More

  Sender fra det svensk/danske størjeprosjektet dukket opp i Biscayabukta

  Den første senderen fra høstens størjeprosjekt i nordiske farvann har nå løsnet og steget til overflaten. I Biscayabukta.

  Av: Endre Hopland

  I løpet av september landet som kjent svenske og danske sportsfiskere til sammen 18 makrellstørjer på mellom 130 og 350 kilo i Kattegat og Skagerrak gjennom det svensk/danske størjeprosjektet. Rundt 100 fiskere fra de to landene var i aksjon med kraftige stenger og sneller, og målsetningen var å fange, merke og sette tilbake så mange makrellstørjer som mulig. Etter over 50 års fravær fra nordiske farvann, ønsker nemlig forskerne nå å innhente så mye informasjon om bestand og vandringsmønster som mulig.

  Les også: Hva kreves egentlig av utstyr og kunnskap for å fiske diger størje?

  – Projektet var ekstremt vellykket, og de merkede fiskene kommer til å bidra med informasjon om vandringsmønster og genetikk som vil være fundamentalt i det fremtidige forvaltningsarbeidet. Bestanden har vokst mye de siste årene, og sjansene for at vi skal kunne se størje i skandinaviske farvann også i tiden fremover er gode, kunne forsker Andreas Sundelöf ved Institutionen för akvatiska resurser (SLU Aqua) fortelle til svenske Sportsfiskarna etter at årets fiske var gjennomført.

  De massive fiskene som ble fanget ble blant annet utstyrt med satelittsendere som størjene skal klare å kvitte seg med etter en viss tid. Nå har altså den første av disse senderne steget til overflaten, og fisken som hadde den festet til kroppen har utvilsomt lagt bak seg noen sjømil siden merkingen.

  Les også: Her dras den historiske stangfangsten om bord for merking

  Senderen gjorde seg nemlig til kjenne i Biscayabukta mellom Spania og Frankrike i slutten av november. Før den endte opp her hadde den vært med en makrellstørje på nesten to og en halv meter på svømmetur helt fra Skagerrak, der fisken ble fanget, tagget og satt fri igjen 18. september i år.

  Kim Aarestrup fra DTU Aqua er mer enn begeistret for utviklingen i merkingsprosjektet.

  – Dette er en fantastisk nyhet som helt klart viser at disse senderne virker, og at størjene har klart merkningen fint. Selv om det egentlig var meningen at senderen skulle løsne fra fiskene om rundt tre måneder, må vi bare betrakte dette her som en tidlig julegave til alle som er nysgerrige på den ferden og utbredelsen til den atlantiske størjen, sier han ifølge danske Sportsfiskeren.

  Les også: Her eksploderer havet utenfor Øygarden i jagende makrellstørje

  Forskerne har foreløpig ikke analysert dataene som senderen har gitt fra seg, men håpet er at den skal gi et klart inntrykk av fiskens vei ned til Biscayabukta. Ifølge Aarestrup er det knyttet særlig spenning til om ruten har gått nord for Skotland eller den korteste veien gjennom Den Engelske Kanal.

  Endre Hoplandhttp://fiskogrask.blogspot.com
  Hooked-redaktør, sportsfisker, skribent og fotograf fra det regntunge, men glade Vestland. Trives best ved eller på sjøen, men er ikke veldig kresen så lenge det handler om fisk og fiske.

  Latest articles

  Her er årets deltagere i Jaktlaget!

  Snart starter innspillingen for årets oppfølger til Jaktlaget. Seks deltagere skal stifte ett nytt Jaktlag og vi får bli med på deres...

  Vi lager pølser og kjøttdeig – Bernt gjør ting han ikke kan Ep20

  Nysgjerrig på å lage pølser eller lage kjøttdeig? Det var jeg og - så ringte jeg Jesper som blei med å lagde...

  5 TIPS til hagleskytinga – Bernt gjør ting han ikke kan EP19

  Her er 5 tips til hagleskytinga før jakta starter. Jeg tok turen opp til Løvenskioldbanen for å...

  Predatorfiske i Østersjøen med Raymarine Element

  Tidligere i sommer ble jeg invitert til Finland av Raymarine for å sjekke ut nye Raymarine Element. Da jeg aldri har...

  Related articles