More

  Potensiell ny Norgesrekord på piggskate.

  Siden 2005 har jeg fiska over gjennomsnittet mye på Lygnin. Det har blitt mange skater. Faktisk så har det blitt så mange som i underkant av 400 totalt under kystmeite og ismeite. Da jeg persa i 2009 trodde jeg at den ville stå ei stund. Ei GOD stund.

  Samme året mista jeg ei diger kveite etter 1 1/2 time med full kaving der alt som kunne gå galt akkurat gjorde det. I dag gikk turen til samme plass, med stenger  noen stenger rigga for kveite og noen for skate. Problemet på denne plassen er at det kan tidvis være kjipt og få agnfisk, så pulken var fylt opp med sild fiska noen uker tidligere, samt alt for mye utstyr som vanlig

  For en gang skyld var det kjørt opp scooterspor ned til isen, så jeg slapp og vase meg ned i 40cm løssnø. Turen ned til isen gikk unna i et rasende tempo, men ute på isen var det ei noe scooterspor. Her var det bare å tråkle seg bortover i løssnø med alt for tung pulk bakpå.

  Etter langt om lenge og lenger enn langt var jeg fremme. Andpusten, svett og rimelig klar for og slå opp stolen. De første 15 minuttene ble brukt til og prøve og få seg noe agnfisk, som vanlig på denne plassen uten suksess. Det var bare og finne frem agnsilda. Spredde stengene rundt grunna, samt ei stang etter kveite midt oppå grunna. Det tok vel en knapp time før det første runnet, og joda. Ei hannskate på drøye 3kg fikk se hvordan det så ut over isen før den kjapt fikk svømme videre.

  Jeg merket meg at det var endel hissig smånapping bortpå ei av skatestengene, så borra et hull noen meter unna og slapp ned hekla. Joda, det var utenfor kanten hvittingen sto. Her var det bare og øse opp, problemet var at de var alt for store for agn. Jeg klarte dog og lure opp noen mindre eksemplar, samt en liten øyepål. Jeg flytta de to andre stengene jeg hadde satt ut innenfor grunna ut til dette området, slik at det ikke ble alt for langt og løpe om det skulle bli run. 2 stenger ble satt på rundt 70 mens jeg hadde den ene stanga fortsatt stående 10 meter unna heklehullet. Og det var i dette hullet det meste skulle foregå. Utover dagen kom det opp 3 hannskater i dette hullet og bare ei ute på 70meters dyp. 

  Etter å ha ringt opp Rage etter en pissepause har jeg et intenst run på stanga der det meste har foregått i dag. Litt i overkant til og være ei piggskate. Var det ei spisskate eller ei kveite? Jeg sa «snakkes» til Andreas og tok stanga fatt. Sveiva meg kjapt innpå fisken slik jeg alltid gjør før tilslaget ble satt. Det som svara i andre enden var tungt. Etter og ha sveiva opp 6-7 meter tok fisken 20 meter av snella. Ikke kjapt nok til og være kveite, kunne det dog være ei spisskate? Min personlige erfaring med spisskate på egen stang er svært begrenset, men at det var tungt i andre enden var det ingen tvil om. Jeg fikk slengt på meg goprokameraet og starta og filme.

  Fisken hadde ytterligere 2 utras, og etter 10 minutter kunne jeg skimte noe nedenfor iskanten. Det var uhåndterlig, stort,men ikke spisst. Det var derimot ei piggskate, og den så drøy ut. Faktisk så stor at jeg hadde store problemer med og få den opp hullet,noe som vanligvis går som en lek. Når jeg løfter fiske opp av vannet skjønner jeg hva jeg har med og gjøre. Fisken har ei drøy vekt og jeg anslår kjapt fisken til drøye 10kg. Får den fort opp på 10kilos Super Samson vekta, som bunner med en gang. Jeg finner frem kamera og målebånd.Den er over 110cm lang! Forrige persen min på 8400 var 103cm. Med et vingespenn på 82cm skjønner jeg at jeg har fått drømmefisken. Etter å ha funnet frem storvekta blir fisken veid og målt til 10750 med vitale mål på 112cm i lengde og 82cm i bredde. Jeg går rundt meg selv og vet ikke helt hva jeg skal gjøre,men finner frem kamera og en bankstick. Jeg har slitt med selvutløseren på kameraet så tar en telefon mens fisken får svømme litt i vann igjen, og nå fungerer selvutløseren som den skal. Monterer kameraet på en bankstick og fyrer avgårde noen bilder. Selvfølgelig har det ankommet et vanvittig tåkehav,men får tatt noenlunde ok bilder. Jeg er tom for ord, mør i beina, men likevel i den syvende himmel og klar for og pakke sammen. Dette er selve drømmefisken. Denne vil bli hard og overgå, iallefall på arten, som står meg veldig nært.

  10750 gram med vitale mål på 112cm i lengde og 82cm i bredde

  112cm lang piggskate

  En meget fornøyd Wilhelm Skilhagen med rekordskate

   

  Tekst/foto: Vilhelm Skilhagen 

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles