More

  Sjekk Vilhelm sin rekordstore spisskate

  Spisskaten som fant agnet til Namsos-mannen Vilhelm Skilhagen under en fisketur i Fosnes-området i Nord-Trøndelag mandag formiddag var hele 143 centimeter lang og fantastiske 16,2 kilo tung. Det er ny norgesrekord.

  Av: Endre Hopland

  – Jeg kjente raskt at det var en bra fisk, men at den skulle være så stor som det den faktisk var hadde jeg ikke trodd. Nesten halvannen meter lang og en meter brei, det er en stor spisskate. I tillegg hadde den veldig bra kondisjon. En virkelig flott fisk, sier Vilhelm Skilhagen til Hooked.

  Skilhagen, som er sjøfiskeansvarlig for Utmarkscompagniet, vet litt av hvert om det å få store fisker på kroken. På en lang liste av troféfisker finner vi canadarøye på 10,2 kilo (norgesrekord), piggskate på 10,75 kilo (norgesrekord), skjellbrosme på 3,12 kilo (norgesrekord), steinbit på over 15 kilo, svære kveiter på duppmeite og ikke minst den tredje største fisken som noen gang er tatt på stang i verden, en håkjerring på nesten 1,1 tonn. Nå kan han altså notere seg for nok en drømmefisk, og norgesrekord på sin andre skateart.

  Den flate kjempen var den første fisken som hugg denne mandagen, men fiskefølget på tre var på sjøen både lørdag og søndag, også. Lørdagen satset Skilhagen, Roger Nilsen og Tage Aarstad etter den mystiske og potensielt digre svartskaten langt til havs, i en av Utmarkscompagniet sine 22 fot store aluminiumsbåter. På over 500 meters dyp var det derimot håkjerringene som regjerte. De svære kaldtvannshaiene klipper stort sett alt av fortommer som ikke er laget av wire, og i løpet av fire fisketimer hadde Skilhagen mistet fire kroker fra mono-snøret sitt.

  Trutta Raymarine-medlem Nilsen hadde på sin side utstyret i orden, og landet da også dagens skikkelige godfisk. Etter en tung sveiveøkt steg nemlig en håkjerring med en tabellestimert vekt på 203 kilo til overflaten. Etter at fisken var sikret ved båtripen, målt og fotografert, fikk den svømme tilbake til dypet, igjen. Dette tåler håkjerringene godt, da de ikke har svømmeblære og dermed ikke blir påvirket av trykkforskjellen i vannlagene.

  spisskate-og-hakjerring-2
  Roger Nilsen med god bøy i kraftig utstyr. (Foto: Vilhelm Skilhagen)
  spisskate-og-hakjerring-5
  Hai på 203 kilo i Norge er ikke for alle og enhver. (Foto: Vilhelm Skilhagen)

  Fiskedag nummer to blåste mer eller mindre vekk for karene, men mandagen ble altså minneverdig. Med en spisskate på 16,2 kilo etter under en times fiske, begynte økten utvilsomt bra. De neste timene skulle ikke bli så veldig mye dårligere. Like etter at 16-kilosen hadde fått svømme tilbake igjen, landet nemlig Skilhagen en ny spisskate på 8,9 kilo. Aarstad dro på sin side skate nummer tre en liten stund senere, en flott fisk på 11,2 kilo, før Skilhagen avsluttet ballet med dagens fjerde spisskate, denne gangen en fisk på 7,5 kilo. Samtlige fisker ble satt uskad tilbake igjen.

  spisskate-og-hakjerring-3
  Vilhelm Skilhagen med den nye norgesrekorden på spisskate. (Foto: Roger Nilsen)
  spisskate-og-hakjerring-4
  Tage Aarstad med spisskate på 11,2 kilo. (Foto: Vilhelm Skilhagen)

  – Med unntak av en lange på 14,5 kilo litt før vi gav oss, skjedde det ikke noe mer, men fire spisskater på en dag kan vi selvsagt ikke klage på. Når det er sagt har denne plassen levert helt utrolig bra. I løpet av tre relativt korte turer har vi fått tolv spisskater. Åtte av disse har vært over ti kilo, sier Skilhagen til Hooked.

  Storfiskeren fra Namsos er ikke i tvil om at det finnes enda større spisskater i området, men 16,2 kilo er i alle fall foreløpig det største, registrerte eksemplaret som noen gang er tatt på stang i Norge. Derfor sendes det nå rekordkrav til Villmarkslivs norgesrekordjury, og Holger Rudolf sin seks år gamle rekord på 15,47 kilo står etter alle solemerker for fall.

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles