More

  De norske rekordfiskene: Fikk drømmefisken fra kajakk (Hooked+)

  Torben Ekseth jublet hemningsløst for det han trodde var en solid lange. Det viste seg å være selve drømmefisken, verdens største stangfangede blålange.

  Av: Endre Hopland

  Torben Ekseth (29) fra Trondheim har fisket hele livet, men det er stort set innlandsfiske etter ørret det har gått i. Med unntak av noen fine sei og en laks på nesten ti kilo hadde han liten erfaring med storfisk før han plutselig satt med verdens største stangfangede blålange i fanget. For å gjøre historien enda villere fisket han på 500 meters dyp – fra kajakk.

  Les også: De norske rekordfiskene: Kjempen hugg på 850 meters dyp (Hooked+)

  – Jeg hadde veldig lyst til å få stor lange, og gjorde mye research på forhånd. Jeg leste meg opp på hvor man kunne treffe på langene, og så mange filmer på nett. Videoer om Bjørn Florø-Larsen sitt fiske i Trondheimsfjorden var spesielt inspirerende. Jeg hadde aldri tidligere fisket så dypt som det han gjorde, så jeg gikk også til innkjøp av ny snelle med plass til 900 meter snøre. Langetackel og selvlysende søkke ble handlet inn hos Agdars Sportsfiske, og jeg kjøpte meg også fiskekajakk. Det stod ikke på forberedelsene, sier Torben Ekseth til Hooked.

  Da alt utstyr var kjøpt og rigget, var det bare å vente på en finværsdag i Trondheim. Denne kom 10. april 2016, med sol og en speilblank Trondheimsfjord. Ekseth padlet ut ved Trolla på morgenkvisten, og slapp agnet sitt ned på rundt 500 meters dyp. Helt inne ved foten av undervannsfjellet fikk det ligge og godgjøre seg.

  – Det var dødt lenge, men jeg var forberedt på at ting kunne ta tid. En time etter full flo begynte det omsider å skje ting, men det ga seg. Jeg tenkte jeg måtte sveive opp for å sjekke om det var noe agn igjen, og etter flere titalls meter med sveiving skjedde det plutselig noe. Jeg lot det smånappe i det som kjentes ut som minst ett minutt før jeg gjorde tilslag, og da satt den, forteller Ekseth.

  At det var stor fisk i andre enden skjønte fiskeren kjapt, og fra kajakken ble det en lang økt med sveiving. Omsider kom likevel fisken flytende, og da brøt jubelen løs.

  – Jeg trodde jo det var den store langen jeg hadde drømt om så lenge, og da jeg fikk den opp i båten var jeg overlykkelig. Jeg tok livet av fisken, kjørte et tau gjennom gjellene på den og prøvde å slepe den etter kajakken. Dette var et håpløst prosjekt, så jeg måtte pent ta den på fanget og padle til land, sier han til Hooked.

  Les også: Raringene i dypet (Hooked+)

  Inne på land fikk han noen tilfeldig forbipasserende til å ta bilde av storfisken, som han fremdeles trodde var en vanlig lange. Siden målte ha den til 144 centimeter. Vekten han hadde med seg kom til kort på denne fisken, så fangsten ble lagt i bilen før turen gikk til Soknedalen, der kone og barn var i besøk. Her fikk han vist frem- og veid fangsten på en digital baderomsvekt. Denne stoppet på 17,5 kilo.

  REKORDFISK: Torben Ekseth fikk norgesrekorden på blålange fra kajakk. (Foto: Privat)
  STOR FISK: Det er stas når fangsten er lengre enn ungene. (Foto: Privat)

  – Før jeg kjørte til Soknedalen la jeg ut et bilde på Facebook der jeg skrev: Endelig satt den! Tatt ifra kajakk! Det at fisken var tatt fra en litt spesiell farkost mente kollega Amund Minde var så spesielt at han tok kontakt med adressa.no for å fortelle om bragden. Dermed ble jeg kontaktet for å gjøre et intervju, og det var da det virkelig begynte å ta av, sier han til Hooked.

  På det store internettet ble nemlig fisken til Ekseth raskt identifisert som den arten den faktisk var, nemlig blålange. At fisken var tatt på 500 meters dyp fra kajakk var spesielt nok i seg selv, men at den i tillegg var halvannen kilo tyngre enn den 23 år gamle norges- og verdensrekorden gjorde det hele enda noen hakk kulere.

  – Via Messenger ble jeg kontaktet av folk jeg ikke kjente, og alle sammen kunne fortelle at dette var en diger blålange. Siden den dagen har jeg mer eller mindre levd på en sky, og en slik fangst gjorde meg ikke akkurat mindre interresert i artsfiske, forteller han.

  Da fiskeren skjønte at det var en norgesrekord han hadde fått, skrev han ned all informasjon tilgjengelig. Dette er grunnen til at verdens største stangfangede blålange også har en av de mest detaljerte rekordinnmeldingene noen gang.

  For de som bryr seg litt mer enn gjennomsnittet, tok rekordfisken en hel makrellfilet, fisket på en enkeltkrok dandert med gummiblekksprut bak en glidebom, knytt i en fortom på 1,2 millimeter. I bomhempen hang et selvlysende blylodd på 600 gram, og fisken tok altså et godt stykke over bunn på 500 meters dyp en time etter full flo. Månen var på dette tidspunktet 11 prosent opplyst, samtidig som det var null sekundmeter vind og høy sol ute. Overflaten på fangststedet var seks grader.

  Baderomsvekten ble for øvrig kalibrert i forbindelse med rekordregistreringen, og fisken ble meldt inn som 144 centimeter lang og 17,47 kilo. Den står i dag som offisiell norgesrekord, men den offisielle IGFA-rekorden (verdensrekorden) fikk han faktisk ikke.

  – Det er helt sykt rått å ha en norgesrekord, samt uoffisiell verdensrekord, men det er ganske irriterende at jeg ikke fikk fikk godkjent rekorden hos IGFA. De mente det hadde gått for lang tid før vekten jeg brukte ble godkjent. Det er jo merkelig, men det var nå det de mente, sier han til Hooked.

  DRØY FANGST: Torben Ekseth med blålangen på 17,47 kilo. (Foto: Privat)

  I fjor sommer ble blålangen totalfredet i Norge, etter flere år på rødlisten som følge av kommersielt overfiske på gyteområder langt til havs. Inntil fredningen eventuelt oppheves en gang i fremtiden, vil det ikke være mulig å registrere eventuelle nye rekordfisker på arten.

  – Jeg håper jo rekorden blir stående for all tid, men jeg tror ikke det. Større eksemplarer finnes nok der nede i dypet, men nå er den jo fredet, så det blir i alle fall ikke med det første, sier Ekseth til Hooked.

  Til tross for at han var alene i kajakken, fikk faktisk Torben Ekseth filmet litt av fighten med rekordfisken. Resultatet ser du i playeren under:

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles