More

  22 båter skal fiske 20 størjer med stang i forskningens tjeneste

  Av til sammen 36 søknader har Havforskningsinstituttet nå plukket ut 22 båter som får ta del i det store størjemerkingsprosjektet i august og september.

  Av: Endre Hopland

  – Det har ikke vært noen enkel oppgave å velge ut hvem som skal delta, for generelt sett har det vært mange gode søknader. Vi har gjort nøye avveiinger i flere uker nå for å være sikker på at de som blir valgt ut er 100 prosent egnet for oppgaven som nå venter, og vi mener vi har kommet frem til en solid gruppe med gode fiskere som kommer til å gjøre en skikkelig jobb, sier prosjektleder Keno Ferter til Hooked.

  Det norske størjemerkingsprosjektet sparkes som kjent i gang 23. august, og Øygarden utenfor Bergen blir prosjektbase og oppmøtested. Målet er altså å merke inntil 20 makrellstørjer med satelittsendere. Samtlige fisker skal fiskes med stang, etter krav fra ICCAT.

  – I utgangspunktet er planen å fiske når været tillater det. Ikke alle båtene vil ha mulighet til å være med ut alle dagene, men vi fisker likevel. Med en så stor flåte tilgjengelig vil det alltid være en bra gjeng med båter som går ut. Klarer vi å merke 20 makrellstørjer før prosjektperioden er over, opphører fisket straks, sier Ferter til Hooked.

  Som tidligere skrevet ble det stilt store krav til alle som ville søke om å ta del i prosjektet. Ferter legger også til at det i utvelgelsesprosessen har blitt lagt særlig vekt på i hvilken grad søkerene har erfaring med håndtering av stor fisk, både i andre enden av snøret og når fisken er oppe ved båtripen.

  – Med formel-1-fisk på opptil 400 kilo trengs det utstyr av grovt kaliber, egnede båter til jobben og fiskerne som har erfaring med håndtering av stor fisk. Stangfiske etter størje er en svært krevende oppgave, og jobben blir ekstra hard med tanke på at fisken også skal tas opp så raskt som mulig, sier han.

  GLEDER SEG: Prosjektleder Keno Ferter. (Foto: Privat)

  Prosjektlederen legger ikke skjul på at han gleder seg til å komme i gang med prosjektet, og det er ingenting som er overlatt til tilfeldighetene når det hele først braker løs.

  – Det føles nesten som om vi har gjort dette før, for vi har hentet inn så enormt mye informasjon fra lignende prosjekter i andre land, og vi er så klare som vi kan bli. Vi har også fått med oss to veldig erfarne merkere fra Spania og Australia, så nå ser vi virkelig frem til slutten av august, sier Ferter til Hooked.

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles