More

  I morgen sparkes det norske størjemerkingsprosjektet i gang

  Fredag starter det historiske norske størjemerkingsprosjektet, og innen utgangen av september er målet at 20 størjer skal være utstyrt med elektronikk.

  Av: Endre Hopland

  – Det har blitt lange dager på jobb den siste tiden, for det er mye som skal i orden når en går i gang med et slikt prosjekt, og nå gleder vi oss veldig til å komme i gang med det praktiske fisket, sier prosjektleder Keno Ferter til Hooked i forkant av det første informasjonsmøtet med teamene som de neste seks ukene skal fiske etter makrellstørje med stang i havet utenfor Øygarden i Hordaland.

  Les også: 22 båter skal fiske 20 størjer med stang i forskningens tjeneste

  Om noen timer samles fiskere og forskere for å gjennomgå prosjektet og dets mål. Alle som skal delta i forskningsfisket etter den fredede makrellstørjen har på forhånd blitt vurdert og funnet kvalifisert av et utvalg fra Havforskningsinstituttet. Disse fiskerne vil få egne dispensasjonslisenser for fiske etter makrellstørje gjeldende til og med 30. september 2018.

  – Reglene i prosjektet er strenge, og det er det en grunn til. Størjefiske er ulovlig i Norge, også for vanlige sportsfiskere, og det er bare i dette prosjektet det åpnes opp for stangfiske. Vi har stilt strenge krav til både utstyr, båt og mannskap, og vi mener vi nå har Norges beste kunnskap om hvordan fange størje med stang samlet på ett sted, sier Ferter til Hooked.

  Det praktiske fisket starter altså fredag, og til sammen 15 team deltar i fisket i løpet av perioden. I utgangspunktet ble 22 team godkjent for fisket, men syv av disse har altså trekt seg. Primært er dette svenske team som også hadde søknad inne til det danske prosjektet, og som av logistikkmessige årsaker deltar her i stedet.

  – En del team ankommer nå og blir værende over helgen eller utover i uken, mens andre kommer til senere i prosjektet. I tillegg er det en del lokale team med hjemmebase i området som kommer til å delta så ofte de har mulighet, sier prosjektlederen til Hooked.

  Les også: Nå blir det størjemerking også i Norge – og fiskene skal tas med stang

  Det er svært værhardt i havet utenfor Øygarden, og Ferter legger ikke skjul på at prosjektet trenger samarbeid fra både værguder og fisk.

  – Under havfiske på Vestlandet vil en alltid risikere at det blir mye vær, men vi er optimistiske, og håper selvsagt på en lang godværsperiode. Uavhengig av dette fisker vi når vi kan. Foreløpig er det ikke rapportert om mengder med størje i fiskeområdet vårt, men makrellen er på vei for alvor, og med denne kommer også de store rovfiskene, sier han til Hooked.

  Dersom været tillater det reiser altså de første båtene ut på feltet i morgen. Strategien for de fleste blir da å chumme med oppmalt fisk, og prøve å lokke til seg størjene. Prosjektet har søkt om å få fiske med levende agnfisk på dispensasjon, da dette er langt mer effektivt etter makrellstørje, men søknaden har blitt avslått av Mattilsynet. Det blir derfor bare fisket med død agnfisk og kunstagn i det norske størjemerkingsprosjektet.

  Les også: Hva kreves egentlig av utstyr og kunnskap for å fiske diger størje?

  – Mye handler nok om å ha de rette folkene på rett plass til rett tid, så vi er optimistiske. Den første milepælen vår er å fange og merke en størje. Etter dette handler det om å komme så nært de 20 fiskene vi har fått dispensasjon på som mulig. Jo flere fisker vi merker, jo mer data får vi. Og det er jo målet, sier Ferter.

  Hooked kommer selvsagt tilbake med mer etter hvert som det skjer ting i det historiske størjemerkingsprosjektet. Undertegnede deltar også som fisker i prosjektet, og vil være på feltet så mye som mulig. Følg med videre, både her på nettsiden og på vår Facebook-side.

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles