More

  NM i sjøisfiske arrangeres for femte gang

  Sett av datoen 28. januar 2017. Da går nemlig NM i sjøisfiske av stabelen for femte gang, og nå er det Hjellbotn som i utgangspunktet er konkurransearena.

  Av: Endre Hopland

  NM i sjøisfiske har blitt en fin tradisjon for mange, tiltross for enkelte værmessige utfordringer de foregående årene. I 2013 var det full storm under NM, men isen på Løgnin var over en halv meter tykk, så det var ikke noe stort problem. Året etter spilte værgudene på lag, og det var fine forhold på Løgnin under konkurransehelgen, men dette skulle endre seg drastisk til 2015. Dette året var det faktisk ikke forsvarlig å fiske på Løgnin i det hele tatt, og arrangementet ble i hui og hast flyttet til nødløsningsarenaen Hjellbotn, som kjapt viste seg å være en spennende fjordarm.

  Mesterskapet ble til slutt en suksess, og denne ble gjentatt under årets NM. I vinter løsnet nemlig to stormer Løgnin-isen fra land, og gjorde det umulig å fiske her. Heldigvis strakte Hjellbotn ut en hjelpende hånd, og reddet dagen. I år har fjordarmen altså fått status som NM-arena allerede før en vet noe som helst om værforholdene. På Hjellbotn er det nemlig alltid trygg is i slutten av januar.

  Årets NM arrangeres altså lørdag 28. januar, og mye av opplegget vil være nokså likt som tidligere år. En del vesntlige forskjeller blir det likevel. For det første er Lyngen fjordhotell like ved Løgninfjorden utleid, og derfor uaktuelt som NM-leir. Heldigvis har arrangørene i Nidaros kystmeitelag fått en god avtale med Tingvold hotell i Steinkjer, som blir base for årets mesterskap.

  – Klok av skade de siste to årene, kombinert med med at vi i år flytter base til Steinkjer, er Hjellbotn utgangspunkt for NM. Hjellbotn har vist seg som et virkelig bra alternativ med tanke på issikkerhet, og et fantastisk bra artsmangfold. Skulle det likevel bli helt sikker is på Løgnin som i 2013 og 2014, vil vi selvsagt ta en vurdering. Det er ikke så mye lengre å kjøre, og folk må i bil uansett, sier Bjørn Florø-Larsen i arrangementkomiteen til Hooked.

  Utlevering av startkort skjer på hotellet i forkant av konkurransen. Innveiing og levering av startkort skjer på Alhushøra/Hjellosen, som også er stedet fellesstarten går fra klokken 09.00 lørdag morgen. Nytt av året er også at all innveid fisk skal være bløgget, og arrangørene vil samle opp fisken som ikke skal brukes, og filetere denne på stedet. Filetene vil bli gitt bort til de som vil ha.

  Det konkurreres i klassene Åpen (alle), Junior (til og med året en fyller 18) og Lag (tomanns, uavhengig av klasse). Juniorer deltar også automatisk i åpen klasse. Premiebordet blir ifølge arrangørene heftig, men det viktigste er selvsagt skryterettene og glassplakettene til de tre beste i hver klasse, samt pokaler til den med flest arter (Artskongen), størst fisk (Storfiskern) og størst skate (Gullskata). Det blir også delt ut andre, mindre høytidelige premier. Neste år får også beste dame plakett.

  Det er ellers verdt å merke seg at det neste år bare er tillatt å fiske med to stenger per person, mot tidligere års tre. Som nevnt skal all fisk som skal veies inn bløgges, mens fisk under minstemålet ikke teller i konkurransen. Poengberegningen er også ny, med klippekort med fortløpende registrering og gjenutsetting av en del av de mindre artene. Det er fastsatte poengsummer per art, i tillegg til prosentpoeng regnet mot grunnvekt på et utvalg typiske matfisk. Det betyr i praksis at det bare er disse matfiskene som skal veies inn. Resten av fisken skal settes tilbake.

  nm-i-sjoisfiske-2016-17

  – Innveiingssystemet i år blir litt annerledes, da vi ønsker å få satt ut alt av levedyktige småarter og bruskfisk. Mer klassiske arter som lyr, hyse, torsk, sei, hvitting, lange og så videre blir det innveiing av, som normalt. Bare det største individet per art teller. Målet med det nye poengsystemet er å skyve viktigheten av arter mer i retning de litt større artene, samtidig som vi beholder fokuset på mangfoldet. Vinneren av NM 2017 må fortsatt være en dyktig og allsidig fisker, uten tvil. Et annet aspekt er at vi prøver å jobbe mot en konkurranse med minst mulig waste av fisk, sier Florø-Larsen til Hooked.

  I utgangspunktet har arrangørene satt påmeldingsfrist til rundt en uke før arrangementet, men det settes strek dersom taket på 100 fiskere nås før den tid. Øvrige regler, praktisk informasjon om hotellbooking og statistikk fra tidligere arrangementer finner du her. Israpporter og eventuelle endringer av konkurransearena blir annonsert via arrangøren sin Facebook-side.

  Endre Hoplandhttp://fiskogrask.blogspot.com
  Hooked-redaktør, sportsfisker, skribent og fotograf fra det regntunge, men glade Vestland. Trives best ved eller på sjøen, men er ikke veldig kresen så lenge det handler om fisk og fiske.

  Latest articles

  Her er årets deltagere i Jaktlaget!

  Snart starter innspillingen for årets oppfølger til Jaktlaget. Seks deltagere skal stifte ett nytt Jaktlag og vi får bli med på deres...

  Vi lager pølser og kjøttdeig – Bernt gjør ting han ikke kan Ep20

  Nysgjerrig på å lage pølser eller lage kjøttdeig? Det var jeg og - så ringte jeg Jesper som blei med å lagde...

  5 TIPS til hagleskytinga – Bernt gjør ting han ikke kan EP19

  Her er 5 tips til hagleskytinga før jakta starter. Jeg tok turen opp til Løvenskioldbanen for å...

  Predatorfiske i Østersjøen med Raymarine Element

  Tidligere i sommer ble jeg invitert til Finland av Raymarine for å sjekke ut nye Raymarine Element. Da jeg aldri har...

  Related articles