More

    Slik ser det ut når nye Axiom Pro tegner opp bunnstrukturer

    Vi besøkte Metstrade-messen i Amsterdam for å kikke på 2018-nyhetene på båtelektronikkfronten, og Axiom Pro fra Raymarine er verdt en ekstra kikk.

    Av: Erik Grimsøen 

    Metstrade er en av verdens største båtutstyrsmesser, og ganske unik i sin tilnærming. Vi har vært der og rapporterer tilbake. I forrige artikkel så vi på Lowrance sin nye serie med innstegsmodeller, og nå er turen kommet til Raymarine sine nyheter for 2018. Fra Raymarine kommer det modeller høyere i hierarkiet, og vi ser nærmere på modellene Axiom og Axiom Pro.

    Axiom Pro ble lansert før messen, i oktober, men messen var første gang vi fikk sett og kjent på den rent fysisk. Før vi begir oss løs på Axiom Pro, må vi nesten via lillebror Axiom, som ble lansert i våres. Som navnene antyder er disse nært beslektet, og basert på mye av den samme innmaten.

    Axiom

    Raymarine har hatt sine opp- og nedturer de siste årene, men siden de ble kjøpt av FLIR i 2010 har oppturene dominert. Det aller meste av produkter har blitt oppdatert betydelig, og kvaliteten generelt har blitt meget bra. Her i Norge har de dessuten kjørt hardt på med flere proteam innen både trolling og havfiske, og har i det hele tatt kjempet seg tilbake til en velfortjent plass blant de store elektronikkmerkene.

    7,9 Axiom
    12 Axiom

    Det var derfor knyttet litt forventninger til showet når Raymarine annonserte at de skulle komme med en helt ny MFD 15.02.17. (MFD – Multi Function Display) Her skal vi se litt på hva Raymarine innfridde med, kort oppsummert er det to ting; Lighthouse 3, RealVision 3D. Men la oss begynne med noe helt annet.

    Les også: Simarine PICO – en spennende utfordrer til batteribankens beste venn

    Axiom er en helt ny serie, men designmessig drar den klare veksler mot gS-serien, dog med en noe annen prislapp som nok plasserer den mer som en ny a-serie. Designet er «glass bridge» dvs en plan flate og ved innfelt montering vil den kunne gå tilnærmet i ett med dashbordet. For gamle sure grinebitere som også vil ha knapper, slike som meg, har Raymarine et eksternt betjeningspanel (RMK-10) pluss en veldig kjekk liten fjernkontroll ment å feste på båtens ratt. For en sportsfisker kan det kanskje være vel så aktuelt å feste den andre steder, hva med å feste den på fiskestangen?

    RCU-3

    Lighthouse 3 er siste versjon av Raymarines operativsystem. For de med spesiell interesse for LH3 kan man lese mer HER. For de med et noe mer avslappet forhold til interface på marine enheter kan LH3 oppsummeres som bra og brukervennlig, men med en del «bugger». Sistnevnte er ikke helt uvanlig i ny software, så akkurat der har Raymarine godt selskap av nær sagt alle sine konkurrenter, men Axiom har utmerket seg med litt ekstra irritasjon. Hardvare har på mange måter blitt ganske enkelt innen marin elektronikk, det er mest et spørsmål om penger, mens det er i softwaren utfordringene gjerne dukker opp. Det er likevel litt spesielt når Axiom fortsatt har merkbare software-utfordringer i skrivende stund, trekvart år etter lansering.

    Axiom støtter selvfølgelig Quantum-radaren, Raymarines solid-state (uten magnetron) radar basert på chirp. Quantum er et bra valg for den typiske skandinaviske bruken med kort til medium hold og godt egnet på sportsfiskebåter. Det sier egentlig en hel del når et annet merke innen marin elektronikk har valgt å lisensiere denne radaren inn og selge den med sin egen logo.

    RealVision 3D er kanskje den delen av Axiom flest sportsfiskere er nysgjerrige på, og det med god grunn.

    Alt på en gang, 4 i en

    MBS, multi beam sonar, har entret fritidsmarkedet med Garmin Panoptix og Lowrance/ Simrad Structurescan 3D. RV 3D er Raymarines svar på dette, og skal vi dømme etter de (skuffende) få skjermbildene som har blitt offentliggjort er dette rene kopien av nettopp StructureScan 3D, men med lavere totalpris og en liten vri. Det er den nye ekkoloddgiveren som gir de nye mulighetene. Den er en «4 i en»-giver hvor man får 2D-ekkolodd, DownVision, SideVision og 3D. Ekkoloddgiveren har innebygget gyro-sensor for roll/heave som korrigerer 3D-bildet. Den teoretiske rekkevidden for SideVision/ Downvision er 180 meter, men rent praktisk fungerer det godt ned til ca 50-60 meter.

    Listen over ny teknologi er imponerende, men det er også noen svakheter ved Axiom. Den største, sett med norske øyne, er mangelen på støtte for Airmars chirp-ekkoloddgivere. Her ligger Lowrance, Simrad og Garmin helt klart foran, da disse har slik støtte innebygget. Med Axiom må du fortsatt via CP-modulene til Raymarine hvis du vil ha en virkelig bra ekkoloddgiver. Dermed må man legge til fra ca 18.000,- og oppover dersom man skal ut på dypt vann, og da er plutselig Axiom blitt veldig dyr sammenliknet med konkurrentene. Axiom støtter kun Airmars ekkoloddgivere med fast frekvens (som P66 og TM260) ved direkte tilkobling. Den nye RV-giveren er basert på CPT100/200 så det er ingen forbedringer på 2D-elementet og det begrenser den til 40-50 meters dyp hvis målet er skikkelig bra 2D-bilde og sikker deteksjon av fisk og bunnforhold. Bunnlinjen ser du naturligvis mye dypere enn dette.

    Raymarine Axiom og Axiom Pro

    På kartsiden har Raymarine og Navionics vært særdeles gode venner de siste årene. Hvis du synes det er surt å betale Navionics en tusenlapp eller så i året for å lage dine egne kart med Sonarchart Live, har Axiom WIFI og kan brukes sammen med Navionics Boating-appen på mobil/ nettbrett. Axiom er ikke kompatibel med Dybdekart.nos kart eller kart laget med Reefmaster, men kan logge til disse.

    Les også: Nå kommer Hook2 fra Lowrance – verdens enkleste fiskefinner

    Prismessig ligger Axiom fra 8.390,- for 7″ som ren kartplotter, via 15.090,- for 7″ med 3D-giveren og opp til 36.390,- for 12″ med 3D-giveren. Dette plasserer kombimodellene av Axiom på kollisjonskurs med for eksempel Lowrance sin HDS-serie og Garmins Gpsmap xs-serie. Ved første øyekast, så er kanskje den kollisjonskursen litt ambisiøs, men det kommer an på hvor høyt du verdsetter RealVision 3D. Den ekkoloddgiveren er kostbar, forståelig nok med mange elementer og sensorer, og drar opp prisen. Sammenlikner vi da konkurrentene og inkluderer deres varianter av 3D i prisen deres, er Axiom definitivt best priset av konkurrentene.

    Axiom Pro

    Som du kanskje skjønte er undertegnede litt skeptisk til Axiom, og det er delvis fordi den hverken er fugl eller fisk. Den er såpass dyr at den havner i en prisklasse hvor brukeren vil forvente tipp-topp funksjoner, men det er kun hvis du er fornøyd med standardgiveren at den er innenfor akkurat det. For mange er sikkert det bra nok, og du får unektelig 3D-teknologien til markedets laveste totalpris.

    Heldigvis hadde Raymarine en plan for de som ikke mente det var bra nok. I oktober ble Axioms storebror Axiom Pro lansert, og på Mets fikk vi for første gang se den rent fysisk. Her møter Raymarine egentlig alle ankepunktene vi hadde på Axiom.

    Axiom og Axiom Pro bygger på den samme plattformen, ikke ulikt det vi ser fra Raymarines største konkurrenter. For produsentene er det mange fordeler ved å bygge flere modeller med de samme komponentene og liknende software, og så bare «forkrøple» de enklere modellene slik at de mer avanserte funksjonene ikke er tilgjengelig for brukeren som ikke legger tilstrekkelig med penger på bordet. En bonus for brukeren ved denne fremgangsmåten er mulighet for nettverk mellom ulike modellserier, uten at alt av utstyr i båten må være toppmodeller. Kanskje vil man ha flere skjermer ombord, men man trenger ikke full funksjonalitet på alle skjermene? Da kan man fort spare endel penger ved å sørge for at skjermene man har samarbeider litt, men ikke fult ut. En bonus for den som ikke tar den helt ut med toppmodellen, er at du fortsatt får den raske prosessoren fra toppmodellen. (Og Axiom/ Axiom Pro er virkelig raske.) Skal vi våge oss på en aldri så liten fremtidsvisjon, så vil dette fenomenet bare bre om seg, og vi antar vi vil se muligheten for å «låse opp» funksjoner på de billigere modellene mot betaling etterhvert.

    Så hva byr Pro-versjonen på som ikke den vanlige Axiom har? Kort oppsummert så har Pro alt det vi mente Axiom manglet pluss litt til. Den har innebygget støtte for Airmars chirp-givere (via XID), den har hybrid-touch så du både kan trykke på skjermen og bruke knappene, og ikke minst har den fått IPS-skjerm. Med det har Lowrance (HDS Carbon) og Simrad (NSS Evo3) ikke lengre gleden av å være de eneste med IPS, mens de to og Garmin (GPSmap) har fått en ny konkurrent hva gjelder bruk av Airmar uten modul. Svært gode nyheter i våre øyne.

    Axiom Pro kommer i to varianter. Pro S og Pro RVX. Forskjellen ligger i hva som er innebygget på ekkoloddsiden. S er den enklere av de to, med innebygget 600W 2D-ekkolodd og det er det. RVX har innebygget 1000W 2D-ekkolodd og full støtte for RealVision, det vil si Raymarines versjon av skannende ekkolodd, inkludert 3D. I praksis betyr dette at Pro S kun kan brukes med Raymarines egne CPT-S ekkoloddgivere for 2D-chirp, mens du står fritt med RVX og der kan du også kombinere Airmar med RealVision via en adapterkabel som gjør at begge kan være tilkoblet på samme tid.

    Adapterkabel for Pro RVX og to ekkoloddgivere

    Den første informasjonen vi fikk tydet på at Pro S skulle starte på 7″ og RVX på 9″. Men på Raymarines nettsider er begge listet i størrelsene 9/12/16″ per i dag, og det vare heller ikke noen 7″ å se på Mets. Skjermen på S og RVX er identisk, og her snakker vi om IPS. IPS har du kanskje lest om før, men da for Simrad NSS Evo3 og Lowrance HDS Carbon. IPS skiller seg ut fra det mer vanlige TFT i form av skjermer som er leselige også med polariserende solbriller, og fra flere vinkler. IPS er svært gode nyheter for oss sportsfiskere, nettopp fordi vi beveger oss mye rundt i båten samtidig som vi kikker bort på skjermen. Klar tommel opp for Raymarine her.

    Som for Axiom støtter Axiom Pro Raymarines AHRS (altitude and heading reference system) så lenge man har Raymarines ekkoloddgiver tilkoblet (RV-giverne som RV-100 etc). Oversatt til norsk er dette en gyro som merker hvordan båten beveger seg i vannet, og så korrigerer ekkoloddbildet deretter. Resultatet er et ekkoloddbilde som er lettere å forstå i grov sjø. Men systemet setter også store krav til prosessorkapasiteten og softwaren, og som nevnt har unektelig den første varianten av Axiom hatt noen utfordringer. Hardvaren er sannsynligvis bra nok og vel så det, men systemet har ikke fungert fult så knirkefritt som det burde. Dette løser seg nok etterhvert med noen softwareoppdateringer, så vi er ikke veldig bekymret, men det er verdt å være klar over at dette ikke fungerer fjellstøtt rett ut fra esken i dag. Om det fungerer bedre på Axiom Pro gjenstår å se.

    RealVision 3D på Raymarine Axoim Pro RVX

    Prismessig ligger Axiom Pro S fra 28.49, for 9″, via 29.990,- for 9″ Axiom Pro RVX og opp til 47.990,- for 12″. Prisene for 16″ skal vi la være å nevne denne gangen, siden vi er i ferd med å slippe opp for tall… Den komplette prislisten finner du her.

    Både Axiom og Axiom Pro er kompatible med FLIRs utstyr

    Oppsummert:

    Godt levert fra Raymarine hva gjelder Axiom pro, og helt OK levert hva gjelder Axiom. Behovet for CP-modulene på Axiom dersom du skal ut på dypt vann er et solid minus både teknisk og økonomisk, men hvis du hovedsakelig fisker gjedde, gjørs, abbor eller sjøørret med sporadisk trolling etter pelagiske arter er Axiom så absolutt verdt en ekstra kikk. For havfiskeren eller trollere og andre som jevnlig befinner seg over større dyp, er Axiom Pro en naturlig kandidat, og matcher godt de nærmeste konkurrentene som er Simrad NSS Evo3 og Garmin Gpsmap xsv.

    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles