More

  Mikael fikk hai på over ett tonn – en av verdens største stangfangster

  I halvannen time kjempet Mikael Åkesson med en enorm håkjerring i Andfjorden. Fisken viste det seg å være en av de største som noen gang er tatt på stang.

  Av: Endre Hopland

  Svenske Åkesson og hans fiskekamerater er for tiden på besøk på Nordic Sea Angling sin fiskecamp i Risøysundet i Nordland, og det er skikkelig dypvannsfiske som har hovedprioriteten til reisefølget.  Les også: Hans Marius fikk håkjerring på nesten tre meter uten spesialutstyr

  Etter å ha startet oppholdet med en økt etter uer ute ved Eggakanten, la de neste fiskepass østover mot Andfjorden. Dette er et område som fra gammelt av er kjent for å huse håkjerring, og det var også den potensielt enorme dypvannshaien som var targetarten til svenskene.

  Det ble ankret opp på over 500 meters dyp, og store, egnede kroker ble festet i grov utrustning og senket til bunns. Så var det bare å vente. Lenge skjedde det ikke noe som helst fornuftig på dypet, men utpå morgenkvisten var det et eller annet som viste interesse for Åkesson sitt agn.

  Fisken fikk god tid på seg, og snøret tikket rolig av snellen, og da fiskeren bestemte seg for å sette kroken, måtte han faktisk sveive rundt 40 meter før han fikk kontakt med fisken i dypet. Da svarte det til gjengjeld noe helt alvorlig der nede under båten.

  Fiske i sommer? Registrer fangsten din på Drømmefisken, og du kan vinne fantastiske premier:

  Nordic Sea Angling sine egne nettsider fortelles det om en knallhard kamp mellom fisk og fisker, men etter halvannen time var det til slutt Åkesson som trakk det lengste strået.

  Den massive fisken ble sikret langs båten, slik at reisefølget kunne ta vitale mål av den. Disse viste en lengde på hele 406 centimeter og et rundmål på utrolige 274 centimeter. Etter den meget presise tabellen som brukes for å regne ut vekten på håkjerring, tilsvarer dette smått sensasjonelle 1054,7 kilo.

  PARASITT I ØYET: Så og si alle håkjerringer har disse parasittene i øynene. Kjempen fra Andfjorden var ikke noe unntak. (Foto: Privat/Nordic Sea Angling)

  Dette den tredje største fisken som noen gang er tatt på stang i verden, bare slått av Alfred Dean sin 59 år gamle verdensrekord på hvithai (1208 kilo) og Asgeir Alvestad sin fem år gamle verdensrekord på håkjerring (1099 kilo), også denne tatt i Norge.

  Les også: De norske kjempehaiene

  Etter måling og fotografering fikk den massive haien svømme tilbake der den kom fra. Håkjerringene har nemlig ikke svømmeblære, og tåler derfor trykkforskjellen i vannlagene godt. Dette gjør at de fint kan settes tilbake igjen etter fangst, noe som er vanlig praksis blant alle som fisker målrettet etter arten. Flere gjenfangster fra Trondheimsfjordens store dyp viser også at dette fungerer.

  Du kan lese mer om den fantastiske fangsten til Mikael Åkesson på nettsidene til Nordic Sea Angling.

  Endre Hoplandhttp://fiskogrask.blogspot.com
  Hooked-redaktør, sportsfisker, skribent og fotograf fra det regntunge, men glade Vestland. Trives best ved eller på sjøen, men er ikke veldig kresen så lenge det handler om fisk og fiske.

  Latest articles

  Jaktlaget S2 Ep3 – Elgjakt

  Deltagerne blir med på elgjakt med løshund og postrekker. Klarer de å sitte stille? Klarer de å plassere skuddet om sjansen kommer?...

  Jaktlager S2 Ep2 – Rypejakt lokkejakt på elg

  https://www.youtube.com/embed/RCHVPBDIfLY Deltagerne må skaffe mat! Det besluttes at jaktlaget splittes for å øke...

  Jaktlaget S2 Ep1 – Elgjakt

  Jaktlaget er tilbake med sesong 2! Denne gangen går ferden til fantastiske Meraker Brug. 6 jegere fra hele landet danner et nytt...

  Her er årets deltagere i Jaktlaget!

  Snart starter innspillingen for årets oppfølger til Jaktlaget. Seks deltagere skal stifte ett nytt Jaktlag og vi får bli med på deres...

  Related articles