More

  Her dras den historiske stangfangsten om bord for merking

  Denne stangfangsten sørget for at Jesper Petersen i Team Westin for alltid vil ha en plass i de danske sportsfiskehistoriebøkene.

  Av: Endre Hopland

  Som tidligere skrevet deltar våre svenske og danske naboer i år i et stort prosjekt der makrellstørje blir fisket med stang, merket og satt tilbake igjen. Fisket skjer langs landenes egne kyststriper, og prosjektet ble sparket i gang i helgen som var. Tidlig ble tre fisker fanget og merket på svensk side, mens det utenfor Danmark gikk litt tregere.

  Les også: Her eksploderer havet utenfor Øygarden i jagende makrellstørje

  Etter hvert løsnet det likevel litt her også, og det var Jesper Petersen, Thomas Petersen Eldor og Alexander Petersen i Team Westin som fikk æren av å kroke og lande den aller første, stangfangede makrellstørjen fra danske farvann i moderne tid. Førstnevnte var for øvrig mannen som fikk fighte den enorme fisken.

  Den historiske fangsten skjedde lørdag, samme dag som DTU Aqua, SLU Aqua, ICCAT og WWF dro i gang merkeprosjektet sitt, der 100 frivillige sportsfiskere er i aksjon for å fange lokal størje med stang.

  Målet med prosjektet er å samle inn så mye data som mulig fra makrellstørjene, som nå har inntatt skandinaviske farvann igjen mer enn 50 år etter at bestanden ble systematisk fisket i fillebiter med alt fra not til granater.

  – Fisken til Westin-karene ble kroket etter bare tre timers fiske, og Jesper fikk seg en knallhard kamp med den enorme størjen. Straks fangsten var sikret langs båtripen, ble den overlevert til forskerne fra DTU Aqua og ICCAT, som i sin tur tagget og satte fisken uskadd tilbake igjen, sier pressetalsmann i Westin Fishing, Elias Narvelo, til Hooked.

  TUNGE TAK: Jesper Petersen i kamp med den første makrellstørjen tatt på stang i danske farvann i manns minne. (Foto: Westin Fishing)
  SVÆRING: Størjen var 251 centimeter lang, med en estimert vekt på 285 kilo. (Foto: Westin Fishing)

  Makrellstørjen til Petersen var hele 251 centimeter lang, og vekten ble estimert til 285 kilo basert på lengde og rundmål. Fisken svømmer nå rundt i Skagerrak med en høyteknologisk satelittsender i spekket, og denne registrerer absolutt alt fisken foretar seg.

  Vi gratulerer våre naboland med innsatsen så langt, og ønsker lykke til videre med det fantastiske prosjektet de er en del av. Vi håper også inderlig at vi kan få være med på noe lignende i nær fremtid, slik at resten av verden ikke for alltid vil se på Norge som et land som gladelig slår ihjel absolutt alt som måtte finne på å svømme inn til kysten vår.

  Les også: I Sverige og Danmark blir det stangfiske etter- og merking av størje, i Norge skal det fiskes kommersielt og kakkes

  Team Westin sin egen film fra den historiske størjefangsten utenfor Danmark ser du for øvrig i playeren under. Den vil du ikke gå glipp av:

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles