstein.

    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles