More

    Ten Rivers Trip, episode 1: Isen som går og det vakre vårfisket

    For seks år siden startet Kjell S. Rakkenes og sønnen Lukas prosjektet Ten Rivers Trip – Vårt Fluefiske. Nå har det hele blitt film.

    Av: Endre Hopland 

    Ten Rivers Trip – Vårt Fluefiske blir en litt annerledes fiskeserie, der hovedvekten ikke er på stor fisk, men på relasjonen mellom far og sønn, samt kjærligheten til fluefisket og livet ute i naturen. Den første episoden handler om våren, om isen som går og om myggfisket, som alle fluefiskere lengter etter gjennom hele vinteren, sier Kjell S. Rakkenes til Hooked.

    Reglene i Ten Rivers Trip-prosjektet er få og enkle:

    • Det er bare lov å fiske i fem kjente vann og elver hver sesong.
    • Det skal alltid fiskes i fem nye elver eller vann hver sesong.
    • Det er lov å nyte synet av en fisk uten å kaste på den.
    • Fisk hater sosiale medier, og skal alltid holdes våt.
    • Vading og utstyr som skader fisken skal begrenses til et minimum. 

    Ten Rivers Trip ble altså dradd i gang for seks år siden, men det var på familiehytten i Trysil bakgrunnen for prosjektet oppstod enda noen år tidligere, nærmere bestemt i 2010. Unge Lukas, som nettopp hadde trålet Facebook for fiskebilder, spurte sin halvsovende far om hva de to egentlig gjør feil. Han kunne nemlig ikke huske at de noen gang hadde fått så store og fine fisker som de som til stadighet blir publisert på nett. Dette forandret seniors fluefiske for alltid.

    – Jeg snudde meg på sofaen og måpte mot guttungen. Jeg forstod med en gang hva han snakket om, men kikket likevel på Facebook-posten han har funnet. Den var lik mange andre på denne tiden av året, de som viser fantastiske fisker og beretninger om eventyrlige klekkinger. Mange forteller om klekkinger og fiske i «mine» elver, der jeg lever i underkant av 50 døgn hver sesong. Døgn med detaljerte dagbokbeskrivelser av insekter, fisk, vær og vind. Og det er ofte at mine dagbøker ikke stemmer overens med beskrivelsene jeg leser på Facebook, forteller Rakkenes senior.

    TIDLIG KRØKET: Lukas Rakkenes fattet interessen for fluefiske i ung alder. Her har en fin ørret tatt fluen hans i et lite tjern. (Foto: Kjell S. Rakkenes)

    Selv lærte Rakkenes fiskets gleder fra sin far, og da hans egen sønn ble mer og mer ivrig, og i en alder av åtte år spurte om ikke han også kunne få lære seg fluefiske, var ikke senior vanskelig å be. Men det er når en befinner seg i en opplæringssituasjon at en virkelig begynner å tenke.

    – Er det fluefisket jeg bedriver egentlig i tråd med de verdiene som jeg fikk av min pappa den gangen? Hvilken påvirkning har de sosiale medienes jakt etter trofébilder på meg? Ønsker jeg å videreføre friluftslivets verdier slik til mine barn? Er den konstante jakten etter trofeer for å tilfredsstille mitt i det hele tatt bærekraftig? Klarer jeg å få Lukas til å sette pris på det fluefisket der det er en større dyd å la en stor ørret vake i fred, enn det er å fange den? Hvilke verdier vil jeg gi videre til en nyklekket fluefisker? Finnes det noe slikt som etikk for fluefiskere?

    Slik beskriver Rakkenes problemstillingen han nå stod overfor på sin egen nettside.

    Siden den gang har den erfarne fluefiskeren tenkt mye på disse spørsmålene, og med vår stadig økende interesse for bærekraft og etikk, mener han tiden nå også har kommet for at fluefiskeren må stille seg selv noen selvkritiske spørsmål. Rakkenes har nemlig kommet frem til at den beste måten å komme seg fremover på, trolig er å se  seg tilbake.

    – Med dette som utgangspunkt, og med ønsket om at Lukas som åtteåring i 2010 skulle bli en interessert fluefisker for livet, lagde jeg reglene som senere skulle bli til Ten Rivers Trip-dogmet (se toppen av saken). Ting utvikler seg stadig, og er med på å gjøre vårt fluefiske mer spennende og til en totalt uforutsigbar reise. Hovedformålet er å tvinge oss til å lete etter nye steder å fiske, og ikke hele tiden vende tilbake til elver og vann vi vet gir oss stor fisk, sier han.

    PRODUKSJON: Kjell S. Rakkenes i aksjon bak bindestikken utenfor familiehytten i Trysil. (Foto: Lukas Rakkenes)

    Det er foreløpig ikke helt klart om miniserien kommer til å inneholde to eller tre episoder, men det er i alle fall planen at andre del, som forhåpentligvis er klar rundt påske, skal handle om elvefisket på døgn- og vårflueklekkinger. Den episoden vil inneholde mye mer fiskeaction og stor fisk enn den første, men likevel er hovedfokuset på de mellommenneskelige relasjonene og naturen vår.

    Du kan lese mer om Ten Rivers Trip-prosjektet her.

    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles