More

    Hans Marius fikk håkjerring på nesten tre meter uten spesialutstyr

    Hans Marius Kaasa hadde hverken wirefortom, seletøy eller stang og snelle beregnet på diger hai. Likevel landet han søndag formiddag en håkjerring på 200 kilo.

    Av: Endre Hopland

    – Det er alvorlig tungt å sveive en fisk på 200 kilo opp fra over 700 meters dyp med vanlig havfiskeutstyr, og det var jo bare flaks at den ikke rullet mer enn den gjorde. Hadde den gjort det hadde den garantert tatt snøret. Heldigvis gikk det bra, sier en meget fornøyd Hans Marius Kaasa til Hooked etter å ha landet sitt livs fisk langt ute i Skagerrak.

    Les også: Tok unik dypvannshai med hendene – forskerne er begeistret

    Sammen med Espen Abrahamsen og Sam-André Berge reiste Kaasa ut fra Langesund lørdag kveld. I Trutta Raymarine sin båt gikk turen som vanlig langt til havs, og da karene var langt nok ute, ble ankringsfunksjonen på elmotoren i baugen koblet inn. Store agn gikk over bord, og en skikkelig nattsatsing kunne begynne.

    Den siste tiden har kompisgjengen fra Langesund landet flere pene kveiter fra Skagerraks virkelig store dyp, og det var derfor kveite som var targetarten til majoriteten om bord også denne turen, i tillegg til hvitskate som er en tallrik art i området. Abrahamsen gikk derimot mot strømmen, og fisket målrettet etter håkjerring med spesialutrustning.

    Håkjerring er en av verdens største haiarter, og i meget bedagelig tempo patruljerer kjempehaien våre store hav- og fjorddyp. Arten, som kan bli flere tonn tung, har kraftige sagtenner og er ekstremt grov og ru i skinnet. Tradisjonelle fiskesnører, både mono og braid, ryker vanligvis som sytråd i kontakt med både tenner og skinn, så målrettet håkjerringfiske skjer med lange wirefortommer med coating. Fisken har nemlig en tendens til å rulle etter at den er kroket.

    At det faktisk er mulig å få opp håkjerring på mer tradisjonell redskap skulle Kaasa likevel bevise i løpet av denne fisketuren. Faktisk klarte han kunststykket to ganger, også.

    – Nattfisket var relativt tregt, men vi landet tre store brosmer over ti kilo, med en toppfisk på 12,8. I tillegg var det en del run og napping i dypet, så spenningen var der hele tiden. Det skulle likevel bli formiddag og lyst ute før det virkelig ble action, sier Kaasa til Hooked.

    Litt før klokken 10.00 kroket han nemlig noe ekstremt tungt på 705 meters dyp. Utstyrt med en nokså beskjeden 30-punds Penn Regiment-stang og en Penn Squall 40-snelle, klarte han ikke å rikke fisken av flekken, og det hele endte med snørebrudd. Etter å ha rigget om igjen, og utstyrt snellen med 15 meter med kraftig monofortom, sendte han en hel makrell ned i dypet. Bare noen minutter senere hugg det på ny.

    Les også: De norske rekordfiskene: Rovdyret fra Færder (Hooked+)

    – Også denne fisken var ekstremt tung, men etter hvert fikk jeg den opp fra bunn. Det var et blodslit å få fisken oppover, og det gikk ikke fort, men i alle fall riktig vei. Da fisken plutselig snudde og forsvant 40 meter nedover trodde jeg at den var tapt, men jeg fikk snudd den igjen. Den vant noen meter med snøre noen ganger etter dette også, men ikke like mye, og til slutt lå den i overflaten. Da ble det kaos om bord, sier Kaasa til Hooked.

    At det tas håkjerring i Skagerrak er ikke noe nytt, og heller ikke at de fiskes på stang, men de gangene noen faktisk klarer å få haiene opp fra dypet, er det nesten utelukkende snakk om små eksemplarer på 20-30 kilo. Fisken til Kaasa var mye større.

    – Vi fikk sikret fisken ved båten, og målte den til 290 centimeter. Etter tabell tilsvarer dette rundt 200 kilo. Fisken fikk svømme ned igjen der den kom fra etter noen kjappe bilder, og så måtte jeg bare sette meg ned og lande litt, sier fiskeren til Hooked.

    PERSONLIG REKORD: Hans Marius Kaasa med håkjerring på 290 centimeter og rundt 200 kilo, den største fisken han noen gang har fått. (Foto: Privat)

    Håkjerringene har ikke svømmeblære, og tåler derfor trykkforskjellen i vannlagene godt. Dette gjør at haien fint kan settes tilbake igjen etter fangst, noe som er vanlig praksis blant alle som fisker etter arten. Flere gjenfangster fra Trondheimsfjordens store dyp viser også at dette fungerer.

    SIKRET: Fisken sikres langs båtripen, måles, fotograferes og settes tilbake igjen. (Foto: Privat)

    Fiskenes vekt blir altså estimert utifra en lengde/omkrets-tabell, og mål tas mens fisken er i sjøen. En håkjerring på 290 centimeter er fremdeles et nokså beskjedent eksemplar til arten å være, men det er likevel en enorm fisk, spesielt med tanke på at den er tatt på vanlig havfiskeutrustning som folk flest bruker etter torsk og lange.

    Se film: Digre skater og kjempehai

    For karene i båten i Skagerrak var turen nå en umåtelig suksess, og Kaasa hadde egentlig ikke tenkt å fiske noe mer. Etter en pust i bakken sendte han likevel ned igjen en hel makrell, og heller ikke denne fikk ligge i ro veldig lenge.

    – Utrolig nok gikk det på enda en håkjerring. Denne var mindre og lettere å ha med å gjøre, men den var likevel tung. Vi målte den til 180 centimeter, noe som tilsvarer rundt 50 kilo. To håkjerringer på vanlig havfiskeutstyr på to nedslepp er ganske greit, gliser Kaasa.

    NUMMER TO: Hans Marius Kaasa med dagens andre håkjerring. (Foto: Privat)

    For fiskeren var dette art nummer 85 på stang i Norge. Det neste målet nå er ikke noen ny art, men en skikkelig kveite.

    – Jeg har fått småkveite, men jeg har en drøm om å få en på 100+ på hjemmebane, og de finnes der ute. Vi får bare håpe på helger med pent vær, så skal det i alle fall satses, sier Kaasa til Hooked.

    Fiske i sommer? Registrer fangsten din på Drømmefisken, og du kan vinne fantastiske premier:

    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles