More

    Paternostertakkel med en eller to kroker til agnfiske fra land (Hooked+)

    Med naturlig agn i sjøen får du mer fisk, og et paternostertakkel vil veldig ofte være den beste allroundriggen du kan fiske med. Slik lager du den selv.

    Av: Endre Hopland

    Paternoster-takkelet er ofte den aller første riggen en fersk agnfisker tar i bruk, og selv om den er utrolig enkel, fortsetter folk å bruke den også etter at de har fått teken på agnfiske. Dette er det flere gode grunner til, men først og fremst handler det om at den fanger fisk og kan brukes til mange typer fiske.

    Les også: Glidende takkel til effektivt agnfiske fra land (Hooked+)

    Paternostertakkelet består i korte trekk av en snørestamme med swivel i begge ender, og et valgfritt antall opphengere, altså utstikkere med krok i enden. Når en fisker fra land er en opphenger vanligvis plenty, men det går også fint an å bruke to. Dette vil i en del tilfeller påvirke kastene dine, da det naturlig nok er mer luftmotstand i to agn enn ett, men noe stort problem er det sjelden.

    Så, hvordan lage sitt eget paternoster-takkel? Det er som nevnt veldig enkelt. Alt du trenger er et par meter med snøre (monofilament), to swivler, en hempe eller en splittring og så mange kroker som du ønsker at takkelet skal være utstyrt med. Siden vi nå snakker om fiske fra land tar vi utgangspunkt i en og to.

    Slik lager du ditt eget paternoster-takkel:

    Punkt 1: Her er alle komponentene du trenger for det som i dette tilfellet skal bli en tokrokspaternoster. På bildet ser vi to kroker, to lightsleeves, to swivler, en hempe og gode to meter med 1,0-mono. Merk at den frittliggende hempen fint kan byttes ut med en spilttring eller en hempeswivel.
    Punkt 2: Fest den ene swivelen i den ene enden av snøret. Bruk den slukknuten du føler deg komfortabel med.
    Punkt 3: Lag en løkke på snøret der du ønsker at den første opphengeren skal være. Ikke lag noen knute, men samle løkkeendene mellom fingrene, som vist på bildet.
    Punkt 4: Flett hovedsnøret og løkken inn i hverandre fem-seks ganger, og tre toppen av løkken inn i midten av fletten, som vist på bildet.
    Punkt 5: Fukt knuten godt, og stram til. Dersom du har gjort ting riktig, skal løkken se ut som på bildet.
    Punkt 6: Samle løkketoppen i en spiss, og tre på lightsleeven eller gummislangen. Gummien beskytter snøret mot spisse fisketenner, og selvlysende slange fungerer også som attraktor. Merk at dette ikke er nødvendighet, men et godt hjelpemiddel.
    Punkt 7: Tre kroken inn på løkken, med den spisse enden pekende oppover.
    Punkt 8: Legg løkken over krokbuen, og trekk kroken mot deg, slik at løkken blir liggende rundt krokskaftet helt oppe ved krokøyet.
    Punkt 9: Tre lightsleeven eller gummislangen over krokøyet.
    Punkt 10: Gjenta prosedyren der du ønsker opphenger nummer to, og knyt den andre swivelen i enden av snøret. Fest henpen i swivelen.
    Punkt 11: Slik ser det ferdige paternoster-takkelet. I den øverste swivelen fester du snøret fra snellen din, i det nesderste fester du er blylodd. Krokene egnes med valgfritt agn.

    Oppskriften som er illustrert i denne saken er altså for en tokrokspaternoster, men fremgangsmåten for en enkrokspaternoster er helt lik, bare med en opphenger i stedet for to. Takkelet kan lages i alle snøretykkelser og krokstørrelser, men en fin allroundoppskrift fra land er 0,50-0,60-snøre og kroker i størrelse 1/O-4/O, litt avhengig av hva du skal fiske etter.

    Les også: Nå er langene i bettet – slik går du frem for å lykkes (Hooked+)

    Det finnes også et alternativt paternostertakkel som særlig brukes dersom du ønsker litt mer liv i agnet ditt. Fremgangsmåten er helt lit som vist over, men i stedet for å tre kroken inn på løkken du har laget, klipper du i stedet løkken over inntil en av føttene. Da vil du få en enkel og dobbelt så lang fortom som du kan knyte kroken i. Kroken egner du med for eksempel fisk, skjell, reke eller børstemark, og så er du good to go.

    I videoen under kan du i levende bilder se hvordan et paternostertakkel ser ut og fungerer i praksis:

    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles