More

  Sjekk hva Torbjørn dro opp i en fjordarm rett utenfor Bergen

  En må ikke nødvendigvis langt til havs for å treffe på de store gytelangene. Denne enorme fisken ble tatt på stang i en av fjordarmene rett utenfor Bergen tirsdag.

  Av: Endre Hopland

  – Målet var først og fremst å slå gamlepersen på 15 kilo som jeg fikk fra Salhuskaien for mange år siden. Jeg hadde et håp om å bikke 20-tallet i år, men så stor lange som dette er slikt en egentlig bare drømmer om. Utvilsomt mitt livs fisk, sier Torbjørn Rongevær Hopland til Hooked etter å ha halt en lange på hele 32,3 kilo opp fra 100 meters dyp.

  Les også: Nå er langene snart på sitt tyngste – slik får du de på stang (Hooked+)

  Vanligvis når vi i Hooked intervjuer fiskere om deres storfangster, må de selv fortelle detaljene fra turen. I dette tilfellet er situasjonen litt annerledes. Torbjørn er nemlig undertegnedes bror, og denne tirsdagen var vi begge på sjøen sammen med kompis Kristian Mæland. Og av opplagte årsaker hadde vi fjorden mer eller mindre for oss selv.

  Gradestokken viste nemlig ni minus da vi la ut fra havnen i Isdalstø tirsdag morgen. Tar vi ti sekundmeter med østavind med i ligningen, er det ikke til å legge skjul på at det var rimelig kjølig å ferdes på sjøen denne dagen. Vel fremme på planlagt fiskeplass var faktisk både stenger og sneller mer eller mindre nediset, noe som er nokså spesielt her på våre kanter. Men fiskes skulle det. Selvsagt skulle det fiskes.

  RIMELIG KJØLIG: Når isen ligger trygg på snellene, er det surt ute. (Foto: Endre Hopland)

  Allerede på første drift satt en lange på rundt seks kilo hos undertegnede, men noe særlig mer enn dette skjedde ikke de første timene. Fem-seks resultatløse drift senere, begynte kulden og vinden å tære litt på humøret til enkelte om bord. Ting endret seg derimot drastisk da Torbjørn sin Hattifnatt-rigg plutselig hang igjen oppe på 100 meters dyp.

  Les også: Enorm lange fra Hitra

  – Det er jo en klisjé, men jeg trodde faktisk at jeg satt fast i bunn, helt til bunnen begynte å bevege seg. Da skjønte jeg kjapt at det var en skikkelig fisk i andre enden, sier den erfarne fiskeren til Hooked.

  TUNGE TAK: Noe alvorlig digert har tatt agnet til Torbjørn Rongevær Hopland på 100 meters dyp. (Foto: Endre Hopland)

  Kampen med kjempen i dypet ble seig, men den myke Kenzaki-stangen til Torbjørn gjorde absolutt jobben. Sakte men sikkert steg fisken mot overflaten, og da den til slutt fløt opp med buken i været noen meter fra båten, ble det stille om bord. Denne fisken var ikke bare stor. Den var svær!

  Selve landingen ble udramatisk. Undertegnede fikk kjapt kveitekroken i underkjeven på fisken, og snart lå den massive skapningen på dekk. Samtlige om bord var målløse. Målebåndet viste en lengde på «bare» 161 centimeter, men med et rundmål på latterlige 84 centimeter, var det liten tvil om at dette var en alvorlig tung fisk. 25-kilosvekten gikk da også rett i error lenge før hele den var løftet klar av dørken. Her måtte det grovere skyts til.

  ENORM FISK: Torbjørn Rongevær Hopland med sitt livs fisk. (Foto: Endre Hopland)

  Samtlige om bord var enige om at det ikke hadde mye for seg å fiske videre etter en fangst som dette. I stedet la vi kursen mot Bergen sentrum, slik at vi kunne få tak i en kraftigere vekt.

  Kristian er medeier i fiskeutstyrsbutikken Campelen på Bryggen, som også produserer den spesiallagde riggen fisken tok på. I butikken har de vekter som kan veie det meste en kan få på stang i Norge, og noen minutter etter at vi klappet til kai, fikk vi kontrollveid kjempefisken midt på Bryggen, med 50 turister og tilfeldig forbipasserende som måpende tilskuere.

  Les også: Helge fikk kjempelange fra land

  Vekten stoppet på fantastiske 32,3 kilo, noe som er alvorlig drøyt med tanke på at fisken var 161 centimeter lang. Det tas noen langer over 30 kilo i Norge hvert år, men de er stort sett alltid ganske mye lengre enn denne fisken. Dette her var i sannhet en virkelig trinn dame, med seks liter rogn og minst like stor lever innabords.

  SOLID ROGN: De to rognposene i kjempefisken fylte en seksliterspose. (Foto: Endre Hopland)

  – Det er jo en helt latterlig fisk, og en hele opplevelsen var fantastisk. Kjøttkvaliteten var for øvrig super, og både filetene og rognen blir mat, forteller fiskeren.

  Det tas noen få langer over 30 kilo på stang i Norge hvert år, men disse fiskes nesten utelukkende ute i havet. Fjordlanger på over 30 kilo hører en sjelden om, men de finnes altså. For ordens skyld er norgesrekorden på lange 46,7 kilo, tatt av Wolfgang Götz i havet utenfor Hitra i april 2012. Denne fisken var 182 centimeter lang. Torbjørn sin fisk mangler en del på denne, men med samme lengde hadde den nok vært helt i nærheten vektmessig.

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles