More

  De norske rekordfiskene: Kjempen hugg på 850 meters dyp (Hooked+)

  En skal være nokså spesielt interessert for å driftfiske i en knops fart på 850 meters dyp med to kilo bly i enden av snøret, men det kan faktisk lønne seg.

  Av: Endre Hopland

  Det vakte oppsikt i sportsfiske-Norge da Geir Sundet vinsjet opp en blåkveite på 5,82 kilo fra Tromsøflaket tilbake i 2002. Den gangen var det nemlig mer eller mindre opplest og vedtatt at alt havfiske skulle bedrives på mellomdypt vann utenfor Fedje eller i Langesundbukta, og i enden av snøre skulle den henge en halvkilos svenskepilk og to røde Bull-gummimakker. Var du i festhumør kunne du til nød feste en makrellstrimmel på en av krokene, men der gikk grensen.

  Å fiske målrettet med stang etter stor uer, blåkveite og isgalt på enorme dyp langt til havs utenfor kysten av Nord-Norge var nærmest uhørt. Likevel prøvde en liten gjeng galninger seg, inkludert arts- og specimenpioneren Geir Sundet. Satsingen resulterte i både norges- og verdensrekord på blåkveite for den gjennomtrivelige Tønsberg-kjempen, og helt uten å være klar over det banet han samtidig vei for det som noen år senere skulle bli den raskest voksende grenen innen norsk sportsfiske; artsfiske.

  Norges- og verdensrekorden til Sundet ble stående som en påle i ni år, men 2. august 2011 ble den knust langt ned i støvlene. Da sendte nemlig Marcus Åhlund to kilo bly og et paternostertakkel med tre tandemopphengere egnet med makrell ned på 850 meters dyp utenfor Tromsø. I en knops driftfart var fisket svært vanskelig, men allerede på det første sleppet nappet det tungt 30-40 meter over bunn.

  – Dette var den andre turen min til Tromsøflaket, og fisket var mye vanskeligere denne gangen på grunn av driften. Jeg kjente straks at det var tung fisk i andre enden, men mistenkte at det kunne være flere blåkveiter. Det var det kanskje også, men det var i alle fall bare en som kom opp. Den var til gjengjeld stor, sier Marcus Åhlund til Hooked.

  Om bord i båten ble den massive blåkveiten veid til hele 12 kilo, men da fisken ble kontrollveid på godkjent vekt på fiskemottaket i Kvaløyvågen et døgn senere, var vekten nede i 10,8. Akkurat det brydde ikke fangstmannen seg så veldig mye om. Blåkveiten var nemlig likevel nesten dobbelt så stor som Sundet sin gamle norges- og verdensrekord.

  – Fisken var «bare» 94 centimeter lang, men den var veldig tjukk. I løpet av turen til Tromsøflaket mener jeg det ble til sammen elleve blåkveiter, men det var bare denne ene som var stor, sier Åhlund til Hooked.

  KNUSTE REKORDEN: Marcus Åhlund med den fantastiske blåkveiten på hele 10,8 kilo han tok på Tromsøflaket i august 2011. (Foto: Privat)

  35-åringen er opprinnelig fra Grebbestad på den svenske vestkysten, men han har bodd i Tromsø de siste tolv årene. Her driver han Explore the Arctic AS, og hvert år sørger han for at hundrevis av turister får oppleve nordlys, hval, fjordlandskap og selvsagt også skikkelig nordnorsk havfiske.

  Åhlund er også medlem av Team Sluk, en kompisgjeng som var tidlig ute med å omfavne variert og målrettet fiske etter store eksemplarer i sjøen, og som har en lang rekke kjempefisker på merittlisten.

  Med turistene fisker Åhlund mest sei, torsk og kveite, men på fritiden er det gjerne artsfiske som får fokuset. Store rødspetter, steinbit og kveite er blant favorittene, og det er ikke få storfisker den dyktige svensken har på samvittigheten. Det å være innehaver av norgesrekorden på blåkveite synes han er moro, og han ser ikke for seg at den blir slått med det første.

  – Nei, det skal nok litt til. Blåkveitene blir jo større enn dette, men problemet er at fisket er så vanskelig å få til. Ikke bare må en langt til havs for å finne plassene, men været må også være perfekt. Og selv om en skulle treffe slike forhold, kan likevel strøm ødelegge mye. Et annet problem er at en ikke får tid til så mange nedslepp i løpet av en tur, i all den tid en fisker tungt og veldig dypt. Som om ikke det er nok virker det som det går veldig mange to-fire-kilosfisker på hver større blåkveite. Jeg tror nok jeg traff veldig bra med denne her, sier Åhlund til Hooked.

  Utenom rekordblåkveiten setter 35-åringen en kjempetorsk på 37,1 kilo og en bordplate av en kveite på 126 kilo som sine beste fisker, men han er alltid på jakt etter forbedringer. Bli ikke overrasket om du hører navnet Marcus Åhlund i forbindelse med digre fisker også i fremtiden…

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles