More

  Sjekk hva Espen dro opp fra 440 meters dyp

  Hele 10.3 kilo veide hvitskaten Espen Abrahamsen pumpet opp fra dypet utenfor Langesund søndag ettermiddag. Det er bare 850 gram mindre enn den over 16 år gamle norgesrekorden.

  Av: Endre Hopland

  – Jeg skjønte at det var snakk om stor fisk straks jeg gjorde tilslag, men jeg var nervøs for feilkroking hele veien opp. Da jeg så at kroken satt klokkereint i munnviken, er jeg sikker på at jubelbrølet kunne høres helt inne på land, sier en strålende fornøyd Espen Abrahamsen til Hooked.

  Når en er ute på matauk bryr folk normalt sett seg ikke så mye om hvordan fisken krokes, men for sportsfiskere er det bare kroking i kjeften som gjelder. Hele poenget er nemlig å lure fisken til å ta agnet ditt, ikke tilfeldigvis rykke en krok inn i fiskekroppen i det den svømmer forbi. Når en fisker etter skater er kroking utenfor kjeften et spesielt stort problem, da skatene ofte liker å ligge oppå agnet en stund før de spiser det, og i tillegg har en veldig stor overflate kroken kan sette seg fast i ved for tidlig tilslag.

  – Feilkroking av hvitskate vet jeg alt om. I forfjor fikk jeg en skate på over elleve kilo som satt feil, og tankene gikk tilbake til denne da jeg kjørte fisken søndag. Heldigvis satt denne riktig, for det har vært et mål for meg å få hvitskate på over ti kilo i mange år, sier han til Hooked.

  For ordens skyld er hvitskaten en fisk bare en håndfull nordmenn har fått på stang. De aller fleste hvitskatene som tas på stang her til lands stammer fra den store og dype Langesundbukta, men det er også tatt et knippe i Nedstrandsfjorden i Rogaland samt et eksemplar utenfor Stord i Hordaland. Linefiskere får arten nokså hyppig flere steder i landet, men stangfangster er altså svært uvanlig.

  Les også: Ekspertene er enige om at dette er en snabeluer

  Abrahamsen er kanskje den i Norge med flest hvitskater på samvittigheten, men å bikke tikilosgrensen satt altså langt inne. Teamkamerat Roger Nilsen i Trutta Raymarine har derimot fått et par fisker over den magiske grensen, og det har han selvsagt passet på å fortelle Abrahamsen mange ganger. Nå får kanskje pipen en annen lyd.

  Alle hvitskatene karene får blir for øvrig satt fint tilbake etter veiing og fotografering. Skatene mangler nemlig svømmeblære, og tåler fint trykkforskjellen mellom bunnen og overflaten. Dette gjelder også alle skatene som blir tatt når Abrahamsen har med seg kunder på turfiskebåten Jera II, som han også tar skipperoppdrag for.

  Søndag var han derimot på sjøen i egen båt, og det ble fisket på en ny plass, rundt en times gange i 20 knop utenfor havnen i Langesund. Med seg i båten hadde han kameraten Hans Marius Kaasa, som for øvrig fikk dagens største fisk.

  – Det er en spennende plass vi har funnet, men det er kanskje litt for mye brosme her. Heldigvis er de store. Hans Marius fikk en på tolv kilo og jeg en på elleve. Jeg skjønte derimot at det var noe annet enn brosme på gang da det nappet forsiktig, så fisken fikk god tid på seg. Da den hadde tatt med seg agnet 20 meter satte jeg tilslaget, og da ble mistanken om skate bekreftet, forteller han.

  Den nye fiskeplassen har Abrahamsen så langt bare testet to ganger, men han mener potensialet for stor hvitskate er enormt. Fisken på 10,3 kilo er kanskje et tegn på at han har rett.

  – Vi fisker i en slakk skråning på 440 meters dyp. Slike forhold liker hvitskatene godt. Den største skaten der nede er garantert ikke tatt ennå, og jeg tror ikke det er lenge til norgesrekorden ryker, sier han til Hooked.

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles