More

  De siste ti dagene er det tatt over 200 pukkellaks langs hele norskekysten

  Svartelistet pukkellaks har dukket opp i elver og elvemunninger langs hele norskekysten de siste ukene. Nå ønsker forskerne din hjelp til å registrere fangstene.

  Av: Endre Hopland

  Pukkellaks, eller Pink salmon som den kalles på engelsk, er en stillehavslaks som hører naturlig hjemme i nordlige deler av Stillehavet. På 60-tallet begynte arten å spre seg til de nordligste av de norske elvene etter utsettinger på Kolahalvøya i Russland. Etter dette har pukkellaksen blitt relativt utbredt i Finnmark, nær grensen til Russland, og det er også registrert vellykket gyting i enkelte elver. I sommer har den svartelistede arten derimot dukket opp langs hele kysten vår.  Eva B. Thorstad, lakseforsker i NINA, registrerer nå utbredelsen av pukkellaks i Norge. Hun vil gjerne høre fra deg dersom du får pukkellaks i sommer.

  Les også: Roy Erik fisket etter makrell – endte opp med sensasjonell fangst

  – Jeg har fått inn meldinger om mer enn 200 pukkellaks de siste ti dagene, fra 50 ulike elver, i tillegg til sjøfangster. Allerede nå er det tydelig at det er mange flere pukkellaks i år enn det har vært de senere årene, sier Thorstad.

  Meldingene kommer hovedsakelig fra Nord-Norge, Midt-Norge og Vestlandet til og med Rogaland. Det er foreløpig få meldinger fra Sørlandet og Østlandet, men flere pukkellaks er faktisk fanget i Glomma.

  – De fleste er 1-2 kilo, og det er en liten overvekt av hanner. Alle fiskene som er sjekket for kjønnsmodning har mye melke eller stor rogn, og er klare til å gyte i år. Det er derfor en fare for at de gyter i elvene våre, sier forskeren.

  Les også: Sjekk hra Bjørn Johnny og Annette fikk i løpet av bare noen få minutter

  Thorstad benytter anledningen til å rette en stor takk til alle som så langt har bidratt med registreringer av den uønskede fisken, og ønsker også nye meldinger om pukkellaks hjertelig velkommen.

  – Viktig informasjon å få med i registreringene er fangstdato, fangststed, fiskens lengde, fiskens vekt og gjerne også en skjellprøve og et bilde. Dersom fisken åpnes, vil vi også gjerne vite om det er en hunn- eller en hannfisk, og om de ser ut som de skal gyte i år. Fangstinformasjon kan sendes til [email protected], mens skjellprøver går til Eva Thorstad, Norsk institutt for naturforskning (NINA), Postboks 5685 Torgard, 7485 Trondheim, sier hun.

  Les også: Her er de nye artene tatt på stang i Norge (Hooked+)

  Hvorfor vi ser en slik økning i tallet på pukkellaks i år vet ikke forskerne så mye om, men det kan være så enkelt at det har vært spesielt gode forhold for pukkellaks i sjøen det siste året, og at overlevelsen dermed har vært veldig høy.

  Du kan lese mer om pukkellaks på NINA sine egne nettsider.

  Endre Hoplandhttp://fiskogrask.blogspot.com
  Hooked-redaktør, sportsfisker, skribent og fotograf fra det regntunge, men glade Vestland. Trives best ved eller på sjøen, men er ikke veldig kresen så lenge det handler om fisk og fiske.

  Latest articles

  Her er årets deltagere i Jaktlaget!

  Snart starter innspillingen for årets oppfølger til Jaktlaget. Seks deltagere skal stifte ett nytt Jaktlag og vi får bli med på deres...

  Vi lager pølser og kjøttdeig – Bernt gjør ting han ikke kan Ep20

  Nysgjerrig på å lage pølser eller lage kjøttdeig? Det var jeg og - så ringte jeg Jesper som blei med å lagde...

  5 TIPS til hagleskytinga – Bernt gjør ting han ikke kan EP19

  Her er 5 tips til hagleskytinga før jakta starter. Jeg tok turen opp til Løvenskioldbanen for å...

  Predatorfiske i Østersjøen med Raymarine Element

  Tidligere i sommer ble jeg invitert til Finland av Raymarine for å sjekke ut nye Raymarine Element. Da jeg aldri har...

  Related articles