More

  Unik fangst fra sjøisen

  Fisken Kim-Eirik Johansen (30) fra Tromsø dro opp på sjøisen på Ramfjorden søndag formiddag er en makeløs fangst. Aldri tidligere har en vanlig ålebrosme blitt tatt på stang i Norge.

  Av: Endre Hopland

  Til tross for at navnet tilsier noe helt annet, er ikke vanlig ålebrosme en spesielt vanlig fisk å få i Norge. I alle fall ikke på sportsfiskeutstyr. Den vesle fisken trives best på dypt vann, og gjerne langt til havs, men den kan også dukke opp inne i fjordene våre.

  Les også: Unik fangst fra Bergen

  Veien fra å fysisk finnes til å kunne lokkes til å ta en egnet krok er likevel veldig lang, og fangster av vanlig ålebrosme finnes ikke registrert i hverken Villmarkslivs offisielle norgesrekordlister eller i arkivene til NM i sportsfiske. Søndag 25. januar ble derfor en historisk dag i sportsfiske-Norge.

  Første i Norge

  Tromsøværingen Kim-Eirik Johansen brukte altså denne søndagen på den islagte Ramsfjorden, sammen med fire kamerater fra Tromsø Havfiskeklubb. Det be fisket med både store og små agn, etter hyse, torsk, gapeflyndre, kloskate og smørflyndre.

  De tre sistnevnte er yndede mål for artsfiskerne i Norge, og i tillegg til litt matfisk var det nettopp de litt spesielle artene kameratgjengen var på jakt etter. At det skulle bli så spesielt som det faktisk ble, hadde de likevel ikke sett for seg.

  Les også: Nok en unik fangst fra Bergen

  – Det er litt vanskelig å si noe fornuftig om en slik fangst. #Denfølelsen er vel kanskje dekkende, sier Kim-Eirik Johansen til Hooked, etter å ha halt opp den første vanlige ålebrosmen i Norge noen gang.

  Trodde det var en sjøstjerne

  Karene fisken fra 15-20 centimeter tykk sjøis da Johansen kjente at det var litt ekstra tyngde på smørflyndretakkelet han fisket på 93 meters dyp.

  – Det var ikke antydning til kamp i fisken, og jeg trodde det var en sjøstjerne helt til den lå på isen. Først da skjønte jeg at dette var noe spesielt, sier Johansen, som er aktivt medlem i Team Sluk.

  Ålebrosme 5
  (Foto: Team Sluk)

  Johansen har god greie på hva som finnes i sjøen, og han tenkte ålebrosme straks han så hodet på fisken. Likevel trodde han ikke det skulle være mulig å få en slik fisk så tett i land.

  Les også: De første av sitt slag i Norge

  – Vi diskuterte litt om det kunne være et langhalet langebarn, da dette er en art som er observert i fjorden tidligere, men vi trodde mest på ålebrosme, forteller han.

  Art nummer 75 

  Biolog Arve Lynghammar var på sin side ikke i tvil, og fisken ble identifisert som en vanlig ålebrosme bare noen minutter etter at bilde var postet på Facebook. Dermed ble det jubel i Tromsø.

  Ålebrosme 4
  (Foto: Team Sluk)

  Fisken er nemlig ikke bare den første av sitt slag som er tatt på stang i Norge, men også Johansen sin art nummer 75 i Norge. Det er slett ikke verst for en nordlending. Nord-Norge har riktig nok mye storfisk, men artsmangfoldet er et stykke unna Sør-Norge.

  – Jeg fisker mest etter store eksemplarer av de artene vi har her oppe, men også etter nye arter når sjansen byr seg, sier Johansen, som blant annet har flere kveiter over 100 kilo på samvittigheten.

  96 gram

  Ålebrosmen som ble fanget søndag, lot seg overliste av en liten sildebit, tredd på en krok i størrelse åtte. Fisken var 29,5 centimeter lang og veide 96 gram. Fisken tok altså på 93 meters dyp, og teknikken var statisk meite med innslag av dunking av blylodd i bunn hvert femte minutt.

  Ålebrosme 1
  (Foto: Team Sluk)

  – Takkelet var beregnet for smørflyndre, men denne så vi ikke noe til. Det ble ellers kloskate, torsk, hyse og gapeflyndre på turen, sier Johansen, som selv fikk seg en fin fight med en syvkilos torsk på den lette Skogseidstikka.

  Les også: En slik har du neppe sett før

  Nå skal ålebrosmen meldes inn til Villmarkslivs norgesrekordjury, og Johansen regner med at hans første norgesrekord noen gang skal bli godkjent uten nevneverdige problemer. Vi i Hooked gratulerer uansett med en fantastisk fangst!

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles