More

  Sjekk hva Vetle dro opp rett utenfor Oslo sentrum

  Vetle Westli (22) fra Askim var langt inne i drømmeland da en fisk folk vanligvis bare møter nettopp i drømmene sine tok agnet hans søndag ettermiddag.

  Av: Endre Hopland

  – Dette er helt rått, og uten tvil årets fisk for min del. Trolig er det mitt livs fisk også, sier Vetle Westli til Hooked, etter å ha kroket og landet en canadarøye på fantastiske 90,5 centimeter og 5545 gram.

  Egentlig var det bare tilfeldigheter og en god porsjon galskap som gjorde at Westli i det hele tatt reiste på fisketur søndag morgen. Han kom nemlig rett fra nattevakt, og hadde store planer om å finne sengen så kjapt som mulig. Men fiskekamerat Daniel André Bjørndalen ville det annerledes.

  – På en eller annen måte klarte Daniel å overtale meg til å bli med en tur, så det ble rett av sted etter jobb, uten noen form for søvn. Jeg var trøtt og sliten, og fiskelysten var ikke akkurat på topp, men jeg ble nå med likevel. Heldigvis, sier Westli, som aldri tidligere har fisket etter canadarøye.

  Les også: Vetle har fått tre potensielle norgesrekorder siden påske

  Canadarøya er en fisk som egentlig er hjemmehørende i Nord-Amerika, men som finnes i en håndfull vann i Norge, blant annet i Lutvann like utenfor Oslo sentrum. At arten finnes her er likevel ikke ensbetydende med at den er lett å fange. Faktisk er canadarøyene i Lutvann så vanskelige å få til å bite at vannet på folkemunne gjerne kalles Dødehavet.

  – For å være helt ærlig har jeg egentlig aldri hatt troen på at jeg noen gang ville få en canadarøye. Det er hovedgrunnen til at jeg ikke har prøvd etter arten tidligere. De finnes jo, men det er veldig langt mellom dem. At jeg faktisk går hen og får arten på første forsøk er sykt nok i seg selv. At den i tillegg er så stor er bare helt utrolig, forteller Westli.

  De to fiskekameratene var på plass ved Lutvanns bredde klokken 09.00 søndag morgen. I sur vind hadde Bjørndalen fisk på med det samme, men dette var ikke noe forvarsel på en spesielt aktiv dag. Tvert imot levde Lutvann opp til kallenavnet sitt i mange timer. Klokken 11.00 slengte Westli ut en gliderigg egnet med sild. Stangen ble plassert i stangholderen, og nappvarsleren ble koblet til snøret. Så krøp fiskeren til korset. Han måtte bare ha seg noen timer på øyet.

  De neste timene sov Westli godt, mens agnet hans lå urørt på bunnen. Bjørndalen var på sin side våken, og fisket mer aktivt. Utpå ettermiddagen var det derimot slutt på søvnen, og selve vekkingen ble brutal.

  – Daniel snakket først til meg, men hva han sa husker jeg ikke. Det jeg derimot husker er et skikkelig hyl fra nappvarsleren, og at Daniel brølte at jeg hadde fisk. Jeg kom meg opp, løftet stangen ut av stangholderen, tørket søvnen ut av øynene og satte tilslaget. Ikke lenge etter kom et langt, seigt utras, og da skjønte vi at det var snakk om stor fisk, sier han til Hooked.

  Det tok ganske lang tid før karene fikk sett fisken, og da kjente de straks igjen konturene av en diger canadarøye. Etter litt frem og tilbake fikk de også fisken i håven.

  – Hva som da ble sagt der og da husker jeg ikke, for hele situasjonen var bare syk. Jeg skalv og kjente at adrenalinet tok helt over. Gledesbrølet kunne nok høres til Drammen, sier Westli.

  Canadarøye Vetle 7
  KJEMPEFISK: Vetle Westli med canadarøya på 5545 gram. (Foto: Albin Dal)

  De to irvige sportsfiskerne hadde gått fra både vekt og skikkelig kamera, så kameraten Albin Dal ble oppringt i en fart. Mens de ventet på elektronikken, fikk kjempefisken stå i håven og hente seg inn igjen.

  Les også: Sjekk den canadarøya

  – Albin var på plass faretruende kjapt, og fisken ble målt til 90.5 centimeter og veid til 5545 gram. Etter noen bilder ble den så satt tilbake igjen, og den svømte rett ned i dypet, igjen. En helt fantastisk opplevelse, og jeg kan skrive under på at en raskt glemmer både lite søvn, dårlig vær, våte klær og frysing når en får være med på slike ting, sier Westli til Hooked.

  Canadarøye Vetle 6
  LENGRE ENN NORGESREKORDEN: Canadarøya fra Lutvann var 90,5 centimeter lang, 9,5 centimeter lengre enn norgesrekorden. (Foto: Albin Dal)

  Norgesrekorden på canadarøye stammer også fra Lutvann. Denne fisken ble tatt av Pål Sander i april 2004, og veide hele 6820 gram. Rekordfisken var derimot nesten ti centimeter kortere enn canadarøya som ble tatt søndag ettermiddag. Dessverre manglet fisken til Westli en god del på kondisjonen. Akkurat det bryr fiskeren seg fint lite om.

  – Dette er en skikkelig drømmefisk, og det kommer til å ta lang tid å lande etter denne fangsten. Men så er det da også slike opplevelser som driver oss til å satse, sier han til Hooked.

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles