More

    De siste ti dagene er det tatt over 200 pukkellaks langs hele norskekysten

    Svartelistet pukkellaks har dukket opp i elver og elvemunninger langs hele norskekysten de siste ukene. Nå ønsker forskerne din hjelp til å registrere fangstene.

    Av: Endre Hopland

    Pukkellaks, eller Pink salmon som den kalles på engelsk, er en stillehavslaks som hører naturlig hjemme i nordlige deler av Stillehavet. På 60-tallet begynte arten å spre seg til de nordligste av de norske elvene etter utsettinger på Kolahalvøya i Russland. Etter dette har pukkellaksen blitt relativt utbredt i Finnmark, nær grensen til Russland, og det er også registrert vellykket gyting i enkelte elver. I sommer har den svartelistede arten derimot dukket opp langs hele kysten vår.

    Eva B. Thorstad, lakseforsker i NINA, registrerer nå utbredelsen av pukkellaks i Norge. Hun vil gjerne høre fra deg dersom du får pukkellaks i sommer.

    Les også: Roy Erik fisket etter makrell – endte opp med sensasjonell fangst

    – Jeg har fått inn meldinger om mer enn 200 pukkellaks de siste ti dagene, fra 50 ulike elver, i tillegg til sjøfangster. Allerede nå er det tydelig at det er mange flere pukkellaks i år enn det har vært de senere årene, sier Thorstad.

    Meldingene kommer hovedsakelig fra Nord-Norge, Midt-Norge og Vestlandet til og med Rogaland. Det er foreløpig få meldinger fra Sørlandet og Østlandet, men flere pukkellaks er faktisk fanget i Glomma.

    – De fleste er 1-2 kilo, og det er en liten overvekt av hanner. Alle fiskene som er sjekket for kjønnsmodning har mye melke eller stor rogn, og er klare til å gyte i år. Det er derfor en fare for at de gyter i elvene våre, sier forskeren.

    Les også: Sjekk hra Bjørn Johnny og Annette fikk i løpet av bare noen få minutter

    Thorstad benytter anledningen til å rette en stor takk til alle som så langt har bidratt med registreringer av den uønskede fisken, og ønsker også nye meldinger om pukkellaks hjertelig velkommen.

    – Viktig informasjon å få med i registreringene er fangstdato, fangststed, fiskens lengde, fiskens vekt og gjerne også en skjellprøve og et bilde. Dersom fisken åpnes, vil vi også gjerne vite om det er en hunn- eller en hannfisk, og om de ser ut som de skal gyte i år. Fangstinformasjon kan sendes til laks@nina.no, mens skjellprøver går til Eva Thorstad, Norsk institutt for naturforskning (NINA), Postboks 5685 Torgard, 7485 Trondheim, sier hun.

    Les også: Her er de nye artene tatt på stang i Norge (Hooked+)

    Hvorfor vi ser en slik økning i tallet på pukkellaks i år vet ikke forskerne så mye om, men det kan være så enkelt at det har vært spesielt gode forhold for pukkellaks i sjøen det siste året, og at overlevelsen dermed har vært veldig høy.

    Du kan lese mer om pukkellaks på NINA sine egne nettsider.

    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles