More

    Tre kombinasjoner til isfiske

    Vi har testet Abu Garcias Veritas 2.0 Ice og Volatile Ice, samt Shakespeare Ugly Stik Gx2 Ice, og her får du mye kvalitet for pengene.

    Av: Dag Røberg, Team Colibri

    For de fleste av oss sportsfiskere handler vinteren om overlevelse. Vi venter på neste sesong. At isen skal gå og at våren skal komme slik at favorittvann og elver igjen skal bli tilgjengelige. I praksis har vi tre valg i denne perioden; youtube og andre former for dagdrømming, saltvannsfiske eller isfiske. En kombinasjon av disse tre er selvfølgelig lov. Isfiske i januar er for de mer spesielt interesserte, men nå i mars/april er det en utrolig trivelig form for friluftsliv. I den anledning har vi testet tre isfiskekombinasjoner fra Pure Fishing.

    Vi har testet Abu Garcia’s Veritas 2.0 Ice og Volatile Ice, samt Shakespeare Ugly Stik Gx2 Ice. Veritas og Ugly Stik fikk vi levert som komboer, mens vi fikk med en Abu Black Max til Volatile. Vi fikk Fireline til snellene, mer om det senere i artikkelen.

    Fra toppen: Shakespeare Ugly Stik GX2 Ice combo, Abu Volatile Ice med Abu Black Max og nederst Abu Veritas Ice Combo.

    Abu Garcia Veritas 2.0 Ice:

    Veritas fikk en oppgradering i 2016. Dags artikkel om den finner du her. Samtidig dukket det også opp en modell for isfiske. Stanga er ca 70 cm lang, men bortsett fra det er det overraskende lite ved designet som skiller den fra originalen. Vi kan legge til at det finnes to forskjellige versjoner av denne i Norge, hvor forskjellen er noen centimeter i lengde.

    Les også: Med Humminbird på glattisen vinteren 2017

    Abu har valgt legge litt ressurser på design, og sammenlignet med mange andre isfiskekombinasjoner ser dette veldig bra ut. Veritasstanga er bygget på nano-teknologi som betyr at den har hentet materiale og inspirasjon fra serien for fiske i sommerhalvåret. Stanga består av 24T grafitt og har ringer i rustfritt stål med innlegg i aluminium, som gjør at de tåler en trøkk. Håndtaket er i behagelig EVA, som holder seg varmt og komfortabelt selv under norske vintre.

    EVA-håndtak, minimalt med materiale for å redusere vekt, samt Micro Click snellefeste (strikken på bildet brukes under meite for å kompensere for åpen bøyle).

    Gode komponenter er viktig for kvalitetsfølelsen, og ikke minst er et skikkelig snellefeste absolutt en fordel i forhold til noen brede gummibånd. Abu lanserte et nytt snellefeste til denne serien. Patenten heter Micro Click, og innebærer at ringen man dreier på for å skru fast snella har fått klikkfunksjon. Resultatet er at man får hakk som holder igjen ringen slik at snella ikke løsner ved bruk.

    En annen del av moderne design er delt håndtak og synlig klinge. Det ser flott ut, men kan bli litt kjølig uten hansker på de kaldeste dagene.

    Abu har paret stanga med en passe enkel haspelsnelle i 500-størrelse. Snella har en overraskende god brems, i forhold til størrelse, som under vårt fiske har fått bryne seg på gjedder i snipeklassen. Bremsen er grei å justere, og helt klart et bra alternativ til andre haspelsneller i budsjettklassen.

    Aksjonen i stanga er ganske myk. Den er ikke progressiv og kan nok kalles helaksjon, uten noen definert rygg. Når man belaster den, for eksempel ved gjeddemeite, bøyer den seg helt inn til snellefestet. Til gjengjeld har man her en kombinasjon som passer utmerket til lettere isfiske også. Abborfiske med balanse eller en liten lipless crankbait som alternativ til standard balansepilk fungerer meget godt.

    Til og med litt tyngre mormyshkaer fungerer fint. Fordelen er at man kan kjøre fisken på en vanlig stang og snelle i stedet for å dra opp sena fra pilkestikka for hånd. Vi har funnet denne komboen til 700 kroner i Norge, noe som må sies å være en god pris for et sett av slik kvalitet.

    Myk klinge, med god følsomhet gjør at den håndterer balansepilk med opphenger bra. Neste sesong skal den få bryne seg på røyeblinker!

    Abu Garcia Volatile Ice:

    Volatile er en anerkjent predatorserie, og kommer også en versjon for isfiske. Her snakker vi for eksempel meitefiske etter abbor eller gjedde, med snellefeste for multiplikatorsnelle. Vi har fisket med balansepilk og vanlig vertikalpilk, men vår mening er at triggerdesignet på stanga gjør den veldig godt egnet til statisk meitefiske.

    Slank hanngjedde over maksmålet en mild februardag…
    Klassisk triggerfeste, skrufeste foran snella og EVA-foam på håndtaket. Et godt sammensatt snellefeste.

    Stanga har en lengde rundt 80 cm, og er da litt lenger enn Veritas. Når det gjelder kjøring av fisk har denne også fått bryne seg på sinte smågjedder og takler jobben meget bra. Stanga har halvaksjon, og dermed en definert rygg som takler fisk av litt størrelse greit. Designmessig er den tiltalende, og i likhet med Veritas mer velgjort enn de fleste enkle isfiskekomboer man får kjøpt i Norge.

    Volatile Ice ser ut som de mer kjente stengene i serien og ser, etter vår mening, ganske eksklusiv ut!

    Med Volatile og Veritas har Abu tatt et steg mot mer eksklusive isfiskestenger slik man gjerne ser fra det amerikanske markedet hvor moderne isfiske er mer en livsstil enn et tidsfordriv. For de som ønsker å prøve seg på isfiske eller vil oppgradere de gamle stikkene er begge Abu-komboene veldig gode valg. Som Veritas er Volatile også bygget på nano-teknologi, 24T grafittklinge med ringer i rustfritt stål med aluminium innlegg. Den har EVA-håndtak, men i motsetning til Veritas et mer standard snellefeste uten klikkfunksjon, men med EVA-foam. Der veritas føles noe kald får man her foam å holde på.

    Abu Black Max lavprofil gjør seg godt sammen med Volatile Ice. Denne komboen ligger godt i handa under kjøring av fisk.

    Vi kombinerte Volatile-stanga med en Abu Garcia Black Max, ei snelle vi har god kjennskap til fra fiske i sommerhalvåret. Det er en lavbudsjettsnelle, men den får jobben gjort enten du fisker på isen eller åpent vann.

    Volatile Ice virker ikke å være tilgjengelig som kombo, men stanga finnes i norske butikker til 400 kroner, og kan settes sammen med din favoritt multiplikatorrulle. Ei multiplikatorsnelle som gjør jobben til isfiske kan man få kjøpt til noen hundre kroner, og gjør at man kan få en kombo i prisklassen til Veritas. Også et meget godt kjøp i våre øyne.

    Ugly Stik Gx2 Ice:

    Med navnet Ugly Stik forbinder vi robusthet pakket inn i en lavere pris enn tilsvarende stenger fra andre merkenavn. Deres isversjon er intet unntak, og her får man faktisk den råeste stangtuppen av alle tre stengene.

    Ugly Stik i kamp mot nok ei gjedde. Meget følsom tupp med støtte i en solid rygg.

    Stanga har, som de to Abu-stengene EVA-håndtak. Den har de etterhvert så kjente Uglytuff-stangringene som Shakespeare er så kjent for. Disse er laget i ett stykke rustfritt stål, og har vist seg å være meget solide ringer beregnet for tøft bruk. Stanga kombinerer karbonfiber med glassfiber, som gir en sterk og sensitiv stang.

    Selve stangtuppen er laget i glassfiber som gir en meget myk og følsom tupp, samtidig som at den tåler meget røff bruk. Kombinert med en god rygg gir dette en stang som gjør kjøring av fisk til en lek. Selve stanga er ca 76 cm lang, og legger seg midt mellom de to stengene fra Abu. Ugly Stik komboen leveres med en haspelsnelle fra Shakespeare-Fishing, som ikke kan skilte med like mange kulelagre som snella på Veritas’en, uten at vi har testet over så lang tid at vi kan si noe om forskjellen på nettopp dette. Den kjennes dog ikke like stram som Abu-snella og bremsen er heller ikke like jevn.

    Shakespeare sin haspel har fine røde detaljer som matcher designet på snellefoten. Snella strammes i likhet med Veritas og Volatile foran snellefoten. Dette fungerer bra, selv om designet på snellefestet ikke er like slående som Abu sine!

    Når det er sagt så gjør den jobben, og på siste fisketuren kjørte vi godt over halvparten av gjeddene på nettopp denne komboen, til tross for at det var fem andre komboer i arbeid rundt omkring på isen. Det er ikke noen tvil om at denne stanga, og snella, har et enklere design enn de to komboene vi har kjørt med fra Abu. Vi har hatt mye moro med dette oppsettet, og det kommer til å bli brukt flittig de neste sesongene. Settet koster 500 kroner, mens stanga kan kjøpes løst for 300 kroner. Dette er med andre ord mye for pengene, akkurat som med utstyret fra Abu.

    Et navn forbundet med røff bruk. Vi forventer at denne stanga tåler en trøkk som sine større familiemedlemmer!

    Om sneller til isfiske:

    Veritas og Ugly Stik kom som nevnt som komboer, altså med tilhørende sneller. Snellene er for oss helt ukjente og plukket ut for å passe disse stengene. Snella som sitter på Veritas virker veldig tight og fin, og bremsen er ganske jevn. Alt i alt vil vi si den leverer bedre enn forventet når vi snakker om en kombo til noen hundrelapper. Alternativet er å kjøpe en litt bedre budsjettsnelle til like mange kroner som denne komboen koster, og det er ikke sikkert at vil gi noe særlig mer glede!

    En godt matchet kombo med påspolet Fireline godt synlig ved isfiske.

    Snella som sitter på Ugly Stik virker litt svakere enn Abu sin, men den leverer en jevnere brems og gange enn sneller vi har brukt sammen med andre isfiskekomboer i denne prisklassen tidligere. Alt i alt vil jeg si denne fungerer bra til dette bruket.

    Den minst imponerende snella av de tre vi har fått låne er fortsatt et veldig godt alternativ, og har fungert prikkfritt under vinterens fiske.

    Abu Black Max trenger neppe noen videre introduksjon, men her snakker vi snelle i budsjettklassen, og milevis fra toppsjiktet. Vi har testet en slik av 1. generasjon på både abborfiske og gjeddefiske på sommeren, og den takler dette greit så lenge man holder seg unna tyngre baits. Den er definitivt god nok til både aktivt isfiske og ismeite. Fordelen med en multiplikator kontra haspel er klar ved ismeite i den forstand at man kan frikoble spolen uten at sena raser av pga. vind. (Tips; på haspelsneller lønner det seg å sette en strikk rundt klingen på stanga som lina kan legges innom når man meiter).

    Les også: Abborgodis fra Storm

    En fordel med en litt rimeligere snelle under isfiske er at kombinasjonen olje og minusgrader påvirker snellene negativt. Jo finere snellene er, desto tightere er alle klaringer. Alt skal rotere lett og fint, uten slark. Når det blir kaldt blir oljen treg og gjør at snella stivner. Derfor er ikke dyre, påkostede sneller nødvendigvis veien å gå hvis man skal fiske i januar.

    Til snellene fikk vi med Fireline av den nyeste typen. Dette er standard multifilament, men med oppgradert coating, eller belegg rundt fibrene. Fordelen med coating er at det hindrer vann å trekke inn i sena som i sin tur ødelegger oppbyggingen og nærmest «sprenger» fibrene i stykker.

    Multifilament forbindes med høy bruddstyrke i forhold til diameter, og de siste årene har coating gjort at dette er alternativer også om vinteren.

    Hvorvidt man velger å bruke multifilament, mono eller fluorocarbon som line ved isfiske er smak og behag. Dersom det ikke er altfor kaldt fungerer multi utmerket, mens vi nok kommer til å sette på mono eller FC til neste sesongs røyefiske da dette gjerne foregår under den kaldeste delen av vinteren.

    Hva er bruksområdene?

    Siden alle tre stengene har noe ulik aksjon, har de også styrken sin på forskjellige områder. Vi har kjørt smågjedder på alle tre stengene, og det klarer de uten problemer. Dette er ikke stenger man tar med på isen om målet er å bryte den beryktede 10-kilosgrensa på gjedde, snarere et artig supplement til de stive storgjeddestengene. Vi vil heller påstå at dette er stenger man tar med på isen for å fiske de mest tallrike fiskene våre, abbor, ørret, røye og smågjedder.

    Selv om stengene ikke er beregnet for de største saltvannsfiskene våre kan de likevel by på hyggelige opplevelser på fjordisen. Skulle du da få på en større torsk eller annen tung saltvannsfisk blir vi ikke overrasket om du klarer å lande den. Alt handler om å kjøre fisken på best mulig måte, og bruke bremsen riktig.

    Som vi skrev tidligere er en av tre triggerstang, og etter vår mening best til meitefiske. Dette er en smakssak, og noen vil sikkert synes det er vel så ålreit å fiske aktivt med trigger som haspel. Fordelen med haspel når man fisker aktivt er at man kan holde den i såkalt pistolgrep, som gir en veldig god og avslappende vinkel på håndleddet.

    Multifilament forbindes med høy bruddstyrke i forhold til diameter, og de siste årene har coating gjort at dette er alternativer også om vinteren.

    Litt større avstand til hullet enn ved bruk av tradisjonelle stikker, men i motsetning til stikkene får man overført bevegelser under isen til håndleddet desto bedre med en slik stang. legg forøvrig merke til hvordan stanga holdes. For en mer avslappet håndleddsposisjon kan man gjerne holde rundt snellefoten i såkalt pistolgrep!

    Et annet punkt man må ta hensyn til ved valg av kombo er hvor lang stang man ønsker. Det er ikke store forskjellene på de vi har testet, med Veritas rundt 70 cm, Volatile på 80 cm og Ugly Stik et sted i midten. Her bør man gjøre en vurdering av hva man foretrekker når det gjelder å sitte tett på hullet og ha mest mulig stangrygg å kjøre fisk med.

    Med en lengde rundt 80 cm har man fortsatt god oversikt over hva som skjer i den kritiske fasen mens fisken er ved iskanten.

    Hvorfor investere i en slik kombinasjon til isfiske?

    Ingen storgjedde, men artig å kjøre på lett utstyr! 🙂

    Som alt annet sportsfiske er det mye fokus på utstyr også blant ivrige isfiskere. Mens konkurransefiskerne nok kommer til å sverge til tradisjonelle, korte stikker også i årene som kommer skal man ikke se bort fra at de som tar en tur på isen for selve fiskeopplevelsen kan få mer moro ut av en dedikert isfiskekombo.

    Der konkurransefiske på is handler om å få mest mulig fisk, handler sportsfiske mer om opplevelsene. Disse vil utvilsomt forsterkes gjennom å bruke bedre og mer følsomme stenger. Vil du kjenne motstanden i fisken, er det lite som slår en god isfiskestang med en responsiv klinge. Der presterer alle tre komboene meget bra på hvert sitt vis.

    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles