More

    Alle disse kveitene er tatt på stang på over 500 meters dyp

    De fleste forbinder kveitefiske med grunt vann i Nord-Norge, men ingen regel uten unntak. I Skagerrak liker arten seg tydligvis på over 500 meters dyp.

    Av: Endre Hopland

    I juli 2014 hadde Espen Abrahamsen og Roger Nilsen i Trutta Raymarine en helt ellevill fiskedag på 580 meters dyp i Skagerrak. Fire hvitskater, en svær kloskate og en kveite på 30 kilo ble vinsjet opp fra dypet. Hvitskatene er tallrike i området og var ingen voldsom overraskelse, men det var til gjengjeld både kloskaten og ikke minst kveiten, som altså oppholdt seg alvorlig mye dypere enn det som er vanlig for arten. Nå viser det seg at fangsten slett ikke var et blaff, heller.

    Les også: Nå skal alle kveiter over to meter settes tilbake igjen

    I slutten av mai i år var nemlig Abrahamsen ute på dypet igjen, denne gangen sammen med Anders Larsen. På over 500 meters dyp kroket han nok en gang noe tungt, og etter en lang sveiveøkt kom en pen kveite på 22 kilo til syne. Fiskedagen bød ellers på flere hvitskater og stor brosme, så det var lite å klage på for Langesund-karene.

    I fiskemiljøet sprer rykter om storfangster seg kjapt, og bare en liten uke senere var en annen delegasjon fra Langesund ute på dypet og prøvde lykken. Etter plasstips fra Abrahamsen la Hans Marius Kaasa, Arnon Bohnhorst og Kim Erland Lie seg til å fiske etter hvitskate, og i løpet av dagen så tre eksemplarer av arten båtdekket før de ble satt tilbake igjen. Helt på tampen kroket Lie også noe blytungt, og etter en lang sveiveøkt kunne nok en kveite landes, denne gangen en 32-kilos.

    Allerede dagen etter reiste Abrahamsen, Nilsen og Larsen langt til havs igjen, og nok en gang hugg det tungt på over 500 meters dyp. Denne gangen ble det fisket målrettet etter kveite, og det var hos Nilsen det smalt. Etter en sveiveøkt på over en halv time, inkludert to lengre utras, kunne en kveite på 44 kilo landes. Dette er altså den tredje kveiten fra denne området i løpet av bare noen uker, og den fjerde totalt. Fiskene er vel og merke tatt på tre forskjellige plasser, men området er det samme.

    Les også: Sjekk hva Espen dro opp fra 440 meters dyp

    Langesundbukta er ikke ukjent med kveitefangster, heller ikke på stang, og de to festivalkveitene på 102 og 91 kilo som Runar Kabbe fikk tidlig på 90-tallet er smått legendariske i den norske sportsfiskehistorien. Det er også tatt flere andre kveiter i løpet av Langesundfestivalens 29-årige histore, blant annet en 50-plusser signert Stig Rønningen. Felles for disse fangstene er likevel at de er nokså gamle og at fiskene er tatt på mer normale kveitedyp. Det er ikke de ferskeste fangstene.

    Nå er det ikke unormalt at store kveiter trekker dypt for å gyte, men dette er en vinteraktivitet. Om sommeren jakter arten vanligvis på grunt vann, og lenger nord i landet er det ikke uvanlig å treffe på store individer på bare noen får meters dyp. I Skagerrak er tydeligvis spillereglene litt annerledes.

    Les også: Flat knallsuksess på 580 meter

    – Det er jo rimelig spesielt å finne et kveiteområde på over en halv kilometers dyp, og faktisk kunne fiske målrettet etter arten med suksess. Men det er moro, da. Vi har også mistet flere veldig tunge fisker som kan ha vært både kveite og håkjerring. Det er et nokså kult fiskeområde, sier Roger Nilsen til Hooked.

    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles