More

  Tommy fisket etter håkjerring – knuste norgesrekorden på skolest

  Tommy Ruste var på jakt etter en av verdens største haier da han mandag fisket i Trongfjorden i Møre og Romsdal. Han endte opp med Norges største skolest.

  Av: Endre Hopland

  Sommerens store satsing for de litt over gjennomsnittet fiskeinteresserte kompisene Tommy Ruste og Åsmund Sandvik er å få håkjerring på stang. Håkjerringen er en av verdens største haiarter, og i de store fjorddypene våre er den helt øverst i næringskjeden. Satsingen til Ruste og Sandvik skjer altså i Trongfjorden i Møre og Romsdal, og mandag var de ute på tur nummer tre i prosjektet.

  Les også: Alf Ronny sin blålange slår både norges- og verdensrekorden

  Håkjerringfiske er ikke noe enhver klovn med en gammel Tjøstheim-stang hengende i garasjen begir seg ut på. Kraftig havfiskeutrustning, seletøy og lange spesialtakkel laget av wire med coating er et must, og det fiskes med håndflatestore kroker og agn som står i stil til disse. Dette er rett og slett fiske for viderekomne.

  Håkjerringene patruljerer altså de store dyp, men når en har agn over en halv kilometer under kjølen, kan en egentlig aldri være helt sikker på hva som dukker opp. Karene har derfor utstyrt riggene sine med en liten krok et stykke over hovedtakkelet, og mandag kveld var det utvilsomt Ruste sin artskrok som reddet dagen.

  – Vi hadde dradd opp to brosmer på rundt seks kilo allerede, fisker som faktisk tok håkjerringagnet, og jeg trodde vel egentlig at det var en ny brosme på gang da jeg kjente at det nappet. Det var jo ikke rare kampen med så kraftig utstyr, men det ble jubel om bord da vi så hva som hang på artskroken, sier Tommy Ruste til Hooked.

  Det er ikke så rart. Fisken som hadde tatt det vesle takkelsuplimentet var nemlig en skolest, og den var også alvorlig diger til arten å være. I båten ble fisken veid til 3,36 kilo, noe som er langt over gjeldende norgesrekord på 2,406 gram fra Storfjorden.

  KJEMPEFISK: Tommy Ruste med skolesten på 3,332 kilo, ny norgesrekord med god margin. (Foto: Åsmund Sandvik)

  Her måtte det veies på godkjent vekt i en fart, så karene pakket sammen og vendte baugen mot land.

  – Vi nådde det før stenging, og på en godkjent vekt ble fisken veid til 3,332 kilo. Da var det ikke noe annet å gjøre enn å registrere den, og norgesrekordkrav ble sendt i går, sier Ruste til Hooked.

  GODKJENT VEKT: For å forsikre seg om at fisken ble veid på en skikkelig vekt, gikk turen rett til land etter fangst. (Foto: Åsmund Sandvik)

  TALLENES TALE: Skolesten veide 3,332 kilo, fordelt på 102 centimeter. (Foto: Åsmund Sandvik)

  Av de to kompisene er det Sandvik som er bitt av artsfiskebasillen, mens Ruste jevnt over bare koser seg med fiskingen. Tobarnsfaren legger likevel ikke skjul på at mandagens fangst var av det minneverdige slaget.

  – Jeg synes det meste med fisking er moro, og det er selvsagt veldig artig å få en såpass spesiell rekordfisk. Skolest er en av artene vi har hatt i tankene når vi har fisket med artskrok, men at det skulle resultere i en norgesrekord hadde jeg aldri trodd, gliser han.

  Les også: Mikael fikk hai på over ett tonn – en av verdens største stangfangster

  Inntil for noen få år siden var det bare en liten håndfull personer som hadde fått den spesielle dypvannsfisken skolest på stang her til lands. Da folk begynte å fiske med lange takkel oppover i vannsøylen steg antallet fangster betraktelig, men fremdeles er skolesten en art med et såpass spesielt levesett at den jevnt over bare tas av de mest dedikerte artsfiskerne i Norge.

  Så store eksemplarer som det Ruste fikk er også helt unikt i stangfiskesammenheng. Faktisk er fisken nesten dobbelt så stor som gjeldende IGFA-rekord, som da altså er sportsfiskets verdensrekordregister.

  Som vi har vært inne på tidligere er det dessverre så innviklet og kostbart å registrere fisk hos IGFA at verdensrekordene på mange arter er håpløst lave. Det faktum at gjeldende norgesrekord på skolest er betydelig større enn gjeldende verdensrekord sier egentlig det meste. At fisken som ble landet i Trongfjorden mandag kveld er eksepsjonelt diger er det likevel ingen tvil om.

  Les også: Tore Jan sin kjempelysing er større enn både norges- og verdensrekorden

  For Ruste og Sandvik sin del er sommerfisket langt fra over. Håkjerringprosjektet i Møre og Romsdals dype fjorder fortsetter nemlig for full musikk ferien igjennom, men 33-åringen regner med at det nok kommer til å bli fisket en del etter andre arter i samme rennet, også.

  – Åsmund er i alle fall rimelig giret på skolest han også, så det kommer nok til å bli sendt ned flere småkroker på de neste turene, gliser han.

  Endre Hoplandhttp://fiskogrask.blogspot.com
  Hooked-redaktør, sportsfisker, skribent og fotograf fra det regntunge, men glade Vestland. Trives best ved eller på sjøen, men er ikke veldig kresen så lenge det handler om fisk og fiske.

  Latest articles

  Her er årets deltagere i Jaktlaget!

  Snart starter innspillingen for årets oppfølger til Jaktlaget. Seks deltagere skal stifte ett nytt Jaktlag og vi får bli med på deres...

  Vi lager pølser og kjøttdeig – Bernt gjør ting han ikke kan Ep20

  Nysgjerrig på å lage pølser eller lage kjøttdeig? Det var jeg og - så ringte jeg Jesper som blei med å lagde...

  5 TIPS til hagleskytinga – Bernt gjør ting han ikke kan EP19

  Her er 5 tips til hagleskytinga før jakta starter. Jeg tok turen opp til Løvenskioldbanen for å...

  Predatorfiske i Østersjøen med Raymarine Element

  Tidligere i sommer ble jeg invitert til Finland av Raymarine for å sjekke ut nye Raymarine Element. Da jeg aldri har...

  Related articles