More

  Vilhelm knuste norgesrekorden på «umulig» fisk

  Fantastiske 10,2 kilo veide canadarøyen Vilhelm Skilhagen dro opp av Kvesjøen i Lierne kommune i Nord-Trøndelag i dag tidlig. Det er 3,4 kilo mer enn den tolv år gamle norgesrekorden på den mystiske arten.

  Av: Endre Hopland

  – Jeg har jo drømt om canadarøye i mange år, men har aldri fått somlet meg til å prøve skikkelig. I år passet timeplanen til både Anders (Hammer, red.anm.) og meg ypperlig, så da ble det tur. Etter to fisker i båten i går var vi begge overlykkelige, men nå er jeg bare utladet, sier Skilhagen til Hooked like etter at en av hans livs fisker er landet.

  Med tanke på hva fangstmannen har fått på kroken tidligere, sier det ikke så rent lite at fisken som tok wobbleren hans i morgentimene tirsdag kvalifiserer som en av hans alle beste fangster. På en lang liste av troféfisker finner vi nemlig piggskate på 10,75 kilo (norgesrekord), skjellbrosme på 3,12 kilo (norgesrekord), steinbit på over 15 kilo, svære kveiter på duppmeite og ikke minst verdens tredje største fisk noen gang tatt på stang, en håkjerring på hele 982,4 kilo.

  Canadarøyen er en fisk som egentlig er hjemmehørende i Nord-Amerika, men som finnes i en håndfull vann i Norge, blant annet Lutvann i Oslo og Kvesjøen i Nord-Trøndelag. Arten vokser seg stor, men er også regnet som den aller vanskeligste ferskvannsfisken å få på stang her til lands, kanskje med unntak av den snåle vesle dypvannsfisken hornulke. Den gjeldende norgesrekorden på canadarøye er 6,82 kilo. Denne fisken stammer Lutvann, men fisken Skilhagen dro opp tidligere i dag er altså mye større.

  Les også: Bli Hooked+-medlem – Få signert velkomstgave til verdi av kr 338,-

  – Vi har hatt et fantastisk fiskedøgn, med tre canadarøyer om bord i båten, i tillegg til en mistet. Nå var det jeg som dro opp den største, men jeg må få understreke at dette er et lagarbeid, så i mine øyne er fangsten like mye Anders sin, sier storfiskeren sympatisk.

  De to kameratene begynte fisket etter canadarøyene i Kvesjøen litt over lunsjtider i går, og med unntak av noen timer på land for å sove, holdt de det gående nesten et helt døgn. Fisken som etter alle solemerker blir ny, offisiell norgesrekord på canadarøye, hugg altså tirsdag morgen.

  – Den var aldri i overflaten før den var et par meter fra håvkanten, men pushet dypt hele veien. Vi skjønte at det var snakk om ny norgesrekord da vi hadde den i håven, men at den var over ti kilo forstod vi først da den var i båten, sier Skilhagen til Hooked.

  Skilhagen og Hammer har dorget under hele oppholdet i Kvesjøen. Fiskene de fikk i går tok på såkalte planerboardere, mens dagens kjempefisk hugg på en wobbler som ble fisket rett bak båten, to meter under overflaten og seks meter over bunn.

  image
  FANTASTISK FISK: Vilhelm Skilhagen med den massive canadarøyen på 10,2 kilo han dro opp fra Kvesjøen i Lierne i dag tidlig. (Foto: Vilhelm Skilhagen)

  – Fisken var 101 centimeter lang og veide 10,2 kilo. Dessverre satt krokene i svelget, så vi kunne ikke sette den tilbake igjen slik vi gjorde med de andre fiskene. Den blir levert til avstøpning i dag, og havner på veggen, sier Skilhagen til Hooked.

  Canadarøyene er i dag svartelistet og erklært uønsket i norsk natur, men det var de ikke da de ble satt ut i Kvesjøen på 70-tallet. Her trives arten, reproduserer seg og lever tilsynelatende godt, både i harmoni med- og på bekostning av ørret, røye, lake, harr og gjedde. Sjøen huser storvokste eksemplarer av flere av de nevnte artene, men det er altså de svært vanskelige canadarøyene som er troféfisken over alle troféfisker.

  Hookedpluss-velkomstgave-Cato-580x400 kopi

  At Kvesjøen er hot for tiden er det ellers liten tvil om. Forrige uke hadde nemlig Andreas Johansen og Kjell Christian Rambech et magisk fiske her, de også. Med hele fire canadarøyer landet, i tillegg til svær ørret, gjedde og harr, trodde karene, som også er kamerater av Skilhagen og Hammer, knapt det de var med på. Nåer det altså to til som kan henge seg på denne følelsen.

  – Vi har planlagt turen lenge, og visste ikke at Kjell og Andreas hadde tenkt seg oppover. Vi fikk heller ikke tak i de der oppe, fordi dekningen er så dårlig. At de fikk fire canadarøyer og vi tre, forteller likevel at vi har hatt fullklaff med forholdene, i tillegg til å gjøre gode forberedelser. Vi kunne egentlig ikke vært mer fornøyde, for dette her er virkelig et drømmefiske, sier Skilhagen til Hooked.

  Les også; Sjekk hva Vetle dro opp rett utenfor Oslo sentrum

  For ordens skyld vokser canadarøyen seg langt større enn ti kilo i de store sjøene i Nord-Amerika. Det er også tatt større eksemplarer enn fisken til Skilhagen på garn her til lands. Utenom Kvesjøen og Lutvann er det antagelig Maridalsvannet, Oslos drikkevannskilde, som huser de største eksemplarene her til lands, men i Maridalsvannet er det som kjent forbudt å fiske.

  Canadarøye Vilhelm (2)
  GRUNN TIL Å SMILE: Anders Hammer med sin canadarøye på 6,02 kilo, også dette en helt fantastisk fisk. (Foto: Vilhelm Skilhagen)

  Etter det gode canadarøyefisket den siste uken, er det ellers grunn til å tro at det vil bli fisket hyppigere enn vanlig i Kvesjøen i tiden fremover. Om noen klarer å toppe kjempefisken til Vilhelm Skilhagen med det første er vel heller usikkert, men sikker kan en jo aldri være.

  – Det finnes større canadarøyer uti der, og jeg er helt sikker på at Kvesjøen er plassen for å finne de aller største i Norge. Men det er tolv kilometer med sjø å pløye gjennom, så en må trolig smøre seg med tålmodighet, sier Skilhagen til Hooked.

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles