More

  Hjellbotn-NM ble en kjempesuksess

  Hellum forsvarte tittelen

  Stormen «Ole» førte til at årets NM i sjøisfiske måtte flyttes fra Løgninfjorden til Hjellbotn. Med mindre fisketid og ukjente jaktmarker, visste hverken arrangører eller deltakere hva de gikk til. De ble alle positivt overrasket.

  Av: Endre Hopland

  – Dette ble faktisk en helt utrolig dag. Det var 91 skuffa tryner på Sjøåsen fjordhotell i dag tidlig, men veien fra helvete til himmelen var heldigvis kort, sier en lettet Bjørn Florø-Larsen i arrangørklubben Nidaros kystmeitelag til Hooked lørdag kveld.  Det så unektelig mørkt ut for hele NM i sjøisfiske i dag tidlig. Selv om isen på Løgninfjorden bar godt i hele går, hadde ting blitt betraktelig forverret i løpet av natten. Det var rett og slett ikke sikkerhetsmessig forsvarlig å sende over 90 fiskere ut på fjorden lørdag morgen.

  Løgninfjorden er ikke fiskbar for over 90 fiskere. Årets NM i sjøisfiske flyttes derfor til Hjellbotn. (Foto: Vilhelm Skilhagen)
  Løgninfjorden var ikke fiskbar for over 90 fiskere. Årets NM i sjøisfiske ble derfor flyttet til Hjellbotn. (Foto: Vilhelm Skilhagen)

  På dette tidspunktet var gode råd dyre. Mange hadde reist langt for å delta i NM, og en eventuell avlysning satt veldig langt inne. Løsningen var det Thomas Tofte som lanserte. Han var nemlig rundt og sjekket isforhold i en rekke fjordarmer i området nylig, og en liten halvtime unna Sjøåsen, i den grunne Hjellbotn, hadde han målt 30 centimeter tykk is for ikke lenge siden.

  – Vi sendte ut en patrulje, og de kunne snart melde om at isen i Hjellbotn var 40 centimeter tykk. Dermed kjørte vi hele det resterende budsjettet vårt på maxitaxier, og fikk hele gjengen av sted. Konkurransen ble to timer forsinket, og vi sendte folk ut over et 12 meter dypt høl vi ikke visste noen ting om, men det var tilsynelatende mye bedre enn ingenting, sier Florø-Larsen til Hooked.

  Nm
  NM i sjøisfiske på Hjellbotn. (Foto: Vilhelm Skilhagen)

  Hvor mye bedre det faktisk var, hadde arrangørene likevel ingen anelse om. Selv om årets NM-konkurranse bare ble fem timer lang, ble det nemlig tatt hele 18 forskjellige arter. Årets NM-vinner noterte seg i tillegg for hele 563,13 poeng, noe som er tett oppunder vinnersummer fra Løgnin i fjor.

  – Det er helt utrolig at dette grunne hølet kunne levere så bra. Det ble tatt flere torsk over fem kilo, mange hyser over to kilo, en god del hvitting over kiloen, en god del paddetorsk og fem kloskater, bare for å nevne noe. I tillegg ble det tatt mye flott sjøørret. Disse er fredet i Trondheimsfjorden, så all fisk ble satt tilbake. Uavhengig av vekt fikk folk ti poeng og arten notert dersom de fanget en sjøørret, forteller Florø-Larsen.

  I tillegg til de overnevnte artene, er det verd å nevne at det ble tatt både hågjel og øyepål på 12 meters dyp under konkurransen. Dette er fisker som normalt sett lever mye dypere, så her er det absolutt snakk om bonusfisker. En kommer heller ikke utenom den heller uvanlige doubleten lange/svartkutling. Det skjer tydeligvis mye rart på isen.

  Årets NM-vinner er ikke noe ukjent navn i den nå tre år gamle konkurransen. Lars Hellum fra Oslo HFK gikk til topps i NM i sjøisfiske i fjor, og i dag forsvarte han denne tittelen. Med åtte arter totalt ble han kåret til Årets artskonge. Fiskene sørget også for at han vant den åpne klassen suverent. Som om ikke det var nok gikk han også til topps i lagklassen, sammen med lagkamerat Tor Arne Rygg i Team Elvegris Prinsipium Hale.

  DSC_6902
  Lars Hellum forsvarte NM-tittelen sin fra i fjor. Her er han avbildet med en knurr. (Foto: Vilhelm Skilhagen)

  Denne forblåste lørdagen stod i østlendingene sitt tegn, for også juniorklassevinneren hadde reist langt. Aron Bonhorst fra Langesund i Telemark noterte seg for 293,08 poeng, og den summen kunne ingen av de andre juniorene matche. Det var også en telemarking som stakk av med premien for størst fisk. Thomas Berg Olsen lurte nemlig en torsk på pene 6,1 kilo til hugg i løpet av den fem timer lange konkurransen.

  Tradisjonen tro ble det prestisjefylte trofeet Årets gullskate delt ut også i år. Egentlig skal denne premien tilfalle den fiskeren som får den største piggskaten under konkurransen, men siden det er lite piggskate i Hjellbotn, ble det bestemt at årets premie skulle gå til den største kloskaten. Disse blir ikke på langt nær like store som slektningene sine, men fisken er likevel ettertraktet i artsfiskemiljøet.

  I løpet av konkurransen ble det landet fem eksemplarer av arten, og også her var det en telemarking som trakk det lengste strået. Hans Marius Kaasa landet faktisk to kloskater, og den største av disse var på pene 920 gram. Dette er svært stort til å være kloskate fra Trøndelag, så premien for Årets gullskate var absolutt fortjent.

  DSC_6839
  En overlykkelig Hans Marius Kaasa med Årets gullskate, en kloskate på 920 gram. (Foto: Vilhelm Skilhagen)

  Bjørn Florø-Larsen er en lettet mann når Hooked snakker med han etter premieutdelingen på Sjøåsen fjordhotell lørdag kveld. Sammen med klubbkamerat Irvin Kilde har han nettopp delt ut premier for over 70 000 kroner til dyktige og heldige sportsfiskere, og godfølelsen er på plass.

  – Både Irvin og jeg følte oss som to idioter når Løgninfjorden sviktet, og vi hadde over 90 triste fiskere foran oss. Men Hjellbotn viste seg å være et fantastisk alternativ, og dagen ble helt super. Det ble mye bra fisk, men kanskje viktigst av alt så alle ut til å kose seg maksimalt. Vi har ikke fått en eneste klage, og det er ganske så sykt bra med tanke på hvordan dagen begynte, sier han lettet.

  Det faktum at Hjellbotn leverer så bra, gjør at NM-arrangørene neste år kan komme med litt flere garantier. Løgninfjorden ligger nemlig mer utsatt til enn Hjellbotn, og det å kunne ha et godt alternativ i bakhånd, gjør livet litt enklere for karene, som stort sett har yr.no oppe hele døgnet de siste to ukene før konkurransen.

  Hooked sin mann på isen, Vilhelm Skilhagen, har latt kameraet gå varmt, på tross av at en vond ankel gjorde isjogging vanskelig. I denne bildeserien ser du en rekke glimt fra isen:

  Fullstendige resultatlister og flere bilder fra både isen og premieutdelingen kommer på Hooked over helgen.

  Endre Hoplandhttp://fiskogrask.blogspot.com
  Hooked-redaktør, sportsfisker, skribent og fotograf fra det regntunge, men glade Vestland. Trives best ved eller på sjøen, men er ikke veldig kresen så lenge det handler om fisk og fiske.

  Latest articles

  Her er årets deltagere i Jaktlaget!

  Snart starter innspillingen for årets oppfølger til Jaktlaget. Seks deltagere skal stifte ett nytt Jaktlag og vi får bli med på deres...

  Vi lager pølser og kjøttdeig – Bernt gjør ting han ikke kan Ep20

  Nysgjerrig på å lage pølser eller lage kjøttdeig? Det var jeg og - så ringte jeg Jesper som blei med å lagde...

  5 TIPS til hagleskytinga – Bernt gjør ting han ikke kan EP19

  Her er 5 tips til hagleskytinga før jakta starter. Jeg tok turen opp til Løvenskioldbanen for å...

  Predatorfiske i Østersjøen med Raymarine Element

  Tidligere i sommer ble jeg invitert til Finland av Raymarine for å sjekke ut nye Raymarine Element. Da jeg aldri har...

  Related articles