More

  Alf Ronny sin blålange slår både norges- og verdensrekorden

  Blålangen er fredet for målrettet fiske, men det enorme eksemplaret Alf Ronny Kårbø dro opp utenfor Bømlo onsdag blir likevel godkjent som ny norgesrekord.

  Av: Endre Hopland

  – Det skal selvsagt ikke fiskes målrettet etter fredede arter, men de offisielle norgesrekordlistene er en oversikt over de største fiskene tatt på stang i Norge, og på ingen måte noen konkurranse. Derfor vil utilsiktede bifangster av fredede arter som er over gjeldende norgesrekord bli godkjent dersom dokumentasjonen er god nok, sier Andreas Næristorp i norgesrekordjuryen til Hooked.

  Les også: Blålanger fra hav og fjord er ikke i slekt – nå trenger HI testfiskere

  Gjeldende norgesrekord på blålange er 17,47 kilo, og ble tatt i Trondheimsfjorden av Torben Ekseth i april 2016. Denne fangsten skjedde før arten ble totalfredet i Norge, og i et gammelt og uklart norgesrekordregelverk har det ikke vært enkelt å bli klok på hva som faktisk skjer dersom et større eksemplar skulle bli registrert. Nå er altså reglene oppdatert, og fremstår rimelig krystallklare.

  – Vi forholder oss enkelt og greit til det norske lovverket, og dersom vi vet eller mistenker at det er fisket målrettet etter fredede arter, kommer ikke eventuelle rekordinnmeldinger til å bli godkjent. Vi vet likevel godt at flere av de fredede artene i Norge jevnlig dukker opp som uungåelige bifangster når det fiskes etter andre arter, og disse bifangstene kan det sendes rekordkrav på dersom fiskene er store nok, sier Næristorp til Hooked.

  Han understreker at arter som ål og pigghå, som tåler fang og slipp godt, selvsagt skal behandles skånsomt og settes tilbake igjen så langt det lar seg gjøre, slik også lovverket sier.

  – Med arter som blålange blir det annerledes, da disse ikke tåler påkjenningen av å bli dradd opp fra dypet. Ifølge regelverket til Fiskeridirektoratet skal fangsten likevel bringes i land dersom en får blålange. Direktoratet tillater også ti prosent bifangst av arten. Dette lovverket omhandler alle typer fritidsfiske, inkludert stangfiske, og da forholder vi oss til det, sier han til Hooked.

  Det var lange og brosme Alf Ronny Kårbø var på jakt etter da han fisket på dypet utenfor hjemstedet Langevåg på Bømlo onsdag. Takkelet sitt egnet han med laks, og fisket foregikk på mellom 300 og 330 meters dyp. I området har han fått lange på 14,5 kilo tidligere, så troen på skikkelig fisk var absolutt til stedet.

  Allerede på første nedslipp var det aktivitet, men at det var noe skikkelig som hadde fattet interesse for agnet hans skjønte han først da han begynte å sveive.

  Les også: Nå er blålangen totalfredet, og målrettet fiske etter arten er forbudt

  – Jeg tenkte et lite sekund at jeg satt fast i bunn, men så kjente jeg at det var fisk. Jeg var heldigvis forberedt med havfiskebelte og en god havfiskesnelle, så oppsveivingen gikk fint. Men jeg kjente jo at dette antagelig måtte være den tyngste fisken jeg noen gang har fått. Den gjorde noen kraftige rykk på vei oppover, men da den ble tatt av trykket ble jo ting lettere, sier Kårbø til Hooked.

  Pulsen til fiskeren steg nok noen hakk da storfisken kom sigende mot båten, for det var hverken lange eller brosme som hadde tatt laksefileten han fisket med. Derimot gapte en diger blålange mot 32-åringen.

  Etter at fangsten var sikret, fikk Kårbø filmet en liten snutt som ha la ut på Facebook-gruppen Norske artsfiskere, og i filmen opereres det med et toneleie som er såpass høyfrekvent at selv folk som aldri har sett en blålange før skjønner at her er det alvor.

  – Ute i båten pendlet vekten mye, og jeg så 20-tallet flere ganger. Jeg skjønte derfor at fisken måtte være større enn norgesrekorden. Veid i land stoppet vekten på 18,5, men i og med at den så ut til å være en rekordfisk, ville jeg få den veid på godkjent vekt. Dette fikk jeg til først seks timer etter fangst, og da var den nede i 17,76 kilo. At den taper seg såpass i løpet av så mange timer er nok normalt, men fisken er fremdeles større enn norgesrekorden, så det er vel egentlig bare å fylle ut papirene, sier fiskeren til Hooked.

  FANTASTISK FISK: Alf Ronny Kårbø med den enorme blålangen han dro opp utenfor Bømlo onsdag. (Foto: Privat)

  Som skrevet innledningsvis har det tidligere vært problematisk å registrere norgesrekorder på fredede arter, men nå har det altså kommet presiseringer i regelverket som åpner for unntak når det er snakk om utilsiktede bifangster. Fisken til Kårbø omfattes av disse endringene, og har derfor alle forutsetninger for å kunne godkjennes. Det synes fiskeren selv er moro.

  – Det er jo litt tøft å ha en norgesrekord, og da spesielt på en dypvannsfisk med litt størrelse. Jeg hadde norgesrekorden på vanlig fløyfisk en liten periode tidligere, men det er kjekkere å ha en rekord med kilo bak i stedet for gram, gliser han.

  Blålangen til Kårbø var for øvrig 149 centimeter lang og hadde et rundmål på hele 71 centimeter, noe som er meget solid til arten å være. Dette er også den største fisken 32-åringen har fått her hjemme, og en virkelig drømmefisk for alle som har hjerte for artsfiske. Blålange blir nemlig ikke i nærheten av like stor som sin slektning lange, og fisk på åtte-ti kilo er regnet som stort.

  – I Norge er det dypvannsfiske jeg helst holder på med, men det blir også litt meite nærmere land når været ikke tillater annet. De siste årene har jeg også begynt å se etter fiskemuligheter når jeg skal på ferie, og så langt er høydepunktene alligator gar i Thailand, tigerfish i Sør-Afrika og yellowtail i Mexico. Men norgesrekord på blålange er tøffere, sier han til Hooked.

  Les også: De norske rekordfiskene: Fikk drømmefisken fra kajakk (Hooked+)

  For ordens skyld er blålangen til Kårbø også større enn gjeldende IGFA-rekord, som da altså er sportsfiskets verdensrekordregister. Dessverre er det så tungrodd og kostbart å registrere fisk hos IGFA at rekordene på mange arter er håpløst lave. De færreste gidder nemlig å betale 80 dollar for å måtte sende inn 15 meter av snøret sitt, takkelet og vekten fisken er veid på, i tillegg til all annen dokumentasjon, bare for å få navnet sitt på en ytterst mangelfull liste.

  Akkurat på blålange er det likevel et meget solid eksemplar som innehar verdensrekorden, nemlig Øyvind Braa sin legendariske fisk på 16,05 kilo, tatt i Trondheimsfjorden i november 1993. Dersom Kårbø orker å jobbe seg gjennom papirmøllen til IGFA, vipper han altså den 25 år gamle verdensrekorden ned fra tronen.

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles