More

  Vil den tidlige sommeren påvirke årets laksesesong? (Hooked+)

  Natt til fredag åpner årets laksesesong, og med en rekordtidlig sommer i Sør-Norge skal en ikke se bort fra at det blir godt fiske allerede tidlig i juni.

  Av: Endre Hopland

  – Nå er vårflommen allerede et tilbakelagt stadium i mange elver sørpå, og det er nesten vannføring og temperaturer som midt på sommeren mange steder. Det skal bli spennende å se hva dette betyr for årets laksesesong, sier generalsekretær i organisasjonen Norske Lakseelver, Torfinn Evensen.

  Les også: 124 297 laks ble tatt i norske elver i fjor – 25 876 fikk friheten tilbake

  Norske Lakseelver organiserer nesten hundre av de lakseførende elvene våre. I ukene før den offisielle sesongstarten 1. juni merker de en kraftig økning i etterspørsel om informasjon om laksefiske.

  – Det er mange som ringer og lurer på hva vi tror om sesongen. Generelt er Norske Lakseelver forsiktige med å spå, men de siste årene har det blitt fisket mellom 120 000 og 130 000 laks i norske elver i løpet av de tre sommermånedene sesongen varer. Vi tror nok det vil havne rundt det samme i år også, men det er mange faktorer som spiller inn på fisket, ikke minst vær og vind. Og været i oppkjøringen til årets sesong har jo vært spesielt, sier Evensen.

  Norske Lakseelver sine tall viser at det er om lag 100 000 laksefiskere i Norge. Disse fisker i mange hundre elver, fra nord til sør. En del lakseelver åpnet for fiske allerede for et par uker siden, men det er altså natt til fredag at det er offisiell, nasjonal sesongåpning.

  – Resultatene fra tidligelvene er som forventet. Det er ofte langt mellom nappene i starten, men samtidig er sjansen for en skikkelig rugg større, så mange prøver seg tidlig. Det store innsiget av laks kommer nærmere sankthans, og den siste uken av juni pleier å være en favorittuke, spesielt i sør og vest. Lenger nord er gjerne bettet best litt senere på året, sier Evensen.

  Les også: Opptur for elvefisket etter laks, men 800 sjølaksefiskere forsyner seg grovt

  Har du planer om å fiske laks i år? Fiskekort får du vanligvis tak i via elvene sine egne nettsider. Mange av elvene som er organisert gjennom Norske Lakseelver finner du på lakseelver.no. Her finner du også oversikt over fiskekort og overnatting. Det er for øvrig viktig å merke seg at fisket er organisert forskjellig fra elv til elv. Selv om de fleste nå selger fiskekort digitalt, finnes det fremdeles en god del elver der det er tradisjon at sportsfiskerne leier seg inn hos en grunneier, og fisker på gårdens eiendom.

  – Laksefiske er hverken spesielt vanskelig tilgjengelig eller dyrt. Det finnes tilbud i alle prisklasser og kvaliteter, men på de mest populære strekkene i elvene, lønner det seg nok å planlegge i god tid, sier Evensen.

  Les også: Bjørn (72) er kongen av Drammenselva – har fått nesten 200 kilo laks i år

  Får du storlaks eller har lyst å dele en minneverdig histore fra elvebredden med andre likesinnede der ute? Ikke nøl med å tipse oss på endre@hooked.no. Vi har folk på kontoret gjennom hele sommeren.

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles