More

  Ryszard med sensasjonell stangfangst fra Holmestrand

  Ryszard Stanislaw Jania var sikker på at han hadde kroket en stor makrell, men fisken han løftet opp på land var langt mer spesiell enn som så.

  Av: Endre Hopland

  – Vi fisket etter makrell, og jeg var bombesikker på at det var en stor en som hadde tatt agnet mitt. Fisken var veldig sterk, men da vi så den nede i sjøen skjønte vi at det ikke var makrell. Vi trodde først det måtte være en flyndre, men oppe på bryggen skjønte vi at det var noe annet. Akkurat hva hadde vi likevel ingen anelse om, sier Ryszard Stanislaw Jania til Hooked.

  54-åringen er opprinnelig fra Szczecin i Polen, men bor i Sem i Tønsberg kommune i Vestfold. Hobbyen er fisking, og denne dagen gikk turen til en brygge i Holmestrand sammen med kona Agnieszka og sønnene Waldemar og Kacper. Her ble det fisket med reke som agn på ti meters dyp, rundt 20 meter over bunn.

  Les også: Fangsten til Hans-Petter er en taggknurr, og den er ekstremt sjelden

  Fisken som fant agnet hans her var utvilsomt et godt stykke hjemmefra. Det var nemlig en grå avtrekkerfisk, en art som absolutt ikke hører hjemme i Norge. Faktisk er den så sjelden at den ikke er registrert i Villmarksliv sitt offisielle norgesrekordregister, og etter absolutt alle solemerker er den aldri tidligere tatt på stang i Norge. Helt ukjent for de norske havforskerne er den likevel ikke.

  – Vi har fått melding om noen garnfangede eksemplarer fra forskjellige steder i Norge tidligere, men det er en del år siden sist. Den gangen ble det fanget flere samme året, mener jeg, sier fiskeorakel og havforsker Otte Bjelland ved Havforskningsinstituttet i Bergen til Hooked.

  Han er enig i vurderingen om at dette må være en grå avtrekkerfisk (Balistes capriscus), en art som i utgangspunktet har utbredelsesområdet sitt fra Nova Scotia til Argentina vest i Atlanteren, i Middelhavet og på vestkysten av Afrika, men som også påtreffes øst i Atlanterhavet.

  Les også: Unik fangst fra sjøisen

  Ett og annet eksemplar finner likevel veien til Norge når sjøen er på sitt varmeste. Noen innbitte fiskenerder der ute husker kanskje at det svømte to grå avtrekkerfisker på Akvariet i Bergen for en god del år siden. Begge disse ble fanget i Hardangerfjorden, men altså ikke på stang. Denne bragden er Ryszard Stanislaw Jania førstemann om.

  – Jeg skjønte jo raskt at dette var en spesiell fisk, for jeg er ganske flink med fiskearter, og her var jeg helt blank. Jeg fikk faktisk ikke sove om natten fordi jeg lå og lurte på hva dette kunne være for noe. Dagen etter var jeg først innom alle vennene mine som fisker, men ingen visste hvilken fisk det var. Da reiste jeg opp til Skitt Fiske i Sandefjord, og her fikk jeg svar, sier han til Hooked.

  UNIK FANGST: Ryszard Stanislaw Jania skjønte fint lite da denne fisken tok agnet hans. (Foto: Privat)

  FØRSTE PÅ STANG I NORGE: Aldri tidligere har arten grå avtrekkerfisk blitt tatt på stang i Norge. (Foto: Privat)

  På Skitt Fiske jobber nemlig Peder Vangen. Han postet bildet av avtrekkerfisken i Facebook-gruppen Norske artsfiskere, og da tok det ikke mange sekundene før den merkelige fangsten var identifisert.

  – Jeg er veldig overrasket over at jeg er den første som har fått denne arten på stang i Norge. I begynnelsen var jeg bare glad for å ha fått fisk, men nå når jeg vet hvor uvanlig denne fangsten er, føler jeg meg ganske stolt, sier 54-åringen til Hooked.

  Les også: Sebastian (19) med unik stangfangst

  Avtrekkerfisken var 40 centimeter lang og veide 1,16 kilo. Fisken hadde slukt agnet fullstendig, og det endte med at fiskeren måtte kappe snøret for å kunne fiske videre. Avtrekkerfisken har nemlig kraftige kjever og store tenner beregnet på å knuse både skjell og korall, og oppe på land bet den seg fast i alt som kom i nærheten av tanngarden.

  KILOSFISK: Avtrekkerfisken til Ryszard Stanislaw Jania var 40 centimeter lang og veide 1,16 kilo. (Foto: Privat)

  Den unike stangfangsten ligger nå i fryseboksen til familien Jania i påvente av gode avtrekkerfiskoppskrifter, og fiskeren selv har planer om å gjøre krav på norgesrekorden på arten.

  Les også: Denne fangsten er oppsiktsvekkende

  Har du fått en fangst utenom det vanlige i det siste? Ikke nøl med å gi oss et hint om saken på e-post: endre@hooked.no.

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles