More

  Store fiskeopplevelser blant bjørn, hai og krokodiller

  Ronnie Poulsen har hatt fire fisketurer til Alaska og tre til Belize, alle via turoperatøren XXL Adventure. Dette har gitt minner for livet, inkludert nærkontakt med grizzlybjørn.

  Av: Endre Hopland

  – Jeg trodde først at det tordnet, for det buldret virkelig i bakken. Da jeg snudde meg stod det en svær grizzlybjørn rett foran meg, allerede et par meter ute i elven der jeg nettopp hadde satt tilbake en laks. Der og da hadde jeg to alternativer, flukt eller forsvar, men beina mine var fullstendig borte under meg. I ren refleks løftet jeg fluestangen til slag, men det hadde selvsagt ikke vært til noen hjelp. Det var en binne med to unger, og heldigvis var hun en god mamma. I stedet for å angripe, jagde hun ungene sine inn i krattet og fulgte selv etter. Den opplevelsen kommer til å sitte i resten av livet, sier Ronnie Poulsen til Hooked.

  48-åringen er opprinnelig dansk, men er gift med en bergenser, bosatt i Lysaker og snakker flytende østlandsdialekt. Fiskingen har vært den store lidenskapen i alle år, men han legger ikke skjul på at det hele fikk seg en skikkelig oppsving etter de første turene til Alaska og Belize.

  – Begge stedene er helt fantastiske på hver sin måte. Det er ikke tilfeldig at vi reiser tilbake igjen og igjen. Fisket er veldig bra, tidvis nesten for bra, men det er først og fremst naturen og hele opplevelsen som lokker, forteller han.

  I Alaska er bjørnene en naturlig del av nabolaget, og Poulsen og kameratene hans har hatt svartbjørn i leiren flere ganger. Grizzlyene har heldigvis ikke vært like nærgående på turene karene har vært på, men den samme grizzlyen som tok Poulsen nærmere i øyesyn på første tur, ble til slutt for lite redd for mennesker.

  – Campeieren måtte skyte den året etter at jeg fikk mitt livs naturopplevelse. Da hadde den begynt å henge veldig nært campen, og det var ikke trygt lenger. Jeg har skinnet liggende på gulvet på soverommet hjemme, sier han til Hooked.

  xxl-adventure-ronnie-poulsen-7
  NÆRKONTAKT: Denne grizzlyen gav Ronnie Poulsen sitt livs naturopplevelse. Et år senere ble bjørnen for nærgående, og endte sine dager. Nå pryder den et soveromsgulv i Lysaker. På bildet ser vi også Poulsen sitt fadderbarn, Johannes Røsby. (Foto:Privat)

  I Alaska har Poulsen og turkameratene hans landet det aller meste som finnes av fiskeslag, med unntak av den karakteristiske sockeye-laksen, som ikke spiser når den står i elven. Fangstene inkluderer flere kongelaks, men dette har aldri vært meningen.

  – Kongelakssesongen varer bare i 14 dager, og krever en egen lisens. Utenom sesongen er det totalforbud mot fiske etter arten. Alaska State Troopers er faktisk jevnlig ute og sjekker om du fisker med kraftigere utstyr enn #8-stenger, og vi har blitt kontrollert. Vi får likevel noen kongelaks som bifangst, men da handler det om å få de ut igjen i elven så fort som mulig, sier Poulsen til Hooked.

  Selv har han stått igjen med knekt stang etter å ha kroket et skikkelig beist av en kongelaks, en fisk som ifølge guiden på stedet garantert var over 30 kilo.

  – Det var en ganske syk opplevelse, men det er altså ikke kongelaksen vi fisker etter. Det er overflod av annen laks, med et godt snitt, og en kan virkelig få enorme mengder. Guidene er også utrolig flinke, og den forvaltningen de bedriver er helt fantastisk, forteller han.

  Turene til Belize har mange av de samme ingrediensene som Alaska, men her er det altså saltvann og tropisk klima som er hovedingrediensene.

  – Vi har fått veldig mye fisk på turene våre, men jeg har til gode å holde en tarpon i armene. Vi har hatt på 18 stykker, og vi har tatt i leaderen på noen av dem,så etter beliziske regler teller fisken som fanget. Men jeg har lyst på et skikkelig bilde med en, også. En gang var jeg seks minutter unna grand slam, med en tarpon i enden av snøret. Denne hoppet over båten, og borte var den. Det var helt surrealistisk, og viser litt av hvor sprøtt dette fisket er, gliser han.

  xxl-adventure-ronnie-poulsen-15
  TROPEDRØMMEN: Ronnie Poulsen trives best på fisketur, enten i Alaska eller som her, i Belize. (Foto: Privat)

  Bonefish og permit har det ellers blitt mange av, men på samme måte som i Alaska er det de store naturopplevelsene som virkelig sitter igjen i hjernebarken.

  – Jeg har stått på flatsene og kastet, og så har det dukket opp haifinner ved siden av meg. Vi har også støtt på både manatees og saltvannskrokodiller, for ikke å snakke om det rike fuglelivet. Det som fascinerer aller mest er likevel forvaltningen, på samme måte som i Alaska. Selv i dette fattige landet her, klarer de å forvalte naturressursene sine på en utrolig god og fornuftig måte. Her har de skjønt at levende fisk er mye mer verdt enn død fisk. At vi ikke er i nærheten av å klare det samme hjemme i rike Norge er rett og slett flaut, sier Poulsen til Hooked.

  Flemming Wilberg, daglig leder i XXL Adventure, er mannen Poulsen og co. har forholdt seg til i forbindelse med turene sine, og lovordene om turoperatøren sitter løst.

  – Det er ikke en ting Flemming ikke kan svare på, og vi har hatt noen helt fantastiske turer med XXL Adventure. Anbefales på det varmeste, sier Poulsen.

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles