More

    Alle disse langdistansesvømmerne tok turen til Norge i sommer

    Fisken vet ikke hva landegrenser er, og med varmt sommervann og kraftige havstrømmer er det mye rart som ender opp i Norge hver eneste sommer.

    Av: Endre Hopland

    I juni oppfordret vi folk til å gi oss et hint dersom det skulle dukke opp spesielle fangster i løpet av sommeren. Dette er det også mange som har gjort. Hva som defineres som spesielt er ofte opp til den enekelte eller hvor i landet en befinner seg, men at det i løpet av sommeren har blitt tatt en del gjester langs norskekysten som normalt sett ikke hører hjemme her er det ingen tvil om. Noen av disse er også virkelig spesielle.

    De første ukene etter oppfordringen vår var det rolig, men da fellesferien begynte i juli, og folk fikk tid til å fiske, lot ikke rapportene vente på seg. Og da den første meldingen om St. Petersfisk tikket inn, var ikke resten langt unna. Kenneth Helgesen fikk arten på sluk i Bergen i begynnelsen av juli, og bare noen dager senere landet Bjørn Johnny Eide og Annette Fosse to eksemplarer av samme art utenfor Askvoll i nabofylket i nord.

    Etter at vi skrev om sydhavsfiskene, som etter hvert har blitt nokså vanlige gjester her til lands i den varmeste årstiden, rant det inn med meldinger om St. Petersfiskfangster, primært fra Vestlandet. Disse fiskene hadde utelukkende gått i folk sine garn, og størrelsen varierte fra håndflate til grillrist. Til sammen fikk vi melding om mer enn 20 fangede eksemplarer bare i juli, noe som må kunne kalles brukbart. Spesielt med tanke på at de fleste som fikk arten i år antagelig ikke tok seg bryet med å sende oss en mail.

    I løpet av juli måned kom det også en god del meldinger om fisker som var ukjente for de som fikk dem, men som egentlig ikke er så uvanlige. Småflekket rødhai, knurr, fjesing, taggmakrell, horngjel og rødknurr var gjengangere i disse mailene.

    Innimellom de vanlige knurrene dukket det likevel opp en knurrart det ikke akkurat går tretten av på dusinet her til lands. I garnet til Hans-Petter Galtung i Nordfjord stod det nemlig en taggknurr, en art som er utbredt i Middelhavet men som ikke hører hjemme i Norge i det hele tatt.

    – Dette er både veldig spesielt og litt morsomt. Så vidt jeg vet er det nemlig bare tatt en taggknurr på vår side av Norskerenna tidligere, og den stammer faktisk fra Nordfjord den også, kunne havforsker og fiskeekspert, Otte Bjelland, fortelle etter denne fangsten.

    Galtung fikk for øvrig St. Petersfisk på samme sted, og fortalte til Hooked at etter over 50 år med fiske i fjorden var dette det aller første eksemplaret han hadde fått og hørt om.

    En annen art som har dukket opp ved flere anledninger i sommer, fra lengst sør til lengst nord på Vestlandet, er mulle. Dette er også en varmekjær art som trives best lenger sør i verden enn Norge, men innimellom dukker det opp noen fangster. I år har det blitt tatt flere relativt store eksemplarer i Møre og Romsdal, men alle rapportene har vært garnfangster. Den ene stangfangsten vi har fått melding om stammer fra Oslofjorden. Dette var en liten tass som ble tatt under vadefiske med vindu.

    Fra midten av juli var det en annen art som formelig inntok norskekysten, nemlig pukkellaksen. Dette er en vandrende stillehavslaks som nærmest har vært som norsk å regne i flere tiår. Arten er nemlig relativt vanlig i noen få elver i Finnmark, etter russiske utsettinger på Kola for 50-60 år siden.

    At den invaderer hele kyststripen vår er derimot ikke vanlig, men i sommer har den svartelistede laksen altså blitt tatt hele veien fra indre deler av Oslofjorden til lengst nord i Finnmark. Vi har fått massevis av meldinger om pukkellaksfangster, men om det massive inntoget av arten fører til store mengder svartelistet fisk i elvene lenger sør i landet de kommende årene, er det foreløpig ingen som vet. At arten har gytt mange steder er likevel hevet over all tvil.

    Midt i fellesferien dukket det også opp en fangst av det meget spesielle slaget utenfor Halden. Roy Erik Lindberg fisket etter makrell, men endte opp med å kroke og lande en auxid. Dette er det første eksemplaret av makrellfisken som noen gang er tatt på stang i Norge, og ett av bare ytterst få registrerte eksemplarer innenfor våre landegrenser noen gang.

    Auxiden til Lindberg ble lenge stående som den mest spesielle stangfangsten i Norge i sommer, men det var før Ryszard Stanislaw Jania dro opp en grå avtrekkerfisk fra en brygge i Holmestrand i september. Avtrekkerfisken har bare blitt fanget i Norge noen få ganger tidligere, og Jania sitt eksemplar er den aller første stangfangsten.

    I september dukket det for øvrig også opp noen meldinger om relativt store eksemplarar av stripet pelamide fra Vestlandet. Fremdeles er det mye makrellyngel i området, så det er sannsynlig at fiskene kan være på våre trakter fremdeles. Det gjelder altså å komme seg ut med stengene.

    For Otte Bjelland og kollegaene hans på Havforskningsinstituttet er alle rapporter om spesielle og sjeldne fangster veldig spennende. Han håper folk fortsetter å melde fra dersom det dukker opp noe moro når de er på fisketur.

    – Vi setter veldig stor pris på den kunnskapen vi får om fiskefaunaen vår gjennom observasjoner fra publikum. Med kamera på alle telefoner, internett og sosiale medier, har observasjonene vi får høre om økt enormt, og det hjelper oss veldig i vårt arbeid, sier Bjelland til Hooked.

    Med det i bakhodet gjentar vi oppfordringen vår: Dersom du har fått en fangst utenom det vanlige, må du ikke nøle med å gi oss et hint om saken på e-post: endre@hooked.no.

    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles