More

  Flat knallsuksess på 580 meters dyp

  Karene i Trutta Raymarine hadde klaff fra en annen verden da de i helgen var på dypvannsekspedisjon langt ute i Langesundbukta. Og det var de flate fiskene som var i fokus.

  Av: Endre Hopland

  At Trutta Raymarine-besetningen kan kunsten å lure de sjeldne hvitskatene til hugg har de bevist mange ganger tidligere, men helgens fisketur skrives likevel inn i historiebøkene med gullskrift. På hele 580 meters dyp var det nemlig skatebonanza denne lørdagen, og det var en skikkelg overraskelse som startet ballet.  Allerede på første nedslipp kroket nemlig Roger Nilsen en kloskate som fikk hele 1,7 kilo ut av vekten. Dette er bare 92 gram bak gjeldende norgesrekord på arten, og en meget spesiell fangst i Langesundbukta, tiltross for at arten tas hyppig av yrkesfiskere i området. Det har seg nemlig slik at det er vanskelig å få små agn til å ligge i ro lenge nok på den slimålbefengte bunnen til at den vesle skatearten rekker å oppdage de. Trikset er tydeligvis å bruke store hvitskateagn og satse på de aller største eksemplarene…

  Les også: Sjekk hva Espen dro opp fra 440 meters dyp

  Den store kloskaten skulle altså vise seg å bli begynnelsen på en festdag med fiske. Allerede på neste nedslipp hugg det nemlig på ny hos Nilsen. Denne gangen var den en stor hvitskate på riktig side av titallet som kom til overflaten. Vekten stoppet på 10,2 kilo, og fangstmannen kunne notere seg for ny hvitskatepers. Denne fikk seg ytterligere en oppsving på tredje nedslipp. Da hugg nemlig en hvitskate på 11 blank, bare 150 fattige gram bak norgesrekorden på arten.

  Med tre skater i båten, der to var over ti kilo og to snuste på norgesrekorden for sine respektive arter, kunne fisketuren knapt ha blitt bedre for Nilsen. Likevel slapp han ned enda en gang, og kroket like godt nok en hvitskate. Denne ble veid til åtte kilo, og turen var i ferd med å utvikle seg til noe surrealistisk. Tre hvitskater på stang på samme mann i løpet av en fisketur er nemlig nokså unikt i norsk sportsfiskesammenheng.

  Skipper Espen Abrahamsen hadde så langt bare fått småhai, men plutselig hugg det skikkelig hos han, også. Det var blytungt å sveive, og det er ikke fritt for at karene trodde på en virkelig kjempeskate i løpet av den halvtimeslange sveiveøkten. Det viste seg derimot å være en annen flatfisk som hadde tatt agnet hans, nemlig en finfin kveite. Med sine 139 centimeter og 30 kilo var dette soleklar pers for fangstmannen, men det mest spesielle er likevel at fisken tok på 580 meters dyp. Om sommeren holder nemlig de fleste kveitene seg på grunt vann. De fleste, men tydeligvis ikke alle.

  Les også: I fjor ville poengsummen gitt førsteplass

  På dette tidspunktet var karene egentlig mer enn fornøyde, men ytterligere et nedslipp ble det likevel tid til. Denne gangen kroket Abrahamsen turens fjerde hvitskate, en fin fisk på 8,1 kilo. Dermed ble fasiten for dagen hele seks flatinger, noe som er ganske enormt på over en halv kilometers dyp. Alle fiskene, med unntak av kveiten, ble for øvrig satt uskadd tilbake igjen etter fotografering. Siden skatene mangler svømmeblære, blir de nemlig ikke trykkskadet på samme måte som annen dypvannsfisk.

  Se bildeserie av fangstene her:

  Har du lyst til å prøve fiskelykken i Langesundbukta? Dersom du verver et nytt Hooked+-medlem innen utgangen av august, er du med i trekningen av en gratis dagstur sammen med Trutta Raymarine i et av de mest spennende havområdene i Norge. Registreringen gjennomfører du her, og når betalingen er utført sender du en e-post til [email protected] der du forteller oss hvem du har vervet. Da er altså med i trekningen. Enklere blir det ikke.

  Endre Hoplandhttp://fiskogrask.blogspot.com
  Hooked-redaktør, sportsfisker, skribent og fotograf fra det regntunge, men glade Vestland. Trives best ved eller på sjøen, men er ikke veldig kresen så lenge det handler om fisk og fiske.

  Latest articles

  Her er årets deltagere i Jaktlaget!

  Snart starter innspillingen for årets oppfølger til Jaktlaget. Seks deltagere skal stifte ett nytt Jaktlag og vi får bli med på deres...

  Vi lager pølser og kjøttdeig – Bernt gjør ting han ikke kan Ep20

  Nysgjerrig på å lage pølser eller lage kjøttdeig? Det var jeg og - så ringte jeg Jesper som blei med å lagde...

  5 TIPS til hagleskytinga – Bernt gjør ting han ikke kan EP19

  Her er 5 tips til hagleskytinga før jakta starter. Jeg tok turen opp til Løvenskioldbanen for å...

  Predatorfiske i Østersjøen med Raymarine Element

  Tidligere i sommer ble jeg invitert til Finland av Raymarine for å sjekke ut nye Raymarine Element. Da jeg aldri har...

  Related articles