More

  Å innse at man kan forbedres er en god egenskap

  Forrige ukes episode av Brennpunkt og en rekke artikler fra Bergens Tidende den siste tiden, har satt lyset på en oppdrettsnæring som sliter med mer enn omdømmet. Vi er mange som har ropt ut vår frustrasjon i flere år, men vi blir som oftest irettesatt av fiskeriminister eller representanter fra næringen selv.

  For oss er medias avsløringer noe vi innerst inne har visst, men bekreftelsen er god å få.

  I etterkant av Brennpunkt har både NIFES og Sjømat Norge gått ut og sagt seg feilsitert og at programmet inneholder feil. Dette benekter Odd Isunget, redaktør i Brennpunkt, til Ilaks 15.11. Han sier at både fikk NIFES se programmet i forkant og Sjømat Norge fikk sitatsjekk på sitt intervju. Ingen av disse reagerte før seerne gjorde det.

  Vi vet at oppdrettsnæringen er kommet for å bli, og det ønsker også vi som er blitt kalt næringens mørke motkrefter. Vi ønsker en bærekraftig lukket oppdrettsnæring i sjøen. Selv om det har gått inflasjon i ordet bærekraftig, og det gir meg en småuggen smak i munnen når jeg bruker det, så er det bærekraftig næringen må være. Den må forankres i grunnlovens miljøparagraf 112, og den må kunne gå hånd i hånd med miljøet den befinner seg i, vår felles allmenning.

  Næringen og miljøet fortjener at vi setter klare krav og grenser, og det burde ikke være noe å benekte eller bortforklare. Alle vet at sjømat i kosten er bedre enn ikke sjømat i kosten, men det kan gjøres bedre, det bør ikke gå utover torskefelt og andre aktører som skaffer oss sjømat. Alle de millionene liter med kjemikalier som brukes i denne næringen går rett ut i havet. Lusene smitter villfisk, og rømt fisk ødelegger genuin genetikk i vår nasjonale skatt, villaksen.

  Man skal ta bekymringene til hummerfiskerne, rekefiskerne, fjordfiskerne, laksefiskerne, miljø-organisasjonene og alle som ser en endring i miljøene rundt oppdrettsanleggene på alvor.

  Det må bli slutt med at det er vi som gir beskjed om  miljøutfordringene som skal bevise dem. Vi er frivillige og folk som dyrker hobbyen vår og som har et engasjement for fjordene og de skapningene som lever der. Bevisbyrden skal ligge hos næringen, det er de som må bevise at miljøet faktisk ikke blir endret.

  – Reidar Staalesen, sportsfisker

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles