More

  Nå skal alle kveiter over to meter settes tilbake igjen

  Dersom du får en kveite på over to meter, er du nå lovpålagt å sette den tilbake igjen. Dette gjelder også dersom fisken er død.

  Av: Endre Hopland

  Fiskeridirektoratet fastsatte 9. oktober 2017 en forskrift om endring i Forskrift om utøvelse av fisket i sjøenSiden forskriften ble vedtatt 22. desember 2004 har det vært minstemål og landsdels- og periodevis fredning av kveite her til lands. Maksmål har aldri vært et tema. Det er det nå.

  Les også: Nå skal turistfiskereglene i Norge strammes kraftig inn

  I går ble det nemlig klart at direktoratet gjør endinger i forskriften. Det innføres spesielle begrensinger i fisket på Sklinnabanken, med forbud mot kveitefiske i Norges økonomiske sone innenfor et område avgrenset av rette linjer mellom punktene 66˚3`N 6˚54`Ø, 65˚44`N 8˚11`Ø, 65˚22`N 7˚39`Ø, 65˚4`N 6˚20`Ø og 65˚30`N 5˚51`Ø.

  – I et avgrenset område på Sklinnabanken er det forbudt å fiske etter kveite. Det vil si at en kan fiske i området når målarten er noe annet enn kveite, skriver Fiskeridirektoratet på egne nettsider.

  Direktoratet har også bestemt at all kveite som er 200 centimeter eller lengre skal settes tilbake igjen uavhengig av tilstand. Bestemmelsen gjelder for hele landet.

  – Siste ledd i paragraf 48 i forskriften skal nå lyde: All fangst av kveite over 2 meter skal straks slippes tilbake på sjøen. Påbudet gjelder uavhengig av om kveiten er død eller dødende, melder Fiskeridikertoratet.

  Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) har tidligere undersøkt kveite fra Skagerak til Barentshavet, på oppdrag fra Mattilsynet. Resultatene viste at kveiter over to meter og 100 kilo hadde et veldig høyt innhold av miljøgifter.

  Det er en kjent sak at direktoratet ikke skiller mellom fritidfiske og sportsfiske, og regelverket omhandler derfor alle. Nå er det heldigvis slik at de fleste seriøse havfiskecamper og operatører fronter rein fang og slipp på de største kveitene til sine gjester, og nå har de altså lovverket i ryggen også. Til en viss grad i alle fall.

  Les også: Her kjører Camilla kveite som er nesten dobbelt så stor som henne selv

  Fremdeles er ikke fang pg slipp-fiske sett på som stuereint hos bestemmende instanser, så om det nye lovverket kommer til å få direkte konsekvenser for den norske fisketurismen er fremdeles uklart. Bestemmelsene er likevel krystallklare: All storkveite på over to meter skal tilbake igjen, også dersom du som privatperson skulle få en så stor fisk og uavhengig av hvor i Norge du måtte befinne deg.

  Forskriften i sin helhet kan lastes ned her (PDF).

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles