More

  Den første rapporten om pukkellaksyngel fra årets invasjon kommer fra Jølstra

  I sommer inntok store mengder pukkellaks elver og bekker langs hele norskekysten. Nå har eggene til den svartelistede arten klekket.

  Av: Endre Hopland

  Pukkellaksen hører naturlig hjemme i nordlige deler av Stillehavet, men på 60-tallet begynte arten å spre seg til de nordligste av de norske elvene etter utsettinger på Kolahalvøya i Russland et tiår tidligere. Etter dette har arten blitt relativt utbredt i Finnmark, nær grensen til Russland, og det er også registrert vellykket gyting i enkelte elver her. I sommer dukket derimot den svartelistede arten opp i hele Norge.  Les også: De siste ti dagene er det tatt over 200 pukkellaks langs hele norskekysten

  Fiskene som invaderte kysten vår for noen måneder siden var fulle av rogn og melke, og at den uønskede arten skulle få til vellykkede gytinger var mer eller mindre uunngåelig. Nå er det altså klart at stillehavslaksen har lykkes med å føre genene sine videre langt utenfor sitt vanlige habitat.

  – Nylig fikk vi inn den første rapporten om en potensielt nyklekt pukkellaksyngel. Fisken ble fanget i Jølstra, og siden videresendt til Veterinærinstituttet der den nå blir inkludert i samlingen til NINA, som Veterinærinstituttet har bidratt til i hele sommer. Artsidentifiseringen er bekreftet av flere biologer i det norske forskningsmiljøet, samt en amerikansk ekspert på stillehavslaks, sier forsker ved Veterinærinstituttets seksjon for miljø- og smittetiltak i Trondheim, Bjørn Florø-Larsen ifølge instituttets egne nettsider.

  PUKKELLAKSYNGEL: Denne vesle tassen er faktisk en pukkellaks, fanget i Jølstra. (Foto: Jan-Ove Brede)

  I motsetning til yngelen fra vår vanlige atlanterhavslaks, tilbringer ikke pukkellaksyngelen sin første levetid i elven. Derimot vandrer den rett ut i sjøen og begynner oppfeitingen til sin store mening her i livet, nemlig å føre genene sine videre. Livsløpet til pukkellaksen strekker seg bare over et par år, og fiskene dør etter gyting.

  Les også: Alle disse langdistansesvømmerne tok turen til Norge i sommer

  Det er nevnte NINA (Norsk institutt for naturforskning) som registrerer utbredelsen av pukkellaks i Norge, og ikke overraskende har årets innmeldingstall vært rekordhøye. I 2017 er det rapportert om fangster i godt over 100 norske elver, fra innerst i Oslofjorden til lengst nord i Finnmark.

  – Veterinærinstituttet har fortløpende sortert ut skjellprøver på pukkellaks vi har fått i ulike skjellprosjekter, både fra sportsfiske, overvåkningsfiske og stamfiske, til NINA sin samling. Vi har i tillegg hentet inn en del hele individer vi har fått beskjed om rundt omkring i Trøndelag og Nordland, sier Florø-Larsen.

  Hvorfor vi ser en slik økning i tallet på pukkellaks i år vet forskerne foreløpig ikke så mye om, men det kan være så enkelt at det har vært spesielt gode forhold for pukkellaks i sjøen det siste året, og at overlevelsen dermed har vært veldig høy.

  Les også: Opptur for elvefisket etter laks, men 800 sjølaksefiskere forsyner seg grovt

  Med tanke på at pukkellaksen tydeligvis også har hatt vellykkede gytinger her til lands i år, er det all mulig grunn til å tro at det blir mye av den svartelistede arten i norske elver også om et par år, når yngelen vender tilbake til sine fødeelver med rogn og melke i buken.

  Ta ellers en kikk på denne saken fra Norske Lakseelver, der mye av problematikken knyttet til pukkellaksen blir belyst.

  Endre Hoplandhttp://fiskogrask.blogspot.com
  Hooked-redaktør, sportsfisker, skribent og fotograf fra det regntunge, men glade Vestland. Trives best ved eller på sjøen, men er ikke veldig kresen så lenge det handler om fisk og fiske.

  Latest articles

  Her er årets deltagere i Jaktlaget!

  Snart starter innspillingen for årets oppfølger til Jaktlaget. Seks deltagere skal stifte ett nytt Jaktlag og vi får bli med på deres...

  Vi lager pølser og kjøttdeig – Bernt gjør ting han ikke kan Ep20

  Nysgjerrig på å lage pølser eller lage kjøttdeig? Det var jeg og - så ringte jeg Jesper som blei med å lagde...

  5 TIPS til hagleskytinga – Bernt gjør ting han ikke kan EP19

  Her er 5 tips til hagleskytinga før jakta starter. Jeg tok turen opp til Løvenskioldbanen for å...

  Predatorfiske i Østersjøen med Raymarine Element

  Tidligere i sommer ble jeg invitert til Finland av Raymarine for å sjekke ut nye Raymarine Element. Da jeg aldri har...

  Related articles