More

  Først fikk Edvard drømmefisken, så slo han sin egen norgesrekord

  Edvard Lindheim Gisnås (23) har hatt en fiskesommer helt utenom det vanlige. En kjempemort og to digre karper er hovedgrunnen til dette.

  Av: Endre Hopland

  Midt i juni kroket og landet 23 år gamle Edvard Lindheim Gisnås fra Nordstrand en mort på hele 1050 gram i et vann i Oslo-området. Etter norsk standard er dette et oppsiktsvekkende digert eksemplar av arten, særlig etter at de beryktede stormortvannene i Bymarka i Trondheim ble rotenonbehandlet i fjor høst.

  Da Hooked pratet med Gisnås i forbindelse med stormortfangsten, kunne han fortelle at en del av sommeren skulle brukes til å jakte på en helt spesiell karpe i et helt spesielt vann. Disse planene gjorde han alvor av, og allerede på den første turen til det nevnte vannet smalt det. Men det var ikke riktig fisk som tok agnet.

  Les også: Karpenatt

  – Jeg har i løpet av de fire siste årene brukt en god del tid på å observere karpene og deres atferd i dette vannet. En fisk har skilt seg klart ut fra de andre. Med en drøy ryggbredde og en buk som ikke ligner noen av de andre individene i vannet, har jeg aldri vært i tvil om hvilken fisk jeg ville sikte meg inn på, sier Gisnås til Hooked.

  Bare timer etter ankomst på sommerens første tur, dro det i vei på en av de tre stengene han fisket med. Fisken fightet bra, men havnet etter kort tid i håven. Vekten stoppet på 8,1 kilo, noe som absolutt er en bra karpe etter norsk standard. Det viste seg også at fangstmannen har hatt akkurat denne fisken på land tidligere også, tilbake i 2013. Targetfisken var det likevel ikke, og dermed fortsatte jakten.

  – Allerede morgenen etter var jeg på plass igjen, og det samme scenarioet utspilte seg også denne gangen. Fisken jeg fikk denne dagen hadde omtrent samme lengde som den på 8,1 kilo, men da den gled inn i håven, og jeg så hvor høy den var, skjønte jeg at dette måtte være riktig fisk, sier Gisnås til Hooked.

  Les også: Glenn og Lise Lotte til topps i Norwegian Carp Challenge

  Drømmefisken ble veid til 9,72 kilo, fordelt på bare 75 centimeter. Kondisjonen var med andre ord nokså solid, og trolig var fisken full av rogn den ikke hadde klart å kvitte seg med i vår.

  – Jeg hadde egentlig sett for meg at denne fisken var noe lengre, og følgelig også noen kilo tyngre, men vekten er ikke så viktig så lenge det er riktig individ, sier en fornøyd fisker til Hooked.

  DRØMMEFISKEN: Allerede på andre forsøk satt targetfisken, en gammel karpe på 9,72 kilo. (Foto: Edvard Lindheim Gisnås)

  Gisnås fikk disse karpene i et vann ikke langt fra morfarens barndomshjem i Telemark. Fiskene ble satt ut i vannet tidlig på 90-tallet, noen år før Gisnås ble født, så at det er godt voksen fisk det her er snakk om hersker det liten tvil om.

  – Det er vanskelig å si hvor gamle de var da de ble satt ut, men det er ikke urimelig å anta at de kanskje var rundt ti år allerede da. Det er med andre ord sannsynlig at disse karpene nærmer seg 40 år og midtlivskrise, gliser 23-åringen.

  Les også: Disse karene er ustoppelige i Norwegian Carp Challenge

  Det er relativt enkelt å få oversikt over vannet Gisnås fikk disse fiskene i, og etter flere år med stalking føler fiskeren selv at han har god kontroll på karpebestanden som lever her.

  – Basert på egne observasjoner var det den største fisken i vannet jeg fikk. Den ble også fanget tidligere i år, og var da 110 gram tyngre. Da fisken lå i håven kunne jeg ikke helt begripe hva som hadde skjedd, sier han til Hooked.

  Jakten på akkurat denne fisken har nemlig vært planlagt over flere år, og nærmest daglig har han tenkt på angrepsvinkler, kommet opp med teorier, forkastet disse, lagt nye planer og nye teorier, og i det hele tatt brukt mye tid og energi på den gamle krigeren i vannet i Telemark.

  – At målet skulle oppnås så raskt hadde jeg aldri sett for meg. Det er utrolig deilig, og litt rart, men definitivt mest deilig, forteller han.

  Les også: Lucian knuste all konkurranse

  23 dager etter at sommerens targetfisk ble landet, hylte det på ny i nappvarslerne til Gisnås. Denne gangen fisket han i Oslo, og riggene ble kastet ut i mørket rett etter en kveldsvakt, på allerede oppfôrede spotter.

  – Fisken vekket meg i grålysningen, etter bare noen skarve timers søvn, og selv om fighten var nokså rolig, var fisken både tung og sterk. Den bød ikke på hissige utras slik mindre fisk gjerne gjør, men tok seg til gjengjeld en tur innom en stokk eller noe på bunnen. Da hadde jeg hjertet i halsen en stund, men jeg fikk den heldigvis løs etter noen nervepirrende minutter. Da den gled inn i håven var det liten tvil om at dette var en av vannets største fisker, sier Gisnås til Hooked.

  Les også: Sjekk hva Simen fikk under dorging i Bunnefjorden

  Grytidlig om morgenen kom klubbkompis Simen Andersen til for å assistere med veiing og fotografering. At han måtte kjøre helt fra Asker var ikke noe stort hinder. Fisken som stod i karpesekken til kameraten var nemlig 82,5 centimeter lang og veide hele 13,7 kilo. Det er 100 gram mer enn den gjeldende norgesrekorden på karpe, som til alt overmål også ble tatt av Gisnås tilbake i 2014.

  TYNGRE ENN NORGESREKORDEN: Edvard Lindheim Gisnås med karpe på 13,7 kilo, 100 gram over gjeldende norgesrekord. (Foto: Simen Andersen)

  – Dette er en fantastisk fisk, men det er tatt noen karper som er større mellom den gjeldende norgesrekorden og denne, og disse er ikke meldt inn til rekordjuryen. Jeg kommer heller ikke til å melde inn denne, nettopp fordi jeg vet at det er tatt større karper i Norge, sier Gisnås til Hooked.

  Karpene i vannet Gisnås fisket denne gangen ble også satt ut tidlig på 90-tallet, i samråd med OFA. Siden fisken her ikke gyter, kan også disse eksemplarene fort nærme seg 40-årskrisen.

  Les også: Denne kjempemorten veier over en kilo og er tatt like ved hovedstaden

  Gisnås er naturlig nok godt fornøyd med fiskesommeren, for utenom fiskene som er omtalt i denne saken, har det også dukket opp et pent knippe mindre fisker fra diverse vann.

  – Jeg har hatt en fruktbar sesong så langt, men vi er ennå bare halvveis i sesongen. Det legges stadig nye planer, og det skal bli spennende å se hva disse kan produsere. Akkurat nå avslutter jeg på kontoret for å legge ut på nye eventyr, og jeg gleder meg som vanlig, som den guttungen jeg er, gliser han.

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles