More

  Enorm lange fra Hitra

  Med mindre det er snakk om kveite, håkjerring eller en sjelden rogntung Sørøya-skrei, er det ikke ofte en hører om 40-kilosfisk tatt på stang her til lands. Men det finnes unntak. Bare spør Alexander Habech.

  Av: Endre Hopland

  Mandag var Habeck ute på storviltjakt sammen med Erico Wyrwa utenfor Kvenvær på vestkysten av Hitra i Sør-Trøndelag. Wyrwa eier og driver Sjøhusferie AS på Hitra, og guider også sine gjester i de fiskerike farvannene utenfor øykommunen. At Wyrwa kan kunsten å finne storfisk beviser han til stadighet, men den enorme lange som tok den 40 centimeter store seien Alexander Habeck fisket på 130 meters dyp mandag, skiller seg likevel ut i mengden.  – Vi får to-tre langer på over 30 kilo hvert eneste år, men fisk over 35 kilo er veldig uvanlig. Det er egentlig bare mulig under gytingen i tidsrommet februar-april. Fisk på 40 kilo får vi nesten aldri. I løpet av mine 15 år på Hitra har jeg selv fått en 40-kilos. I tillegg ble verdensrekorden på 46,7 kilo tatt her for noen år siden. Utenom disse to har jeg ikke hørt om så store stangfangster, sier Wyrwa til Hooked.

  Les også: Havfiskedronningen i vest 

  Det er med andre ord ikke en hvilken som helst klubb Alexander Habeck nå er blitt en del av.  Habeck er leder for Fishermans Partner, en av største fiskeutstyrskjedene i Tyskland, og han er slett ikke ukjent med å dra opp store og sterke fisker i varmere strøk. Å få en lange på hele 40 kilo oppe i kalde nord henger likevel svært høyt for den erfarne fiskeren, i alle fall om en skal tro Enrico Wyrwa.

  – Ja, han var veldig fornøyd. Vi fisket i området rundt ytre Kvenværet, og vi hadde godt fiske. Tidlig på dagen fisket vi storsei og lyr, og da solen stod høyt gikk vi over til agnfiske etter lange. Først fikk vi tre fisker på rundt 13-14 kilo, og så hugg denne giganten. Vi gav oss etter at denne havnet i båten, sier Wyrwa til Hooked.

  Kjempelange Enrico (1)
  DRØMMEFISK: Det finnes mye stor lange utenfor Hitra, men fisk på 40 kilo hører til sjeldenhetene. (Foto: Enrico Wyrwa, Sjøhusferie AS)

  At havområdene utenfor Hitra huser mye stor lange er ingen statshemmelighet. For å understreke det gode fisket kan det også nevnes at Wyrwa og hans gjester fikk fem langer mellom 14 og 22 kilo dagen før, i tillegg til en kjempefisk på hele 32 kilo.

  Les også: Helge fikk kjempelange fra land

  – Det er sesong for stor lange og stor lyr nå, så vi har veldig fine dager på sjøen, sier 43 år gamle Wyrwa, som egentlig er landskapsarkitekt av yrke, men som flyttet fra Berlin til Kvenvær i 2002 og har bodd og jobbet her siden.

  Lurer du på hvordan du fisker lange? Ta en kikk på denne videoen med Vilhelm Skilhagen, Cato Bekkevold og Frederik Mortvedt i hovedrollen, eller les deg opp på den grådige torskefisken i Asgeir Alvestads fiskeskole. Og prøv deg for all del på dette fisket. Det er fantastisk moro.

  Endre Hoplandhttp://fiskogrask.blogspot.com
  Hooked-redaktør, sportsfisker, skribent og fotograf fra det regntunge, men glade Vestland. Trives best ved eller på sjøen, men er ikke veldig kresen så lenge det handler om fisk og fiske.

  Latest articles

  Her er årets deltagere i Jaktlaget!

  Snart starter innspillingen for årets oppfølger til Jaktlaget. Seks deltagere skal stifte ett nytt Jaktlag og vi får bli med på deres...

  Vi lager pølser og kjøttdeig – Bernt gjør ting han ikke kan Ep20

  Nysgjerrig på å lage pølser eller lage kjøttdeig? Det var jeg og - så ringte jeg Jesper som blei med å lagde...

  5 TIPS til hagleskytinga – Bernt gjør ting han ikke kan EP19

  Her er 5 tips til hagleskytinga før jakta starter. Jeg tok turen opp til Løvenskioldbanen for å...

  Predatorfiske i Østersjøen med Raymarine Element

  Tidligere i sommer ble jeg invitert til Finland av Raymarine for å sjekke ut nye Raymarine Element. Da jeg aldri har...

  Related articles